3 nieuwe murals in Reinickendorf

3 nieuwe murals in Reinickendorf

Een ijsblauwe vogel, een dansende worstelaar en een stel vrolijke robots. Drie compleet verschillende murals op drie bijna identieke flatgebouwen. Wat deze murals nog meer gemeen hebben? Ze bestaan allemaal uit veel kleur, zijn in de afgelopen weken geplaatst en bevinden zich in Neheimer Straße in Reinickendorf. De murals waren het laatste zetje in mijn rug om eens een kijkje te nemen in deze Noord-Berlijnse wijk, die vooral bekend staat om vliegeveld Tegel. Natuurlijk neem ik jullie mee!
(meer…)

10x genieten van een Berlijnse zonsondergang

10x genieten van een Berlijnse zonsondergang

Of je nou uit bent op een romantisch of gezellig zomeravondje, of gewoon prachtige foto’s wilt maken van je Berlijntrip, een mooie zonsondergang in Berlijn is een must voor iedere zwoele zomeravond. Persoonlijk heb ik nogal een zwak voor zonsondergangen. Prachtig vind ik het om te zien hoe de zon steeds lager komt te staan en zo lange schaduwen op de grond werpt en de hele stad in een gouden gloed hult. Dan kan ik mijn camera niet in mijn tas houden! Foto’s moeten er gemaakt worden. En veel! Fußpils (een bier voor onderweg) erbij en mijn perfecte Berlijnse zomeravond is compleet.

Gaandeweg heb ik zo mijn favoriete locaties verzameld en deze wil ik vandaag met jullie delen. De beste Berlijnse bezienswaardigheden om te fotograferen tijdens zonsondergang maar ook bruggen en uitzichtpunten met een mooie blik op het westen komen aan bod. Wees voorbereid op veel kitschplaatjes! ;-).

(meer…)

Funkhaus – de voormalige radiostudio’s van de DDR

Funkhaus – de voormalige radiostudio’s van de DDR

Voordat ik met mijn vriend ging samenwonen, fietste ik regelmatig naar zijn toenmalige appartement in Schöneweide. Een fijn ritje, want onderweg kwam ik een hoop interessante architectuur tegen. Als je namelijk via Ostkreuz – over de Hauptstraße en Köpenicker Chaussee – richting Schöneweide fietst, kom je veel (oude) industrie en bedrijfsruimtes tegen. Één van de gebouwen die me het meest fascineerde, bleek het Funkhaus te zijn, een radiostudio uit DDR-tijden. Het bakstenen blok ligt een beetje verscholen en steekt mysterieus boven de bomen uit. Wat zou daar allemaal schuil gaan? Vorig jaar werd er tijdens de Berlin Art Week een kunsttentoonstelling georganiseerd in het Funkhaus en dat vond ik de uitgelezen kans om dit bijzondere gebouwencomplex eens van binnen te bekijken. En weet je wat? Van binnen is het nóg fascinerender! De historische opnamestudio’s nemen je echt even mee naar vervlogen DDR-tijden. (meer…)

Pinguïns en een nijlpaard in het verlaten Wernerbad

Pinguïns en een nijlpaard in het verlaten Wernerbad

Op urbexgebied is het redelijk stil geweest op mijn blog. Maar als de winter weer in zicht is, komt ook mijn drang om verlaten plekken te bekijken en te fotograferen weer opborrelen. De schoonheid van leegstaande gebouwen is namelijk meestal nóg beter zichtbaar achter de kale bomen! Mijn gekke hobby bracht me dit keer naar de voormalige Oost-Berlijnse wijk Kaulsdorf. Daar ligt het Wernerbad, een openluchtzwembad dat in 2002 werd gedowngrade tot modderpoel en waar een versteend nijlpaard en een stel pinguïns de wacht houden… (meer…)

8x street art spotten in Berlijn (mét bonuswandeling!)

8x street art spotten in Berlijn (mét bonuswandeling!)

Berlijn is dé street art hoofdstad van Europa. Als je goed kijkt, zie je het werkelijk overal. Kleurrijke tags op verlaten gebouwen maar ook patroontjes gemaakt met papierstencils op façades, breiwerkjes om lantaarnpalen en enorme gesprayde kunstwerken op de muur. De verscheidenheid aan verschillende vormen van street art is enorm en geen enkel plekje is veilig voor straatartiesten. Omdat de stad andere prioriteiten heeft dan het schoonpoetsen van muren vol street art, en er relatief veel plekken zijn waar het zetten van street art legaal is, kom je deze kunstvorm overal tegen. Ik hou d’r van en zie het als een sport om steeds weer nieuwe pareltjes te ontdekken!

Street art komt en gaat, maar op deze acht locaties kom je altijd wel aan je trekken als je houdt van street art. Op de meeste van deze plekken is het plaatsen van street art legaal en er komen regelmatig artiesten om nieuw werk te plaatsen. Dat is ook de reden dat ik deze locaties heb uitgezocht. Het is er altijd weer een verrassing wat voor nieuws je er tegenkomt! Niet de grote murals (daar wil ik nog eens een ander artikel over schrijven) maar juist de kleinere werkjes.

Kijken jullie mee?
(meer…)

Volkspark Humboldthain – historierijk en veelzijdig stadspark

Volkspark Humboldthain – historierijk en veelzijdig stadspark

Misschien denk je dat alle parken in Berlijn op elkaar lijken en dat de stad zo plat is als een dubbeltje. Niets is minder waar! Elk park heeft eigenlijk wel iets bijzonders. Het heuvelachtige Volkspark Humboldthain onderscheidt zich bijvoorbeeld met een geweldig uitzicht over de stad, maar ook met de resten van een bunkercomplex uit de Tweede Wereldoorlog en een prachtige rozentuin. Vandaag wil ik je meer vertellen over de totstandkoming en bijzondere functie van dit veelzijdige Berlijnse park.

(meer…)

Pin It on Pinterest