Van de Berlijnse Muur, het symbool van de Koude Oorlog bij uitstek, staan her en der nog stukken overeind. Het langste nog-in-tact-zijnde stuk Berlijnse Muur is de East Side Gallery. Tussen Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke, parallel aan de Spree, staat 1.316 meter Berlijnse Muur. Niet helemaal in originele staat trouwens want over de gehele lengte van 1,3 kilometer zijn graffiti kunstwerken aangebracht. In het voorjaar van 1990, een paar maanden na de val van de Berlijnse Muur, zijn 118 kunstenaars uitgenodigd om hun visie op vrijheid op de muur te tekenen. Hiermee is de East Side Gallery het langste openbare kunstwerk ter wereld.

20140805 - IMG_7009- BerlijnBlog Berliner Mauerweg 2

Kunst op de muur

Sinds 1990 staat dit 1.316 meter lange stuk Berlijnse Muur langs de Mühlenstraße, tussen het Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke, bekend als de East Side Gallery. Er is een enorme hoeveelheid graffiti te zien, het werk van 118 verschillende kunstenaars uit 21 verschillende landen. De kunstenaars geven hun visie op de politieke situatie in Berlijn in 1989/1990, achter de meeste schilderingen zit dan ook meestal een diepere betekenis.

Het gehele stuk staat onder monumentenzorg. Helaas weerhoudt dat mensen er niet van om hun sporen op de muur achter te laten. Door de jaren heen zijn grote stukken vervaagd, beschadigd of bekliederd. De vereniging East Side Gallery probeert sinds 1997 het stuk beter te beschermen, dit hebben ze o.a. gedaan door in 2000 een laklaag aan te brengen. Helaas mocht het niet baten en moest de East Side Gallery in 2008 weer gerenoveerd worden. Het valt niet mee om ’s werelds grootste open air kunstwerk mooi te houden.

Voor de laatste renovatie (2007)

Na de laatste renovatie (2011)

Geschiedenis East Side Gallery

Het stuk Berlijnse Muur dat nu bekend staat als de East Side Gallery was tijdens de Koude Oorlog de grens tussen Oost- en West-Berlijn. Dit stuk diende als extra “beveiliging” aangezien de echte grens hier de parallel gelegen Spree was. De dichtstbijgelegen grensovergang was de Oberbaumbrücke.

Oost & graffiti

Hoewel de muur origineel is, zijn de kunstwerken pas na de val van de Berlijnse Muur in 1989 aangebracht. Het gaat hier namelijk om een stuk muur dat aan de oostkant van het niemandsland stond. En die oostmuur was niet beschilderd. Dat lieten de autoriteiten van de DDR niet toe.

West & graffiti

De westkant, dat was een heel ander verhaal. Bijna de gehele Berlijnse Muur aan de westkant is tijdens de tweedeling van Berlijn beschilderd geweest met graffiti. Omdat iedereen die in het bezit was van een spuitbus zijn gang kon gaan, was de muur binnen no-time het grootste openbare kunstwerk ter wereld. In tegenstelling tot de autoriteiten in de DDR was de politie in West-Berlijn een stuk coulanter. Het kon ze vrij weinig schelen wat er met die lelijke muur gebeurde, en bovendien was ook deze kant van de muur al officieel DDR-gebied omdat de muur aan de oostkant van de Spree stond (de Spree zelf was hier de officiële grens). De huidige East Side Gallery probeert een beeld te geven van hoe de Berlijnse Muur er aan de westkant uit heeft gezien.

Meer over de tweedeling van Berlijn lees je op mijn pagina de Berlijnse Muur.

berlin mauerweg 2

20150903 - _DSF2779- BerlijnBlog East Side Gallery