Berliner Pilsner
Duitsland en bier, een veelvoorkomende associatie. Dat is niet zo vreemd als je weet dat Duitsers met 111,7 liter per bevolkingslid per jaar, de op één na grootste bierverbruikers zijn binnen Europa. De Tsjechen doen er nog een schepje bovenop met 159 liter per inwoner op jaarbasis. De Nederlanders klokken 77,5 liter per persoon naar binnen en bevinden zich daarmee op de 7e plaats in het Europese klassement.

Wat de productie van bier aangaat is Duitsland echter de onbetwiste nummer 1 binnen Europa.Maarliefst 10260100000 liter bier geproduceerd in 2007, kwam uit een Duitse brouwerij. Dat is ruim een kwart van de totale bierproductie in Europa. In ons buurland staan dan ook 1302 brouwerijen! (Cijfers 2007, CBK). Bijna de helft van alle brouwerijen in Duitsland bevindt zich in Beieren. In de regio Brandenburg, waar Berlijn onder valt, zijn slechts 39 brouwerijen gevestigd (Cijfers 2008, Brauerbund).  Berlijn kent twee grote brouwerijen, naast een aantal zogenaamde ‘Gasthausbrauereien’  – dit zijn bijvoorbeeld kleine privébrouwers of restaurants die hun eigen bier brouwen (VLB). Een echte biermetropool is Berlijn dus niet. Toch kent de stad vele biermerken, die ook steevast (vaak als tapbier) te verkrijgen zijn in café’s, concertzalen en discotheken in de stad. Lokaal bier is populair onder de bierdrinkers in Berlijn.

Berliner Kindl Schultheiss Brouwerij

“Brennpunkt von Politik, Wissenschaft und Künsten.
Lebendiges Denkmal deutscher Geschichte.
Niemals ruhender Pulsschlag praller Lebensfreude.
Berühmter Standort deutscher Bierkultur”

In de oostelijke regio Lichtenberg bevindt zich de  Berliner-Kindl-Schultheiss-Brauerei GmbH. Zoals de naam al doet vermoeden is dit de brouwerij waar bekende Berlijnse biermerken zoals; Berliner Kindl, Schultheiss – en mijn persoonlijke favorieten – Berliner Pilsner en Berliner Kindl Weisse mit Schuss gebotteld worden. Maar ook; Bärenpils, Märkischer Landmann en Rex Pils zijn merken van deze onderneming. De brouwerij is ontstaan in begin 2006 uit een fusie van Berliner Kindl Brauerei en de Berliner-Schultheiss-Brauerei (voorheen gevestigd in de Kulturbrauerei).

In de brouwerij worden het hele jaar door rondleidingen gegeven. Een praatgrage medewerker van de brouwerij leidt je langs brouwketels vol kolkende vloeistoffen, joekels van opslagtanks, de geheel geautomatiseerde bottelarij en het magazijn. De gids legt uit hoe bier gemaakt wordt, en welke weg deze aflegt voordat het in de supermarkt belandt of uit de tap stroomt. Er hangt een penetrante geur in de gehele brouwerij, die je niet direct aan een verfrissend koud pilsje doet denken, maar eerder aan een muffe bejaardenwoning. Ondanks de stank is de rondleiding zeker de moeite waard, al was het alleen al door de aansluitende proeverij in het bijbehorende café. Naast de bovengenoemde hoofdbieren schenkt de barman, van het zeer sfeervol ingerichte Brauereicafé, tal van speciaalbieren en biermixjes. De beste man heeft echt verstand van zaken, en bombardeert je met harde feiten en leuke bierweetjes. Let wel, er zijn echt veel biersoorten en smaken om te proberen, dus wie echt alles wil proeven moet  rekening houden met eventueel dronkenschap na afloop.

Praktische info
Berliner-Kindl-Schultheiss-Brauerei GmbH
Indira-Gandhi-Str. 66-69
13053 Berlin
S Landsberger Allee (Ringbahn)

Je krijgt een rondleiding in de brouwerij en het productiebedrijf, geleid door een bierdeskundige. De rondleiding duurt 1,5 tot 3 uur, afhankelijk van het gekozen programma. Er kunnen maximaal 45 personen deelnemen per rondleiding.
Wie graag een rondleiding wil, dient zich van tevoren aan te melden via het aanmeldingsformulier, of door te bellen met +49 30 9609 579
De rondleidingen worden gegeven van maandag t/m donderdag (behalve op feestdagen). Tijden: 10.00 uur, 12.00 uur, 14.00 uur of 17.30 uur.

Programma’s & prijzen per persoon
Rondleiding in de brouwerij  €4
Rondleiding met bierproeverij €5
Rondleiding met bierproeverij (uitgebreid) €8
Rondleiding met bierproeverij (uitgebreid) en eten (keuze uit; Eisbein, Kasseler of Schnitzel, elk met bijgerechten) €12

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This