Verrassingen rondom Potsdamer Platz

Verrassingen rondom Potsdamer Platz

Eerlijk is eerlijk, toen ik hoorde dat ons kantoor zou gaan verhuizen naar Potsdamer Platz, stond ik niet direct te springen van enthousiasme. Als ik aan Potsdamer Platz dacht, dacht ik aan veel verkeer, drukke straten en prijzige horeca van slechte kwaliteit. Niet persé aan een knusse wijk waar ik graag kwam of waar ik mezelf gezellig op een terrasje zou zien lunchen. Toch heb ik inmiddels aardig wat plekken rondom Potdamer Platz ontdekt, die het werken hier best erg aangenaam maken. Potsdamer Platz is helemaal zo slecht nog niet, want in de nabije omgeving bevinden zich legio parken, galerieën en eettentjes. Laat me je voorstellen aan mijn favoriete plekken rondom Potsdamer Platz, die misschien iets minder bekend zijn dan het Sony Center, het Holocaust Mahnmal en de Mall of Berlin. (meer…)

Ode aan mijn Berlijnse lievelingsrugzak

Ode aan mijn Berlijnse lievelingsrugzak

  • Dit product heb ik gekregen *

Zo’n 2,5 jaar geleden kwamen we in contact met het merk Fitz & Huxley. Kai werd gevraagd om productfoto’s te maken van de eerste serie rugzakken van dit Berlijnse merk. In ruil voor zijn werk, kreeg hij een rugzak. Een rugzak die ik 2,5 jaar met heel veel plezier heb gedragen. Alles waar ze zelf veel aandacht aan hebben geschonken tijdens het designproces, kon ik zo waarderen aan de tag: mooie materialen, een praktische indeling en een minimalistisch design gemaakt voor gebruik in de stad. Het enthousiasme waarmee Lars sprak over het ontwerpproces en de materialen, was aanstekelijk.

Zo’n 2,5 jaar later zie ik Fitz & Huxley steeds meer terugkomen in het Berlijnse straatbeeld en mijn liefde voor het merk is alleen maar gegroeid. Mijn tip daarom als je op zoek bent naar een stevige rugzak of naar een leuk Berlijns souvenir: check de rugzakken van Fitz & Huxley! Mocht je trouwens gevoelig zijn voor mooie reisfoto’s, dan is hun Instagram ook een aanrader. (meer…)

FDJ Kaderschule – Vergane DDR-glorie aan de Bogensee

FDJ Kaderschule – Vergane DDR-glorie aan de Bogensee

Veel groter kon het verschil in dagelijks leven tussen de gewone DDR-burgers en de hoge partijleden niet zijn. Terwijl DDR-burgers amper aan verse levensmiddelen konden komen en kolen moesten slepen voor wat warmte tijdens de gure winters, woonden veel DDR-bazen in een afgeschermde luxestad ten noorden van Berlijn. Wandlitz bood een vorm van comfort die enkel voor Walter Ulbricht, Erich Honecker en andere hoge partijleden beschikbaar was. Tijdens een fietstocht afgelopen zomer dwaalde ik langs de overblijfselen van deze stad en stootte ik o.a. op een verlaten internaat uit DDR-tijden maar ook op de villa van Goebbels uit Duitslands nazi-verleden. Een interessante en bijzondere gewaarwording om de overblijfselen van twee beruchte etappes Duitse geschiedenis zo naast elkaar te zien staan… (meer…)

Een bruiloft organiseren in Berlijn

Een bruiloft organiseren in Berlijn

Nooit heb ik de meisjesdroom gehad om te willen trouwen. Toch vond ik de gedachte heel mooi toen Kai me een huwelijksaanzoek deed in New York. Elkaar op deze manier beloven er voor altijd voor elkaar te zijn, dat vind ik toch wel erg bijzonder. Ja. Ja, ja, ja, dat wil ik! Voor ons was vrijwel meteen duidelijk dat we elkaar het jawoord in (de buurt van) Berlijn wilden gaan geven. Maar hoe gaat dat eigenlijk allemaal in z’n werk in Duitsland? Inmiddels kan ik uit eigen ervaring spreken. Heb je plannen om in Duitsland te trouwen? Dan helpt dit artikel wellicht een beetje op weg door de Duitse papiermolen. (meer…)

Mijn Berlijn-ABC: Berlijn van A tot Z

Mijn Berlijn-ABC: Berlijn van A tot Z

Nee, ik ga het vandaag niet hebben over de zones van de BVG, ook is dit geen blog over de kunstbeurs ABC. Wel ga ik vandaag een uitdaging met mezelf aan. Ik schrijf bij elke letter van het alfabet het eerste Berlijngerelateerde woord op dat bij me opkomt. Mij benieuwen welke woorden er het eerste bij me opkomen voor mijn Berlijn-ABC… In het geval er meerdere woorden in mijn hoofd opkomen zal ik mijn eerste ingeving delen. Doen jullie ook mee?

Hier komen mijn 26 associaties met Berlijn van A tot Z: (meer…)

Dwangarbeid tijdens de WO2 – een bezoek aan een werkkamp

Dwangarbeid tijdens de WO2 – een bezoek aan een werkkamp

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Duitsland arbeidskrachten nodig. Heel veel arbeidskrachten. En dus werden er dwangarbeiders uit bezette gebieden gehaald en door de nationaal-socialisten in groten getale ondergebracht in barakken, zodat ze vanuit daar aan het werk konden worden gezet. Alleen al in Berlijn werden er ruim 3.000 van zulke kampen voor dwangarbeiders gebouwd. Van alle kampen die er in Berlijn waren, is het kamp in Schöneweide het enige dat nog te bezoeken is. In het NS-Zwangsarbeit Dokumentationszentrum is nu een indrukwekkende tentoonstelling te zien in de voormalige barakken. Het geeft een huiveringwekkende blik in het leven van de dwangarbeiders in het Derde Rijk.
(meer…)

Pin It on Pinterest