Een terugblik op 2016

Een terugblik op 2016

De feestdagen. Net als aan verjaardagen hecht ik er niet veel meer waarde aan dan aan alle andere dagen van het jaar. Mijn motto: maak van iedere dag een feestje! Toch kan ik het niet laten om op zulke dagen even terug te denken aan alle mooie momenten van het afgelopen jaar. 2016 was voor mij persoonlijk een geweldig jaar waar ik intens dankbaar voor ben en ik besloot mijn foto-archief van 2016 (met 24.183 foto’s op de teller) te doorzoeken naar de mooiste momenten. Ik mocht van mezelf 5 favoriete foto’s per maand uitzoeken. Een grote uitdaging, maar wel een hele leuke! (meer…)

Trots op Berlijn

Trots op Berlijn

Berlijn, een stad met geschiedenis.
Wereldoorlogen en de Koude Oorlog vonden hier plaats.
Allemaal in de afgelopen eeuw.
Geschiedenis, die we nooit meer willen herhalen.

Berlijn, een stad met littekens.
Oorlogsmonumenten en gedenkplaatsen voor vermoorde minderheden.
Op iedere hoek van de straat.
Littekens, die herinneren aan het verleden en laten beseffen dat het uitroeien van minderheden geen oplossing is.

Berlijn, een stad waar vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Leven achter een Berlijnse Muur met de Stasi die de samenleving beheerst.
Zoveel Berlijners hebben het aan den lijve ondervonden.
Vechten voor de vrijheid, omdat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Maar bovenal: Berlijn, een stad waar als geen ander de vrijheid wordt gevierd.
Passeer de Brandenburger Tor vrij als een vogel of dans 72 uur lang in een technotempel.
Iedereen viert de vrijheid op zijn eigen manier.
Vier de vrijheid, omdat we weten hoeveel het waard is.

Daar waar Berlijn er op 19 december 2016 een litteken bij heeft gekregen, groeit de vechtlust voor een vrije en respectvolle samenleving net zo sterk. Daarbij blijven de Berlijners, Duitse media en politici nuchter. Het leven in de stad gaat gewoon door. Die vrijheid waar zo hard voor gevochten is, wordt niet zomaar over boord gegooid. En dat, dat Berlijners zo trouw blijven aan hun normen en waarden in moeilijke tijden, dát maakt me zo ontzettend trots om in deze sterke stad, in dit respectvolle land, te mogen leven. Dus vier ik de vrijheid, het leven en de stad. Oordeel op gedrag, niet op afkomst. Herdenk de slachtoffers uit respect, zonder bang te zijn voor terreur. Blijf alert, maar net zo open en tolerant. Let op de feiten, zonder geruchten te laten overheersen. Wees vrij, zonder misbruik te maken van de vrijheid. Dit is waar Berlijn voor mij voor staat en dat is wat Berlijn zo sterk maakt. Samen staan we sterk.

berlijn-kerstmarkt-am-roten-rathaus

Bedrijvigheid op de kerstmarkt am Roten Rathaus 2 dagen na de aanslag op Breitscheidplatz

Bedankt voor de vele liefdevolle berichten de afgelopen dagen. Ik wens iedereen liefdevolle en bezonnen feestdagen.

liebegruesse

PS1: Lees voor meer praktische informatie mijn artikel situatie in Berlijn na aanslag op Breitscheidplatz.
PS2: Deze video laat ook zien waarom ik zo van Berlijn hou An den Terroristen von Berlin.

Situatie in Berlijn na aanslag op Breitscheidplatz

Situatie in Berlijn na aanslag op Breitscheidplatz

19 december 2016 was een grauwe dag in én voor Berlijn. Het was de dag waarop een vrachtwagen met volle vaart op een mensenmassa op de kerstmarkt am Breitscheidplatz (bekend van de Gedächtniskirche en de Kurfürstendamm) inreed. Een paar uur na het voorval werd door de politie bekend gemaakt: met opzet. 12 mensen kwamen bij het voorval om het leven. Wat is er precies gebeurd en wat betekent dit voor de veiligheidssituatie in Berlijn? Daarover krijg ik veel vragen die ik graag zo eerlijk en objectief voor jullie wil beantwoorden in dit artikel. Kort beantwoord: de veiligsheidssituatie in Berlijn is onveranderd gebleven en het leven gaat hier gewoon verder.

Dit artikel bevat meer informatie over de aanslag op Breitscheidplatz en zal ik blijven updaten met de actuele informatie van officiële bronnen:

Onder dit artikel is er natuurlijk ruimte voor vragen, aanvullingen, het uitwisselen van gedachten met andere Berlijnliefhebbers en mooie woorden.
(meer…)

11 vragen over Berlijnbloggen

11 vragen over Berlijnbloggen

11 oktober is een bijzondere dag voor mij. Vandaag precies 8 jaar geleden schreef ik namelijk mijn eerste artikel op dit blog. BerlijnBlog was geboren!

Eerder schreef ik al over mijn persoonlijke Berlijnbelevenissen op leininberlijn.web-log.nl (helaas, bestaat niet meer), daarna besloot ik het schrijven over Berlijn voort te zetten op een eigen domein. En dat doe ik nu dus alweer 8 jaar. In blogland mag BerlijnBlog dan al oma zijn, ze is nog springlevend! Tijd voor feest, taart, confetti, veel vlaggetjes en een leuke blogging tag! (meer…)

Mijn Berlijn – Vraag & Antwoord #1

Mijn Berlijn – Vraag & Antwoord #1

Toen ik onlangs aankondigde dat ik bezig ben met mijn boek, heb ik jullie gevraagd om vragen te stellen over mijn schrijfdebuut. Het leek me erg leuk om jullie op die manier vast wat meer te vertellen over Mijn Berlijn. En ik heb ontzettend veel leuke vragen ontvangen – bedankt daarvoor! Iets teveel om allemaal in een video te behandelen, dus ik heb een kleine selectie gemaakt. Nu moet ik zeggen dat het best lastig is om spontaan een lekker lopend verhaal te vertellen tegen een camera in een lege ruimte. Is toch best een beetje raar. Oefening baart kunst hopen we dan maar!

Nichtsdestotrotz, ben jij benieuwd of ik last heb gehad van een writers block, wat ik het leukste vond aan het schrijven van het manuscript en waar je mijn boek kunt kopen? Bekijk dan deze video! (meer…)

Pin It on Pinterest