800 jaar Berlijnse geschiedenis in één permanente tentoonstelling op een locatie die van grote historische waarde is. Dat is het Berlin Story Museum! Het museum vertelt alle etappes van de geschiedenis van Berlijn in een notendop en dat in de Anhalter Bunker, een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling is de perfecte introductie op de geschiedenis van Berlijn en biedt tegelijkertijd ook nog eens een blik in een bunker die in de oorlog veel mensen het leven heeft gered. De liefhebber kan daarna nog griezelen in een levend spookhuis. Drie vliegen in één klap dus!

20150829 - _MG_9544- BerlijnBlog Berlin Story Museum Bunker

Anhalter Bunker

Eerst even over de bunker zelf: de Anhalter Bunker is een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog.

Tien maanden waren er nodig om de bunker – die in 1942 in gebruik werd genomen – te bouwen. Met een oppervlakte van 3.600 m2 (da’s ongeveer de helft van de oppervlakte van een voetbalveld) en vijf etages (twee onder de grond, drie boven de grond), is de bunker behoorlijk in omvang. Buitenwanden met een dikte variërend van 2,13 tot 4,50 moesten de bevolking bescherming bieden tegen luchtaanvallen. De muren waren van staalbeton: staaldraden in drie verschillende lagen zorgen voor extra weerstand tegen bommen. En dat is gelukt. De bunker is staande gebleven na verschillende bombardementen en zelfs vandaag de dag is de bunker nog in goede staat.

Schuilkelder voor het Anhalter Bahnhof

In het kader van het Führer-Sofortprogramm is de Anhalter Bunker gebouwdAdolf Hitler gaf in 1940 het bevel om bij drukke verkeersknooppunten bunkers te bouwen, om zo reizigers en omwonenden een schuilplaats te kunnen bieden tegen luchtaanvallen. Deze bunker kwam bij het Anhalter Bahnhof te liggen, toentertijd een prachtig station en het grootste van Europa. Dat zou natuurlijk ook het perfecte doelwit voor een luchtaanval kunnen zijn. Dat bleek ook later, want het prachtige station is, op een stuk treurige façade dat er nog staat na, helemaal verwoest in de oorlog. Door middel van een tunnel waren het Anhalter Bahnhof en de Anhalter Bunker met elkaar verbonden.

Tweede Wereldoorlog: 12.000 mensen schuilden tegen luchtaanvallen

3.500 mensen konden worden ondergebracht in de bunker. Althans, volgens de planning. Nadat de bunker bestand bleek tegen meerdere luchtaanvallen, kwamen steeds meer mensen naar de bunker om hier bescherming te zoeken. In de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog schuilden hier tot wel 12.000 mensen. Ja, bijna drie keer zoveel mensen als de 3.500 die eigenlijk gepland waren. De sanitaire voorzieningen en tunnels waren niet gebouwd voor zoveel mensen. Ook verbleven de meeste mensen veel langer in de bunkers dan gepland: tot wel zes dagen, i.p.v. de geplande twee uur. Er was geen eten en drinken aanwezig, amper licht en beperkt toegang tot de toiletten. Dat, en de angst van veel mensen om hun leven en dat van geliefden, moet tot een beklemmende sfeer hebben gezorgd.

20150829 - _MG_9555- BerlijnBlog Berlin Story Museum Bunker

Koude Oorlog: opslagplaats voor conserven

Toen de Tweede Wereldoorlog ten einde was en de bunker op West-Berlijns grondgebied kwam te liggen, werd de bunker als opslagplaats gebruikt. Mocht de toevoer van goederen naar West-Berlijn tijdens de Koude Oorlog worden geblokkeerd, waren er reserves aanwezig in de Anhalter Bunker. Hier lagen o.a. miljoenen verpakkingen ingeblikt vis opgeslagen.

Museum in een bunker

Ondanks dat de bunker deels bovengronds ligt en behoorlijk groot is, zul je hem niet direct zien liggen als je uit het Anhalter Bahnhof station komt. Het ligt namelijk ietwat verscholen op een parkeerplaats in een binnenhof. Toen ik daar voor de eerste keer binnen kwam lopen, was ik toch wel verbaasd. Ik ken de geschiedenis van de meeste bunkers in Berlijn, maar het daadwerkelijk zien van zo’n bunker is toch een ander verhaal. Het gaat ineens leven. En jemig, wat een joekel van een betonblok is het! Een unieke en interessante locatie voor een museum.

20150829 - _MG_9551- BerlijnBlog Berlin Story Museum Bunker

Tentoonstelling 800 jaar geschiedenis van Berlijn

Het Berlin Story Museum, dat in de bunker is gevestigd, bestaat uit een permanente tentoonstelling over 800 jaar Berlijnse geschiedenis. Het begint bij het ontstaan van de stad en behandelt daarna op chronologische volgorde de Pruisische tijd, de Weimarrepublik, de opkomst van de nazi’s en de Tweede Wereldoorlog, de Berlijnse deling tijdens de Koude Oorlog, de Duitse hereniging en alle bijzondere historische gebeurtenissen die daarmee te maken hadden. Zelf vond ik de Westzimmer (westkamer) en Ostzimmer (oostkamer) interessant om te zien. In de kamers, die tegenover elkaar lagen, zijn dagelijkse voorwerpen uit het voormalige West-Duitsland en Oost-Duitsland te zien.

Voor wie de tentoonstelling geschikt is? Vooral voor mensen die een helder overzicht willen zien van de hele geschiedenis van Berlijn. In een uurtje ben je ongeveer door het museum heen. Het gaat niet echt de diepte in en er is weinig ruimte voor details maar het geeft wel een goede introductie voor iedereen die zich in de Berlijnse geschiedenis wil verdiepen. De tentoonstelling bestaat uit veel kaarten, foto’s en beeldmateriaal en dat maakt het heel levendig. Voor meer achtergrondinformatie zijn er audioguides beschikbaar (aanrader!). De echte geschiedenisfreak zal hier weinig nieuws leren, maar het is een prima museum om je basiskennis geschiedenis op te frissen en ook voor kinderen of schoolklassen kan het een interessante locatie zijn!

20150829 - _MG_9548- BerlijnBlog Berlin Story Museum Bunker

20150829 - _MG_9549- BerlijnBlog Berlin Story Museum Bunker

20150829 - _MG_9556- BerlijnBlog Berlin Story Museum Bunker

Griezelen in het Figurenkabinett en Gruselkabinett

Last van claustrofobie? Dan is dit museum waarschijnlijk niets voor jou. De gangen zijn smal en klein. Ondanks dat dat een beklemmend gevoel geeft, vond ik het ook erg interessant. Het geeft een minimale indruk van hoe het onderkomen in zo’n bunker moet zijn geweest. Iets waar ik me toch maar lastig een voorstelling bij kan maken (wil je daarover meer weten, dan raad ik ook een tour met Berliner Unterwelten aan).

Hou je juist wél van een beetje spanning? Dan kun je na een museumbezoek nog even door het Figurenkabinett en Gruselkabinett lopen. De extra spanning begint op de eerste etage van de bunker waar je een expositie over Middeleeuwse medicijnen kunt bekijken. Niet iets om persé heel vrolijk van te worden… Het Gruselkabinett gaat nóg een stapje verder. Het moderne spookhuis heeft me stuipen op het lijf gehaagd. De donkere bunkergangen zitten vol skeletten, geesten en andere angstaanjagende wezens. Plotselinge geluiden bezorgen je een flinke adrenalinekick. Verder ga ik niet al te veel verklappen maar een gemiddeld attractiepark is er niets bij. Ga zelf maar kijken, als je durft ;-). Niet geschikt voor kinderen onder de 10 jaar.

Update augustus 2017:
Het Gruselkabinett is vervangen door een uitgebreide tentoonstelling over het nationaalsocialisme.

20150829 - _MG_9558- BerlijnBlog Berlin Story Museum Bunker

Anhalter Bunker
Adres: Schönebergerstraße 23 A
OV: S Anhalter Bahnhof
Entree: € 6,- (inclusief audioguide, ook in het Nederlands aanwezig)
www.berlinstory-museum.de

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This