Het Pergamonmuseum in Berlijn, geopend in 1930, is een van de meest bekende musea van de stad en staat bekend om zijn vele tentoonstellingen op het gebied van oude archeologische vondsten uit Oost Europa en Azië en Islamitische kunst. Het museum dankt zijn naam aan het Pergamonaltaar dat een centrale plek inneemt in het gebouw, dit is een van dé toeristentrekpleisters van het museum.

Met jaarlijks bijna een miljoen bezoekers doet het Pergamonmuseum het sowieso vrij aardig als toeristentrekpleister, het is het drukst bezochte kunstmuseum van Duitsland. Het Pergamonmuseum is een “must” voor iedere Berlijnbezoeker, maar wordt door sommigen ook wel als “overschat” bestempeld. Feit is denk ik wel dat het zeer indrukwekkend is om al deze grote bouwwerken in zulke goede staat terug te zien. Bovendien is het terrein waar het Pergamonmuseum zich bevindt, het Museuminsel, ook van buitenaf prachtig om te zien.

Pergamonmuseum: Wat is er te zien?

Het museum telt 4 afdelingen met Assyrische, Babylonische, Perzische en Islamitische kunstwerken. Het museum kenmerkt zich echter door drie grote wonderen uit de klassieke wereld. Onderstaande werken moeten sowieso worden bekeken wanneer je besluit het Pergamonmuseum te bezoeken.

IMG_4768

1. Pergamonaltaar

Het kolossale Pergamonaltaar is het stuk waar het museum naar is vernoemd. Dit altaar werd in 1878 door een Duitse archeoloog opgegraven in Pergamon, Turkije. Het schitterende altaar dateert uit circa 180 voor Christus. Marmeren treden voeren naar een brede arcade. Goden en reuzen sieren de sokkels. Het altaar neemt een centrale plek in het museum in en is een zeer indrukwekkend bouwwerk om te zien.

De zaal waar het Pergamonaltaar staat is naar planning tot 2019 gesloten. Het Museuminsel wordt compleet omgebouwd en zo ook het Pergamonmuseum.

IMG_4759

IMG_4763  IMG_4774

IMG_4780

IMG_4773

2. Marktpoort van Milete

De Marktpoort, gebouwd in Romeinse stijl, van Milete diende als toegangspoort voor de marktplaats (agora) van de stad Milete. Het was het visitekaartje van de stad en bedoeld om indruk te maken op de mensen die de stad bezochten. Milete lag in Büyük Menderes, in het huidige Turkije.

IMG_4784

3. Ishtar Poort

Ooit werd deze poort gezien als een van de zeven wereldwonderen. Deze poort die in Babylon was gevestigd is met zijn 14 meter een van de meest indrukwekkende monumenten van het museum. De poort was gewijd aan een godin, genaamd Ishtar, een van de Assyrische godinnen uit het antieke gebied Mesopotamië, en gebouwd in opdracht van Koning Nebukadnessar II.

IMG_4837

IMG_4789

IMG_4796

IMG_4811

Pergamonmuseum

Algemene bezoekersinformatie

Adres:
Bodestrasse 1-3, Mitte 10178, tel:+49(0)30 2090 5577, web: www.smb.museum.

Openbaar vervoer:
Lopen vanaf station Friedrichstrasse of Hackescher Markt. Bus 100 stopt bij het Museuminsel.

Openingstijden:
Dinsdag tot zondag van 10:00 tot 18:00 en op donderdag van 10:00 tot 22:00

Entree:
– Alleen tot het Pergamonmuseum: € 12,-
– Toegang tot alle musea op het Museuminsel: € 18,-

Bij de prijs van het museum is een gratis audiogids inbegrepen die de alle bezienswaardige exposities beschrijft, inclusief het enorme Perganom altaar, de blauwe Poort van Ishtar en een caliph’s paleis. Als je wilt, kun je uren in het museum doorbrengen. 2 uur ben je minstens kwijt. Een perfecte bezigheid voor de winter!

➤ Tip: Koop vooraf online je tickets om lange wachtrijen te vermijden.

IMG_4757

IMG_4750