Kriegerin; neonazi´s in Oost-Duitsland (film)

Kriegerin; neonazi´s in Oost-Duitsland (film)

Gisteren was de film Kriegerin (2011) te zien op ZDF, een film die me nogal een naar gevoel gaf. Als een film zoveel emotie los laat is dat wel een goed teken en daarom ook een plekje op mijn blog. De film draait om de 20 jarige Marisa (gespeeld door Alina Levshin). Ze heeft een hekel aan buitenlanders, Joden, politie en alle andere subculturen die ze verantwoordelijk acht voor het “verval” van haar vaderland. Ze provoceert, drinkt, vecht en haar volgende geplande tatoeage zal een portret van Adolf Hitler zijn. Ai. Helaas nog altijd een actueel thema. (meer…)

Tatort; het Duitse Baantjer succes in Berlijnse kroegen

Tatort; het Duitse Baantjer succes in Berlijnse kroegen

Tatort is een zogehete “Krimi” welke wekelijks op ARD te zien is. De afleveringen draaien allemaal om het vinden van de misdadiger die op een Tatort (“plaats van het misdrijf/delict”) in een van Duitslands steden een misdrijf heeft begaan. Tatort komt elke zondag op de Duitse televisie en is ook in Nederland te ontvangen. Als langstlopende Duitse Krimiserie is het onderdeel van de Duitse cultuur, maar ook van het Berlijnse horecaleven. (meer…)

Bar 25; Docufilm over de meest bizarre Duitse club

Bar 25; Docufilm over de meest bizarre Duitse club

250 uur aan filmmateriaal is er beschikbaar over de laatste zeven jaren uit het bestaan van Bar 25 in Berlijn. Al deze beelden die achter de gesloten deuren van dit Berlijnse – bijna onwerkelijke – technocentrum geschoten zijn zijn de basis voor de docufilm: Bar 25 – Tage ausserhalb der Zeit. Een filmteam heeft de meest interessante beelden gesorteerd, bewerkt en tot een interessante documentaire geknutseld. Het bijzondere aan de film is dat deze tot stand is gekomen met o.a. veel giften uit de scene. (meer…)

Der Turm; gescheiden familie in een gescheiden land (film)

Der Turm; gescheiden familie in een gescheiden land (film)

Der Turm is een tweedelige serie (verfilming van het gelijknamige boek van Uwe Tellkamp) en neemt ons mee naar een burgerlijke villawijk in Dresden, 7 jaar voor de val van de Berlijnse Muur. In tegenstelling tot het clichébeeld woonde niet iedereen in een Plattenbau. De serie draait om de familie Liefers: vader Richard (chirurg), moeder Anne (zuster) en zoon Christian (wil geneeskunde studeren). Het is een typische anti-socialistische familie, voor hen was als intellectuelen was er eigenlijk geen plaats in de DDR. De jarenlange affaire van vader Richard met zijn secretaresse gooit roet in de toekomst van hem en in die van zijn zoon. Ze krijgen te maken met de censuur van de stasi. Hoewel deze film zich niet afspeelt in Berlijn is deze zeker het bekijken waard. Ik zou gerust willen zeggen een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de DDR! (meer…)

Pin It on Pinterest