Wie de DDR herleven wil kan dat doen in Berlijn. Want naast een DDR museum heeft Berlijn ook een DDR restaurant. Het restaurant is gelegen in Pankow (vlakbij Prenzlauer Berg). Dit kleine restaurant is versierd met producten, verpakkingen, posters en foto’s uit de DDR tijd, het is net alsof je zit te eten in een museum. Zelfs de menukaart is helemaal in DDR style en iedereen die een beetje interesse heeft in de geschiedenis van de DDR moet hier echt een keertje heen.

De menukaart staat goed gevuld met gerechten als “Bratwust mit Sauerkraut”, “Bouletten mit Bratkartoffeln” en “Riesenkohlroulade”. Voor een hoofdgerecht betaal je tussen de 5 en de 8 euro, en de porties zijn niet te zuinig. Naast Ossigerechten kun je ook gewoon een pizza, pasta of een stukje vlees bestellen. Voor 2,70 euro heb je een halve liter Edelpils. Goede prijs!

Het idee voor een DDR restaurant kwam van Frau Ansmann (35). “Ik ben op het idee gekomen door mijn eigen ervaring in de horeca. Ik wilde iets anders beginnen dan de gebruikelijke restaurants en cafés die ik kende. Daarbij wilde ik voorzien in een behoefte hier in Oost-Berlijn. Men wilde de typisch Duitse gerechten uit de DDR-tijd weer kunnen eten, tegen dezelfde, lage prijzen. Daarnaast was hier een zekere Nationalstolz aanwezig, die een uitweg zocht. Vandaar dit idee”.

Het restaurant is prima met het openbaar vervoer te bereiken. Vanaf S-bahnhof Prenzlauer Allee kun je lopen. Trams 13, 23, en 24 stoppen voor de deur.

www.osseria-berlin.de


Grotere kaart weergeven