Hallöchen! Leuk dat je er weer bent en meekijkt in mijn nieuwste Fotodagboek, waarin ik je een kijkje geef in mijn alledaagse Berlijnse leventje! Hoewel, ik zeg nu wel alledaags, maar eigenlijk waren de afgelopen twee weken verre van dat. We zitten namelijk midden in de huwelijksvoorbereidingen! Whoopwhoop! Ringen uitzoeken, uitnodigingen knutselen en bezoekjes aan het Standesamt. Allemaal hele spannende dingen! En ik leer weer een kant van Berlijn kennen die nieuw is voor mij. Maar wees gerust hoor, naast zoetsappige plaatjes deel ik natuurlijk ook weer de nodige tips. Ik heb namelijk weer een paar leuke nieuwe adresjes ontdekt die ik graag met jullie wil delen!

Dus, ben je klaar voor veel Berlijnse fotospam? Scroll dan snel verder!

20160203 - _DSF8590- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Een fotodagboek starten met een kleurrijke zonsondergang kan geen kwaad toch? Ik krijg zelf namelijk nog lang geen genoeg van al die prachtige kleuren. Inmiddels beginnen de dagen steeds langer te worden, dus ik geniet nog even met volle teugen van de prachtige zonsondergangen die ik op mijn werk krijg voorgeschoteld. Dat maakt het altijd wel een stuk dragelijker dat het zo vroeg donker wordt (soms al voor 16:00) in Berlijn! Maar vanaf volgende maand is het langer licht en ik kijk uit naar het moment dat het niet meer donker is als ik uit mijn werk kom. Strandbars, maken jullie je maar vast klaar!

20160204 - IMG_0386- BerlijnBlog Fotodagboek 52

In mijn lunchpauze probeer ik weer een nieuwe zaak uit: Pacifico. Het is nog redelijk nieuw en ziet er een beetje uit als een fast food restaurant. En eerlijk is eerlijk, dat is het eigenlijk ook. Lange bestelbar, open keuken, verschillende menu’s en een bonnetje waarmee je binnen enkele minuten je maaltijd al op kunt halen. Maar wel hele verrassende en lekkere maaltijden! Je kunt het aanbod misschien het beste omschrijven als ‘asian fusion‘, Aziatische gerechten met een twist dus.

Pacifico
Adres: Oranienstraße 147, Kreuzberg
OV: U8 Moritzplatz

20160204 - _DSF8599- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Wat je je moet voorstellen bij ‘asian fusion‘? Nou, ik bestelde bijvoorbeeld een koude salade met o.a. avocado, granaatappel en zoete aardappel. Je kunt kiezen uit een aantal basissalades of een bibimbab en daar toppings naar keuze bij bestellen. Maarrrr, de klapper van dat alles waren toch wel de kimchi fries! Frietjes van gewone en zoete aardappel bestrooid met kimchi en een pittig sausje. Dat was echt superlekker!

20160204 - _DSF8597- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Verder ziet de zaak er strak, modern en licht uit. Vanaf de barkrukken langs de glazen wand heb je uitzicht over de Oranienstraße en bij lekker weer kun je ook nog buiten op het terras zitten. Wat mij betreft is deze zaak met vlag en wimpel geslaagd! Tot zover deze mini-restaurantreview. En nu allemaal een kijkje nemen bij Pacifico! ;-).

20160205 - _DSF8610- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Met een panini in de hand zit ik te wachten in de hotellobby (a.k.a. Honolulu bar) van het Michelberger Hotel. Ik grijp gelijk de kans om even lekker weg te zakken in de heerlijk zachte grote kussens. Benen languit en ik zou zo in slaap kunnen vallen, haha! Maar dat doen we niet want ik had een afspraak met Derk van DuitslandNieuws voor een interview in de podcast.

Michelberger Hotel
Adres: Warschauer Straße 39, Friedrichshain
OV: S of U1 Warschauer Straße

20160205 - IMG_0398- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Wat ik doe in Berlijn? Waarom ik een boek heb geschreven over Berlijn? Wat ik fijn en juist minder fijn vind aan Berlijn? Of ik Berlijn nou nooit even helemaal zat ben? Die en meer vragen beantwoord ik in de podcast van DuitslandNieuws. Derk stelde erg leuke vragen die me weer aan het denken zetten over Berlijn. Leuk vond ik het!

➤ De podcast kun je hier beluisteren!

20160205 - _DSF8620- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Jippie! Vrijdagavond was het tijd voor pizza met Emma! Het liefst heb ik mijn pizza met een dikke broodachtige rand en met verse en simpele toppings. Nou, dan zit je bij Standard wel goed! Dit is een van mijn favoriete pizzatentjes van Berlijn en ook vandaag werd ik zeker niet teleurgesteld. En mensen, alleen al dat mozzarellabolletje. Mjam!

Standard Pizza
Adres: Templiner Straße 7, Mitte
OV: U2 Senefelder Platz

20160205 - _DSF8622- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Na een flinke (pizza)bodem te hebben gelegd, was het tijd voor cocktails. Emma stelde Scotch & Sofa voor en dat bleek echt een hele knusse bar te zijn. Check die vitrinekasten. Prachtig toch? En oja, de Moscow Mule was ook erg lekker! Natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk ;-).

Scotch & Sofa
Adres: Kollwitzstraße 18, Mitte
OV: U2 Senefelder Platz

20160205 - _DSF8632- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Uiteindelijk werd het een soort kroegentocht cocktailbartocht want na Scotch & Sofa belandden we ook nog bij een andere cocktailbar: Le Croco Bleu. Lang leve de app Foursquare want anders hadden we deze exclusieve bar waarschijnlijk vast niet gevonden! De cocktailbar zit namelijk verstopt in de machinekamer van de voormalige brouwerij Bötzow (waar ook een van mijn favoriete restaurants La Soupe Populaire is gevestigd). Dat geeft de zaak een bijzonder industrieel en exclusief sfeertje.

Le Croco Bleu
Adres: Prenzlauer Allee 242, Mitte
OV: U2 Senefelder Platz

20160205 - IMG_0402- BerlijnBlog Fotodagboek 52

En exclusief waren ook de prijzen…

20160205 - _DSF8631- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Ik geloof niet dat ik ooit eerder € 17,- voor een cocktail neer heb gelegd, maar hij was dan ook echt wel heel bijzonder, lekker en werd ook nog eens geserveerd met een amuse! De ervaring kwam wel een beetje in de buurt van een diner bij een sterrenrestaurant. Terwijl wij onze exclusieve drankjes wegnipten, kwamen er ook cocktails met grote blauwe Absintsuikerspinnen voorbij. Bij Le Croco Bleu ben je dus wel verzekerd van een bijzondere avond en dan is het die € 17,- voor een keertje best wel waard!

20160206 - _DSF8638- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Zelfs de toiletten zijn cool. Als je de kans hebt, ga dan zeker ook een keertje eten bij La Soupe Populaire in hetzelfde pand. Het is een van mijn favoriete restaurants in Berlijn! (En daarom baal ik ook als een stekker dat ze een paar maanden dicht gaan voor verbouwingen maar da’s gelukkig tijdelijk).

20160206 - _DSF8645- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Zaterdag! Weekend! Yay!

20160206 - _DSF8654- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Op met de S-Bahn naar ‘het verre westen’. Een tripje van Friedrichshain naar Charlottenburg voelt soms net als een rit van Amsterdam naar Utrecht. Qua reistijd maakt het niet veel uit! Soms ben ik dan net zo’n typische Berlijnse Kiezbewoner en blijf ik lekker in mijn eigen buurt hangen. Maar daar zal de komende lente (en als we verder zijn met de voorbereidingen voor de bruiloft) wel weer verandering in brengen!

20160206 - _DSF8659- BerlijnBlog Fotodagboek 52

S-Bahn spiegelingen.

20160206 - _DSF8665- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Je weet dat de tijd snel gaat als er alweer een nieuwe tentoonstelling is geopend bij C/O Berlin. Anton Corbijn is nog maar net voorbij en nu is er een gave retrospective te zien van Stephen Shore. Stephen Shore is een van de eerste fotografen geweest die kleurenfoto’s maakte die niet voor reclamedoeleinden waren bestemd. Toentertijd een unicum en ‘niet cool’, maar nu zijn zijn foto’s daardoor extra bijzonder!

C/O Berlin
Adres: Hardenbergstraße 22, Charlottenburg
OV: S+U Zoologischer Garten

20160206 - _DSF8676- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Stephen Shore maakte in 1972 een reis door Amerika met zijn vaste 35 mm camera. Hij startte in New York en tufte door alle staten om 22 maanden later weer in New York aan te komen. Prachtig om te zien hoe hij de charme van de jaren ’70 in kleur heeft gevangen. In de serie zitten ook veel snapshots van het dagelijkse leven. Zo hangt er bijvoorbeeld een foto van een ontbijttafel. Nu de normaalste zaak van de wereld om je eten te fotograferen, toen was dat nog wel anders! En daarmee voelen zijn foto’s uit de serie ‘American Surfaces‘ echt als een reis door de USA in de jaren ’70 zonder heel gemaakt te zijn.

20160206 - _DSF8673- BerlijnBlog Fotodagboek 52

We besloten deze keer weer aan te haken bij de rondleiding. In een klein groepje kregen we veel achtergrondinformatie over de tentoonstellingen en inzicht in de beweegredenen van de fotograferen. Ik ben echt fan van de rondleidingen bij C/O (eerder deden we al eens een rondleiding met een fotograaf, nu met de curator) en ik ga vanaf nu mijn best doen altijd een rondleiding bij te wonen. Erg inspirerend en interessant als je zelf ook graag fotografeert!

20160206 - _DSF8682- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Schaduwfan.

20160206 - _DSF8691- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Haha, ben je mooi klaar mee als fietser! Het is echt weer een prachtexemplaar voor een fotoserie ‘Things on Bikelines‘. In Hamburg is er trouwens echt een blog dat alleen maar zulke foto’s verzamelt, echt heel cool! Ik wacht nog op een Berlijns equivalent. Iemand? Foto 1 mag je bij dezen vast hebben ;-).

20160206 - _DSF8692- BerlijnBlog Fotodagboek 52

New York? Bijna! Dit is een stukje skyline van ‘City-West‘. In Charlottenburg wordt flink gebouwd en de hoogbouw schieten als paddenstoelen uit de grond. Als je hier over een paar jaar komt ga je het denk ik niet meer terug herkennen!

20160206 - _DSF8694- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Schattig kindje + lens flare = +1.

20160206 - _DSF8701- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Van musea bezoeken krijg ik altijd trek en dus besloten we gelijk nog maar even wat snels te eten. In het winkelcentrum Bikini zitten een aantal tentjes waar je een broodje of een smoothie kan halen. Ideaal!

Bikini Berlin
Adres: Budapester Straße 38-50, Charlottenburg
OV: S+U Zoologischer Garten

20160206 - _DSF8698- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Bikini is niet zomaar een winkelcentrum. Het zit er vol met concept stores en tijdelijke winkels van beginnende merken. Altijd leuk om even rond te struinen, je kunt jezelf er zo een paar uur vermaken!

20160206 - _DSF8703- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Good buy Charlottenburg!

20160206 - _DSF8704- BerlijnBlog Fotodagboek 52

We pakken de S-Bahn terug naar Friedrichshain en vanaf het perron werp ik nog even een blik op de Gedächtniskirche. Tschüssi!

20160206 - IMG_0413- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Nederlandse TV? Het gaat eigenlijk allemaal een beetje aan me voorbij. Totdat er weer een nieuw seizoen start van Wie is de Mol! Mijn favoriete serie volg ik op de voet en ik baal dat het seizoen altijd weer zo snel gaat. De prachtige reisbeelden van het land, de toffe spellen, de bizarre theorieën. Elk jaar weer genieten!

20160207 - _DSF8705- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Al fietsend over de Karl-Marx-Allee, verwonder ik me altijd weer over die bijzondere architectuur. Zo groots en pompeus. De typische Russische Zuckerbäckerstil laat me als mens zo klein voelen!

20160207 - _DSF8706- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Op weg naar Mitte!

20160207 - _DSF8709- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Strausberger Platz, prachtig staaltje DDR-architectuur.

20160207 - _DSF8718- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Blik vanaf de Michaelbrücke over de Spree. Hier spot je o.a. de Berliner Dom, het Rotes Rathaus, station Jannowitzbrücke en de typerende Berlijnse S-Bahn-Bogen onder het treinspoor. Ik vind het een van de beste bruggen voor een mooi uitzicht over Berlijn.

20160207 - P1180886- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Aangekomen op plek van bestemming! Hallo Kraftwerk!

20160207 - _DSF8746- BerlijnBlog Fotodagboek 52

In de voormalige energiecentrale in de Köpenicker Straße vond ‘Deep Web’ plaats, een hele gave audio- en visuele show van Christopher Bauder en Robert Henke.

20160207 - _DSF8755- BerlijnBlog Fotodagboek 52

De hele fabriek hing vol bijzondere lichtinstallaties en de hallen vulden zich al snel met kleurrijk licht. De ruimte van het Kraftwerk was er echt perfect voor en gaf het geheel echt een mysterieus sfeertje.

20160207 - _DSF8763- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Ahh, het was zo vet! Jammer dat de installatie onderdeel was van een tijdelijk festival en inmiddels dus niet meer te bezoeken is. Maar wil je nou graag op de hoogte blijven van soortgelijke komende evenementen in Berlijn? Abonneer je dan zeker even op mijn nieuwsbrief! Elke maand tip ik komende evenementen in mijn Berlijnkalender.

20160207 - _DSF8719- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Op de begaande grond stonden enkele lampen van de Lichtgrenze, het project uit 2014 (precies 25 jaar na de val van de Berlijnse Muur) waarbij wiggelende lampen op het grensverloop werden geplaatst. Ze markeerden het grensverloop en brachten op die manier mensen samen, in plaats van ze met beton van elkaar te scheiden. Een prachtig project vond ik het en er staat ook een fotoserie van de Lichtgrenze op mijn blog. Wat bijzonder om te zien dat de lampen hier een tweede leven hebben gekregen!

20160207 - _DSF8786- BerlijnBlog Fotodagboek 52

In de tijd dat ik onderdook in het Kraftwerk, besloot ook het lekkere lentezonnetje het voor gezien te houden. Nah, da’s helemaal mooi! Dan maar even Kreuzberg in voor een kopje thee. Onderweg kwam ik deze mural van de Italiaanse kunstenaar Agostino Lacurci  tegen. Met zijn werk wil hij uitbeelden wat er met je gebeurt als je reist: “dag en nacht komen samen, hemel en aarde, jij en ik”. En ik moet inderdaad instemmen dat reizen je leven echt kan verrijken! De mural kun je vinden vlak achter Moritzplatz.

20160207 - _DSF8794- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Het werd… Kiezeklein! Tijd om een nieuw zaakje uit te proberen.

Kiezeklein
Adres: Mariannenstraße 7
OV: U1 of U8 Kottbusser Tor

20160207 - P1180911- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Het is een heel schattig zaakje en iedereen was heel relaxed. Bezoekers zaten allemaal een beetje op hun MacBook te scrollen, te studeren, of een tijdschrift door te bladeren. Ik werd er helemaal zen van! Ik kan me voorstellen dat het een fijn café is om even lekker te werken.

20160207 - _DSF8798- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Chai latte en worteltjestaart. Helemaal goed!

20160207 - _DSF8806- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Soms vraag ik me wel eens af hoe lang zulke winkels nog zullen blijven bestaan…

20160207 - IMG_0420- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Onze Aziatische supermarkt op de hoek is een uitkomst op zondag als je nog even snel iets nodig hebt. Alle reguliere supermarkten zijn op zondag namelijk gesloten in Berlijn maar Späti’s en andere obscure winkeltjes maken graag een uitzondering.

20160208 - _DSF8807- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Rainy days… We hebben er veel van gehad de afgelopen dagen. Regent het nou als je in Berlijn bent? Geen nood! Vorig jaar maakte ik een artikel vol met tips voor als het regent in Berlijn! Een goed excuus om eindelijk eens dat interessante of hippe cafeetje van je bucketlist af te strepen.

20160208 - _DSF8812- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Wat een bijzondere zonsondergang! Donkere wolken en een laatste streep licht. Zo zie je ze niet vaak!

20160202 - IMG_0270- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Nieuwe restaurantjes testen doe ik het liefst in de wintermaanden. Niets fijner dan op een natte winteravond lekker binnen zitten met goed eten en dito drankjes en gezelschap. Helaas heb ik weinig goede foto’s van mijn bezoek aan Beuster maar ik kan je vertellen dat het een hele fijne bistrobar is. De menukaart is lekker kort (maar er staat een heerlijke bietensalade met geitenkaas op!), maar de cocktailkaart des te langer. Hier kun je dus zomaar eens een hele avond blijven hangen…

Beuster
Adres: Weserstraße 32, Neukölln
OV: U7 Rathaus Neukölln

20160209 - _DSF8816- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Als ik vroeg op mijn werk ben, maak ik soms nog even een wandeling voordat ik het kantoor binnenstap. Altijd zo’n mooi gezicht om te zien hoe het ochtendlicht op de Spree valt. Bovendien is het altijd heerlijk rustig in de Osthafen. Heel fijn stukje Friedrichshain als je het mij vraagt!

20160209 - IMG_0428- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Toen we het laatst op het werk over carnavalstradities hadden, kwamen er allerlei gekke lokale tradities boven water drijven. We hebben een vrij internationaal team en dus leerden we al snel dat er in de UK ‘Pancake Day’ wordt gevierd. Dat lieten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen en voor we het wisten zaten we aan de pannenkoeken tijdens de lunch! Echte Britse konden we helaas niet vinden maar deze waren ook erg smakelijk.

20160209 - IMG_0427- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Bovendien was het een erg schattig cafeetje. Ze serveren ook Mittagstisch (dagelijks wisselend lunchmenu) en lekkere taartjes. Gipfeltreffen is dus voor herhaling vatbaar!

Gipfeltreffen
Adres: Görlitzer Straße 68, Kreuzberg
OV: U1 Schlesisches Tor

20160210 - IMG_0447- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Onze cameracollectie begint extreme vormen aan te nemen. En dat is dit nog niet eens alles, haha! Ach, sommige mensen hebben een auto, wij verzamelen camera’s. Ieder zijn hobby ;-).

20160212 - _DSF8817- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Regen of plassen en zon tegelijkertijd leveren altijd de mooiste plaatjes op. Daarvoor moet ik zelfs even van de fiets afstappen.

20160212 - _DSF8822- BerlijnBlog Fotodagboek 52

De Oberbaumbrücke straled in het ochtendlicht.

20160213 - _DSF8827- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Alweer een week voorbij? Ja, alweer zaterdag! Ik spring vroeg uit de veren voor een workshop kombucha maken en ik besluit lekker vanuit Friedrichshain naar Treptow te wandelen. Ik moet toch ergens het spoor over en dat doe ik op station Ostkreuz. De laagstaande zon schijnt daar altijd zo mooi naar binnen!

➤ Misschien leuk om te weten: op deze dag filmde ik weer eens een keertje! Benieuwd naar de kombucha workshop en naar sfeerimpressies uit zonnig Kreuzberg? Dan kun je mijn BerlijnVlog hier bekijken.

➤ Zie je liever live beelden uit Berlijn? Dan kun je me ook volgen op Snapchat! Mijn gebruikersnaam daar is ‘BerlijnBlog’.

20160213 - _DSF8828- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Berlijnse hofjes. Nu kun je ze nog goed zien. Als de bomen straks weer groen zijn, wordt het een stuk lastiger om in al die hofjes naar binnen te gluren. Heeft allebei zo zijn charme!

20160213 - _DSF8834- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Dat belooft een mooie dag te worden! Het uitzicht vanaf de Elsenbrücke richting Mitte is altijd mooi, maar op een dag als vandaag onverslaanbaar.

20160213 - _DSF8838- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Aangekomen bij het Black Sheep Café waar de workshop kombucha maken zou gaan plaats vinden. Mijn eerste indruk: wat een leuk café en wat een lieve mensen! Het café staat naast de lekkere vegan hapjes bekend om de specialiteit van het huis: kombucha. Voor de workshop mochten we mee achter de toonbank. Een echt kijkje in de keuken dus. Spannend!

Black Sheep Café
Adres: Bouchestraße 15, Treptow
OV: S Treptower Park

20160213 - _DSF8855- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Nog nooit van kombucha gehoord? Had ik ook niet! Maar ik heb het gevoel dat het een redelijk nieuwe hype is want ik kom het ineens overal tegen nu ik er op let. Het is een koude theedrank dat wordt gefermenteerd met een ‘scoby’ (een soort zwam). Door de gezondheidsbevorderende bacteriën in het drankje, is het ook nog eens erg goed voor je. Het hele process was erg fascinerend om te zien!

20160213 - _DSF8877- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Iedereen was gefascineerd. En wat was het leuk om de twee oprichtsters zo gepassioneerd te horen praten over hun kombucha. Je kunt er dus allerlei smaken bijdoen, zoals kruiden (munt), fruit (frambozen) of andere smaakmakers (gember). Je kunt er echt alle kanten mee op! Ik was heel benieuwd hoe het zou smaken maar het was (toch wel een beetje tegen mijn verwachtingen in) erg lekker! Ik zie mezelf al helemaal op een zonnig terras zitten met een kombucha erbij. Heerlijk!

20160213 - _DSF8895- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Nieuwe verslaving?

20160213 - _DSF8843- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Een van deze rakkers mocht mee met mij. Mjam!

20160213 - _DSF8900- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Het was prachtig weer en dus besloten we na de workshop nog een wandeling te maken door Kreuzberg. Vanuit Treptow liepen we door het Görlitzer Park richting Lausitzer Platz. Overal mensen op de terrasjes. Lentekriebels!

20160213 - _DSF8904- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Kreuzberg.

20160213 - _DSF8906- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Daar in de buurt kwamen we een supertof tweedehands winkeltje tegen.

20160213 - _DSF8908- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Met veel schattige anti(e)ke spulletjes…

20160213 - _DSF8909- BerlijnBlog Fotodagboek 52

…. en prachtige kasten, lampen, blikken en andere leuke interieurspullen. Daarnaast kun je er ook gelijk terecht voor een nieuwe garderobe!

20160213 - _DSF8910- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Hoi!

20160213 - _DSF8913- BerlijnBlog Fotodagboek 52

We kochten (dit keer) niets maar het is wel een winkel om te onthouden. Vooral die ene mooie ladenkast laat me maar niet los… Stiekem wil ik wel wat meer vintage items in mijn appartementje maar het is niet altijd makkelijk om mooie stukken te vinden. Mochten jullie nog leuke winkels in Berlijn weten waar ze mooie tweedehands meubelstukken voor een goede prijs verkopen. Laat het me weten! En, Pony Hütchen, I’ll be back!

Pony Hütchen
Adres: Pücklerstraße 33, Kreuzberg
OV: U1 Görlitzer Bahnhof

20160213 - _DSF8915- BerlijnBlog Fotodagboek 52

In Berlijn moet je niet alleen voor je uit kijken maar ook omlaag, opzij en omhoog. Dan kom je vaak de mooiste dingen tegen! Zoals deze prachtige Altbau in de Muskauer Straße.

20160213 - _DSF8916- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Blik vanuit de Muskauer Straße op het Bethanienhaus. Een van de mooiste stukjes architectuur in Kreuberg!

20160213 - _DSF8918- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Naast dat je omlaag, opzij en omhoog moet kijken, mag je ook zeker de Berlijnse hofjes niet overslaan. Soms gaat er achter een kleine poort een tweede wereld schuil. Je kunt er regelmatig winkeltjes, parken en soms gewoon verlaten pompstations vinden.

20160213 - _DSF8931- BerlijnBlog Fotodagboek 52

De benzinepompen in dit binnenhofje stammen uit de jaren ’20. Tot de jaren ’70 is het pompstation nog actief in gebruik geweest. Waarschijnlijk heeft het pompstation moeten sluiten door de oliecrisis in ’73 en door het te klein geworden binnenhof. Sindsdien staan de pompen doelloos in een Berlijns hofje te wachten op wat de toekomst zal brengen.

➤ Meer zien en lezen over dit pompstation? Lees dan ook mijn eerdere artikel: Verlaten benzinepompen op een Berlijns binnenhof.

20160213 - _DSF8929- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Het binnenhof is enorm! Er zijn ook verschillende garageblokken overgebleven. Vooral de kleuren en schaduwen fascineerden mij. Mooi!

20160213 - _DSF8936- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Spelen met schaduwen en de mooie Eva <3.

20160213 - _DSF8937- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Woah, wat een mooie roze deur! Wie wil dat nou niet? Al vraag ik me af of mijn huisbaas blij zal zijn als ik met een emmer roze verf kom aanzetten, haha!

20160213 - _DSF8939- BerlijnBlog Fotodagboek 52

20160213 - _DSF8942- BerlijnBlog Fotodagboek 52

We glippen nog even naar binnen bij het Bethanienhaus en ik zie dat er nieuwe art op de muren zit. Tof! Er zijn vaak wisselende tentoonstellingen (moderne kunst) te zien die je gratis kunt bezoeken. Maar alleen het gebouw, een voormalig militair ziekenhuis, is al een bezoekje waard!

➤ Op zoek naar meer inspiratie voor een klein budget? Ik zette onlangs een hele rits gratis activiteiten in Berlijn op een rij!

20160213 - _DSF8943- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Insektenhotel. Süß!

20160213 - _DSF8947- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Op de eerste mooie (gevoelde) lentedag van het jaar zitten alle Berlijners lekker buiten. Zo’n heerlijk gezicht vind ik dat altijd – ik word er blij van!

20160213 - _DSF8949- BerlijnBlog Fotodagboek 52

20160213 - _DSF8962- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Het was wel een dag van de hofjes. Ook de concept store Voo zit in een verstopt binnenhofje.

Voo Store
Adres: Oranienstraße 24, Kreuzberg
OV: U1 of U8 Kottbusser Tor

20160213 - _DSF8954- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Als je houdt van stijlvolle, tijdloze en eerlijke spullen, dan zit je bij Voo helemaal goed! Je vindt er geweldige boeken, mooie kleding en prachtige interieurspulletjes. Bovendien is het gewoon een hele mooie winkel om even binnen te hoppen.

➤ Wist je dat er nog veel meer soortgelijke winkels zitten in Berlijn? Onlangs zette ik mijn favoriete concept stores in Berlijn voor je op een rij!

20160213 - _DSF8958- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Hofjesliefde.

20160213 - _DSF8966- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Ik heb de lente gevonden!

20160213 - _DSF8967- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Oranienplatz.

20160213 - _DSF8975- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Inmiddels hadden we er al flink wat uurtjes stappen en struinen opzitten en daar krijg je trek van. En lieten we nou net heeeel toevallig in de buurt zijn bij een van onze favoriete restaurants: Parker Bowles. Nou ja, niet helemaal toevallig, we hadden gewoon zin in Parker Bowles en gingen recht op ons doel af. Jawohl!

Parker Bowles
Adres: Prinzenstraße 85d, Kreuzberg
OV: U8 Moritzplatz

20160213 - _DSF8971- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Keuzes, keuzes, keuzes…

20160213 - _DSF8977- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Het werd een massive omelet met zalm en een komkommerlimonade. Mjam! Het was de eerste keer dat ik een ontbijtgerecht at bij Parker Bowles en het was – naast de lunchmenu’s en diners die ze aanbieden – erg lekker!

20160213 - _DSF8980- BerlijnBlog Fotodagboek 52

U-Bhf Moritzplatz.

20160213 - _DSF8981- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Tussenstop op Alexanderplatz.

20160213 - _DSF8988- BerlijnBlog Fotodagboek 52

We hadden nog een half uurtje over en het was nog altijd stralend mooi weer, dus dachten we erover om het dakterras van het Park Inn Hotel te bezoeken. Waarom niet? Voor € 4,- sta je binnen no time bovenop het hoogste hotel van Berlijn! Spot je trouwens de schaduw van onze geliefde Fernsehturm?

Park Inn Hotel
Adres: Alexanderstraße 7, Mitte
OV: S+U Alexanderplatz

20160213 - _DSF8990- BerlijnBlog Fotodagboek 52

De lobby van het Park Inn Hotel doet me een heel klein beetje denken aan een gemiddelde achterhaalde casinostad in de Verenigde Staten. Lange gangen met veel bling, obscure winkeltjes en weinig ramen. Tikkeltje ouderwets. Maar om bij het terras te komen, kun je gewoon de bordjes volgen!

20160213 - _DSF8991- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Daar gaan we dan! Het toffe van het panoramaterras is dat je eigenlijk nooit in de rij hoeft te staan, in tegenstelling tot een bezoekje aan de Fernsehturm. Bovendien is het nog stukken goedkoper ook!

20160213 - _DSF8995- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Nergens anders sta je zo mooi oog-in-oog met de Fernsehturm. Wat een beauty is het toch!

20160213 - _DSF9003- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Het enige jammere van het dakterras is dat je maar in 1 richting over Berlijn kunt kijken. Maar als dat de mooiste richting is, dan is dat eigenlijk ook helemaal niet zo’n probleem! Vanaf het dakterras kun je o.a. over Unter den Linden met de pompeuze Berliner Dom en het Berliner Stadtschloß (in aanbouw) kijken. Geheimtipp: kom ook eens vlak voordat het donker wordt, vanaf hier kun je de zonsondergang geweldig zien!

20160213 - _DSF9016- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Zo. Ik sta weer beneden! Ik steek een steegje door achter de Dircksenstraße (hallo nieuw ontdekte sluiproute!) en beland ineens in een nieuwbouwcomplex. Altijd weer een verrassing waar kleine straatjes je brengen! Op een of andere manier verwacht ik zulke nieuwbouwwoningen gewoon niet midden in de stad. Hoe tof moet dat uitzicht vanaf het balkon trouwens zijn?

20160213 - _DSF9017- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Van nieuwbouwhof naar kunsthof.

20160213 - _DSF9020- BerlijnBlog

Haus Schwarzenberg is nog altijd een van mijn favorieten en als ik de kans krijg, loop ik altijd even naar binnen om nieuwe street art te spotten.

Haus Schwarzenberg
Adres: Rosenthaler Straße 39, Mitte
OV: S Hackescher Markt of U8 Weinmeisterstraße

20160213 - _DSF9027- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Ik sloot de dag af bij Buchholz waar ik met de superleuke en getalenteerde Jiska de Waard had afgesproken. Toevallig heeft ze onlangs ook een boek uitgebracht over Berlijn. Haar ‘Mein Berlin‘ bevat prachtige illustraties en leuke tips. Ik zal zo nog even een foto laten zien want ik ben fan!

Nog even over Buchholz: hier kun je terecht voor Kaffee & Kuchen maar ook voor een goed glas wijn met een kaasplankje. Alle interieurspullen van hout kun je kopen. Tafels, snijplanken en keukengerij is allemaal te koop in de gelijknamige winkel ernaast. Dat was een mooie eerste kennismaking met dit toffe concept! Ik wil er graag nog eens komen voor een diner of om te chillen in de tuin.

Buchholz
Adres: Joachimstrasse 20, Mitte
OV: U8 Rosenthaler Platz

20160213 - _DSF9030- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Achtung, Zug fährt ein. En die is zeer welkom, want ik ben blij om na een supergezellige en inspirerende dag gewoon lekker lui de metro naar huis te pakken. Die zaterdagavond wilde ik niet veel meer dan gewoon met de benen omhoog op de bank. #huismus.

FUJI2723

Toen ik thuis kwam stond er een Valentinskuchen op me te wachten. Wat een leuke, lieve en zeer welkome verrassing van mijn lief! En deze fijne vent mag ik over een paar maanden mijn man noemen. Wat ben ik toch een gelukkig mens <3.

20160206 - IMG_0406- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Sonntag.

20160214 - _DSF9015-2- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Graag gaan we op zondag ontbijten buiten de deur, maar ook als we thuis eten, nemen we lekker de tijd voor de eerste maaltijd van de dag. Ik pak het boek van Jiska er weer even bij en geniet van haar mooie illustraties en herkenbare kijk op Berlijn. Zo leuk om te zien dat zij ook fan is van hofjes, open air feestjes en de straatmuzikante Alice Phoebe Lou!

20160214 - _DSF9010- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Zondag was het grauw weer en deden we niet veel meer dan de hele ochtend in een van onze favoriete cafés in Friedrichshain hangen.

Aunt Benny
Adres: Oderstraße 7, Friedrichshain
OV: S of U5 Frankfurter Allee

20160214 - _DSF9003-2- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Waarom dit een van mijn favoriete cafés is? Nou. Ze maken er apple crumble. Warme apple crumble met een flinke dot vanille-ijs erop. Reden genoeg toch?

20160214 - _DSF9012-2- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Ik spot nog meer lente. Het gaat nu toch echt niet meer lang duren voordat Berlijn weer prachtig in bloei staat! Ben je toevallig nog op zoek naar leuke tips voor de lente? Op mijn pagina Berlijnse lentetips kun je genoeg inspiratie vinden! Persoonlijk kijk ik vooral uit naar de sakura die weer gaat bloeien. Prachtig gezicht vind ik het als de Berlijnse straten zich hullen vol roze bloesem.

FUJI2503

Friedrichshain Triologie / deel 1.

20160221 - _DSF9061- BerlijnBlog

Friedrichshain Triologie / deel 2.

20160221 - _DSF9062- BerlijnBlog

Friedrichshain Triologie / deel 3.

_MG_0561

Aan de Arbeit! Er moet namelijk geknutseld worden…

_MG_0581

… voor onze uitnodigingen! Jaa! Zo leuk al die voorbereidingen voor de bruiloft!

Ik zat trouwens nog behoorlijk in dubio over de taal van de uitnodigingen. Aparte uitnodigingen in het Nederlands en het Duits? Of dezelfde uitnodigingen maar dan tweetalig? Na een avondje knutselen is het de laatste optie geworden. Was een beetje priegelen om alles er tweetalig op te krijgen maar het past uiteindelijk toch het beste bij ons en ik ben er heel blij mee!

20160216 - IMG_0463- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Na het creatieve deel komt het minder creatieve deel van de bruiloftsvoorbereidingen. Het papierwerk. We moesten naar het Standesamt om ons te laten informeren over de papieren die je nodig hebt als je als buitenlander in Duitsland wil trouwen. Want… zo kwam ik achter… dat is nog niet zo 1-2-3 geregeld.

20160216 - IMG_0464- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Typisch Duitsland: nummertjes trekken.

20160216 - IMG_0467- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Tijdens het wachten deed ik nog even welkome inspiratie voor ons trouwfeest. Ik moet zeggen dat ik een bezoekje aan een Amt in Berlijn altijd behoorlijk hilarisch vind. Nadat ik over de shock van de huwelijksfoto’s uit de jaren ’80 heen was kwam ik bij een beambte die haar hele wand had volgehangen met posters van teddyberen. Als je continu naar al die regeltjes moet handelen, ben je waarschijnlijk wel toe aan wat gezelligheid aan de muur…

20160216 - IMG_0466- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Zo, inmiddels weet ik wat ik nodig heb en zijn we weer een stapje dichterbij onze bruiloft! In Nederland moet ik mijn internationale geboorte-akte opvragen en een ‘Ehefähigkeitszeugnis‘ (een verklaring van huwelijksbevoegdheid, is het geen prachtig Duits woord?). Klinkt als een eitje! Alleen heb ik voor dat Zeugnis weer een hele stapel andere papieren nodig, niet alleen van mezelf, maar ook van Kai. Ja lieve lezers, je moet er wat voor over hebben om te mogen trouwen in Duitsland :D.

20160216 - IMG_0472- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Ik tweette dat ik zin had in een burger en vriendinnetje Emma meldde zich. Een dag later zaten we bij Hirsch & Eber. Spontane dates zijn superleuk!

Hirsch & Eber
Adres: Kollwitzstraße 87, Prenzlauer Berg
OV: U2 Eberswalder Straße

20160216 - IMG_0470- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Zoals de naam al een beetje doet vermoeden (‘hert & wild zwijn’), worden alle burgers met wildvlees gemaakt. Het vlees is biologisch en komt uit de regio en ook alle andere ingrediënten komen uit de bosrijke omgeving van Berlijn. Toen ik op de kerstmarkt een hotdog van de street food kar van Hirsch & Eber probeerde, vond ik deze niet zo bijzonder. Toch wilde ik de zaak op aanraden van Emma wel een tweede kans geven. Schickimicki, de burger die ik bestelde, was getopt met peer, walnoten, geitenkaas en huisgemaakte mosterdsaus. Heerlijk! Blij dat ik ze een tweede kans heb gegeven!

20160217 - P1200004- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Het wordt wel een beetje het Fotodagboek van de Berlijnse hofjes, haha! Toevallig iemand die dit exemplaar herkent? Het is het binnenhof van het Michelberger Hotel!

20160217 - IMG_0475- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Oh! Die vazen! Prettyyy!

20160217 - _DSF9016- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Ik ga er niet teveel woorden meer aan vuil maken. Lunchen bij Michelberger is gewoon altijd een succes! Ik at een bloemkoolcurry en die was net zo lekker als ze fotogeniek was.

Michelberger
Adres: Warschauer Straße 39, Friedrichshain
OV: S of U1 Warschauer Straße

20160218 - _DSF9021- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Nog een beetje Altbauliefde.

FUJI2392

En een beetje Abendhimmelliefde.

FUJI2687

Berlijn, jij dramaqueen!

20160220 - _DSF9027- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Februaridagen kunnen flink guur, donker en nat zijn. Gelukkig maakt de bloemenman op de weekmarkt op Boxhagener Platz me altijd weer vrolijk. Hallo tulpen!

20160220 - _DSF9029- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Natuurlijk gaat er een stralende bos mee naar huis.

20160220 - P1200032- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Boxhagener Platz. Ook op een regenachtige dag kleurrijk en knus als altijd!

20160220 - _DSF9031- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Hey! Een nieuwe food truck gespot op de weekmarkt! Er worden allemaal veganistische snacks verkocht. Op de nog-uit-te-proberen-lijst ermee!

20160220 - _DSF9032- BerlijnBlog Fotodagboek 52

20160220 - _DSF9036- BerlijnBlog Fotodagboek 52

20160220 - _DSF9038- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Berlijn. Soms ook gewoon een gekke grauwe (bruine?) stad.

20160220 - _DSF9040- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Maar als je goed kijkt, vind je overal kleur. Ook op donkere dagen. Je moet er alleen wat beter naar zoeken!

20160220 - _DSF9043- BerlijnBlog

Berlijn, je maakt me blij. Elke dag weer!

20160220 - IMG_0484- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Dingen die ik altijd veel te lang uitstel: naar de kapper gaan. Waarom toch? Ik vind het juist altijd zo fijn als iemand aan mijn hoofd en kapsel zit te plukken! Ik probeerde op aanraden van mijn vriend (ja, echt, haha!) een nieuwe kapper uit en ik ging helemaal happy de deur uit. Fijn!

Aveda
Adres: Gärtnerstraße 31, Friedrichshain
OV: S of U1 Warschauer Straße

20160220 - IMG_0485- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Fris geknipt en gekapt gingen we kijken voor trouwringen. Net als met alles voor de bruiloft, is er ook in ringen weer zo ontzettend veel keuze. Wil je dunne, dikke, smalle, brede, ronde of vlakke ringen? En in welke kleur? En met een gravering? Man, soms zie je door de bomen het bos niet meer, haha! Maar gelukkig werden we goed geadviseerd bij een kleine goudsmederij in Friedrichshain en hadden we binnen 10 minuten onze perfecte ringen uitgezocht. Spannend!

Goldschmiede Julia & Amely
Adres: Wühlischstraße 33B, Friedrichshain
OV: S of U1 Warschauer Straße

20160220 - FUJI2738- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Als het buiten zo grauw is, zorg ik zelf wel voor een beetje kleur. Welke kleur vinden jullie trouwens het beste passen bij Berlijn? Ik ga altijd voor geel. De kleur van de U-Bahn, de kleur van de magische zonsondergangen en de kleur van de vrolijke narcissen aan de Karl-Marx-Allee.

20160220 - _DSF9046- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Bij ons in de Kiez is onlangs een nieuwe zaak geopend. Nieuwsgierigheid alom bij mij! Toen we voorbij liepen en ik naar binnen probeerde te gluren, begon de barman enthousiast te zwaaien. Dat was in ieder geval vast een goede eerste indruk! We liepen naar binnen en lieten ons maar verrassen. Het interieur is een typisch gevalletje tussen kunst (gave lampen!) en kitsch (glitterfiguren van Sneeuwwitje en de zeven dwergen?) en je kijkt je ogen uit. Niet alleen in het interieur, ook in de vitrine. Want man, daar staan me toch prachtige taartjes!

Morsh
Adres: Mainzer Straße 20, Friedrichshain
OV: U5 Samariterstraße

20160220 - _DSF9050- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Echte Franse patesserie. Dat zie je niet vaak in Berlijn! Meestal zijn het flinke stukken taart die de toonbank vullen. Daarom wel leuk om een ander alternatief te hebben in de wijk. Mijn frambozencharlotte was echt zo lekker dat ik er het liefst gelijk nog een van had gegeten.

20160221 - _DSF9063- BerlijnBlog

20160220 - _DSF9057- BerlijnBlog Fotodagboek 52

Weertechnisch waren het wisselvallige weken in Berlijn. Bij benieuwen waneer we weer voor het eerst in een strandbar kunnen hangen. Stiekem kijk ik er wel naar uit! Wat jij?

Bedankt voor het meekijken in mijn Berlijnse leven. Ik hoop dat ik je met mijn foto’s een beetje heb kunnen inspireren of blij kunnen maken zoals Berlijn mij altijd blij maakt! Bis bald!

liebegruesse

 

 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This