IMG_0326 FernsehturmDe Fernsehturm is naast de Brandenburger Tor een van de belangrijkste herkenningspunten van Berlijn. Als ik een paar dagen niet in Berlijn ben geweest en ik zie de toren, dan voel ik me weer thuis.

Deze 365-meter hoge televisietoren is naast een heel prachtig uitzichtsplatform ook nog eens het hoogste bouwwerk in Duitsland. Het gebouw is vooral herkenbaar om de grote bal die vlak onder de top zit. In die bol zit een uitkijkplatform en een restaurant waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht over Berlijn, en tot ver daarbuiten. Wie in het restaurant zit hoeft niet bang te zijn voor eentonig uitzicht, de bol draait rond dus het beeld verandert continu. Bij helder weer kun je bijna van het uiterste westelijke puntje naar het uiterste oostelijke puntje kijken, toch al gauw een afstand van 40 kilometer.

Fernsehturmfeitjes

  • De Fernsehturm is 368 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van de stad.
  • Op 203 meter hoogte bevinden zich een restaurant en een uitzichtplatform.
  • De toren is gebouwd tussen 1965 en 1969, op 3 oktober 1969 in gebruik genomen en is daarmee de 40 alweer gepasseerd.
  • De Fernsehturm bevindt zich in het voormalige Oost-Berlijn.
  • De Funkturm, een radiotoren in Berlijn die wat weg heeft van de Eiffeltoren,  in het voormalige West-Berlijn.
  • De toren bestaat uit een betonnen mast met daarin twee liftschachten. Bovenop het betonnen deel bevindt zich een bol bedekt met plaatstaal met daarin het uitzichtplatform en een restaurant. Bovenop de bol staat een rood-witte televisie-antenne.
  • Jaarlijks in de herfst, tijdens het Festival of Lights, wordt de Fernsehturm prachtig verlicht.

IMG_0555 Fernsehturm

Mythe

De toren maakte nogal wat los bij de Berlijners, en dat heeft voor een aantal mooie verhalen gezorgd. Steeds als de zon op de metalen bol schijnt, is daar een lichtgevend kruis te zien. In de atheïstische DDR zorgde dat voor nogal wat ophef. Het verhaal ging de ronde dat het kruis van de paus kwam die wraak nam op de goddeloze DDR. In het verlengde daarvan deed het gerucht de ronde dat de ontwerper van de bol na het voltooien van zijn werk door de Stasi is verhoord om erachter te komen of hij dat kruis er met opzet in had verwerkt. Uiteindelijk zou zelfs de DDR-leiding hebben vergaderd over het idee om de toren maar weer af te breken. Dat is niet gebeurd omdat een van de afgevaardigden met het lumineuze idee kwam dat het hier niet gaat om een kruis, maar om een ‘plus’ voor het socialisme.

Fernsehturm als statussymbool voor de DDR

Bijzonder aan de Fernsehturm is dat het om een televisietoren gaat die midden in het stadscentrum staat. Dat is niet zomaar. De toren moest het symbool worden van de politiek-economische macht van de DDR. Om de toren te kunnen bouwen, zijn de gebouwen die er stonden gesloopt en is het middeleeuwse stratenverloop weggevallen. De bouw was een flinke tast in de buidel voor de DDR.

Volgens de bewoners van Oost-Berlijn is het gebouw 365 meter hoog gemaakt op verzoek van de toenmalige DDR-leider Albrecht. Hij wilde voor iedere dag in het jaar een meter. De Fernsehturm is de op één na hoogste toren van Europa (365 meter), na de televisiemast van Moskou.

Inmiddels geldt de Fernsehturm niet meer alleen als kenmerk voor Oost-Berlijn maar voor de gehele stad Berlijn.

IMG_0323 Fernsehturm

Dineren in de Fernsehturm

Vanuit het restaurant in de Fernsehturm heb je prachtig uitzicht. In een uur draait de koepel geheel om zijn as, tijdens een diner kun je dus de hele stad overkijken. Toegeven, voor de goede keuken hoef je het niet te doen, maar het uitzicht is verleidelijk. Er zijn trouwens nog meer restaurants in Berlijn met verbluffend uitzicht.

DSC03456 Fernsehturm

DSC03459 Fernsehturm

DSC03451 Fernsehturm

Fernsehturm bezoeken

Je kunt dagelijks de toren in en met de lift naar boven. Het kan wel eens voorkomen, zeker op dagen met mooi weer, dat je lang moet wachten eerdat je naar binnen kunt. Tegenwoordig kun je bij aankomst een kaartje kopen waarop een tijd staat, op een later moment kun je terugkomen om zonder lange rij naar boven te gaan. Houd er dus rekening mee dat je niet direct de toren in kunt. Om wachtrijden te vermeiden, kun je ook online je tickets vooraf bestellen.

Openingstijden: maart tot oktober dagelijks van 9:00 tot 24:00, overige maanden dagelijks van 10:00 tot 24:00.
Entree: € 13,00 (kinderen 4-16 jaar € 8, kinderen tot 3 jaar gratis)
Website: http://www.tv-turm.de/
Openbaar vervoer: station Alexanderplatz (U-bahn, S-bahn, bus 100 en tram)

IMG_2356 Fernsehturm

IMG_0535 Fernsehturm