Twee jaar is de Nikolai Kirche, de oudste kerk van het historische Berlijn, gesloten geweest voor publiek. De kerk had nodig restauratie nodig. De romaans/gotische basiliek met een hoogte van 84,40 meter was hét historische middelpunt van het oude Berlijn. 1230 is het jaartal waarin de bouw is begonnen. Van dit stenen gebouw is het fundament van de door twee torens geflankeerde façade van de huidige kerk over, die dateert uit 1300. Het priesterverblijf is voltooid in 1402, maar aan de kerk zelf is tot halverwege de 15de eeuw gewerkt.

Onlangs is de kerk door de huidige burgermeester van Berlijn, Klauw Wowereit, feestelijk heropend. Na twee jaar intensieve renovering en modernisering ziet de Nikolair Kirche er weer uit als nieuw!

“Mit der Wiedereröffnung der Nikolaikirche erhalten die Berlinerinnen und Berliner ein stadtgeschichtliches Juwel zurück”

Aldus Klaus Wowereit bij de opening tijdens zijn toespraak. De kerk is nu niet alleen de oudste, maar ook een van de modernste kerken van Berlijn. De Nikolai Kirche is onder andere uitgerust met energiezuinige verlichting, virtuele beelden van de geschiedenis en een aantal high tech beeldschermen. Ja, we hebben het hier nog steeds over een kerk, hoewel het gebouw al tijden lang niet meer voor zijn originele doeleinden is gebruikt.


Sinds het begin van de tweede wereldoorlog wordt de Nikolai Kerk niet meer als kerk gebruikt, de laatste dienst vond plaats op 5 november in 1939. Toentertijd werd voornamelijk de Marienkirche, de meest dichtbijzinde kerk, als kerk door de omwonenden gebruikt. De Nikolai Kerk werd voornamelijk gebruikt voor concerten, tentoonstellingen en politieke evenementen. Nog altijd vinden er regelmatig (orgel)concerten plaats in de kerk.

Keertje langs gaan?

Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 18.00
Entree: 5 € of met korting 3€
Eerste woensdag van de maand: vrije entree


Grotere kaart weergeven

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This