Ach ja, het ene na het andere initiatief komt voorbij om geld te verdienen aan de niet-zo-rooskleurige geschiedenis van Duitsland. De DDR, het communistische Oost Berlijn, een plek waar mensen alleen de mening van de DDR mochten hebben, waar buitenlandse producten niet welkom waren en waar burgers werden afgeluisterd. Tuurlijk was niet alles slecht in de DDR, de gezondheidszorg scheen heel goed geweest te zijn, maar toch is het zeker geen geschiedenis om trots op te zijn.

Het initiatief wat ik nu onder ogen kreeg gaat toch wel erg ver. Er is een DDR restaurant geopend met de naam”der Firma”, nickname van de Stasi. Een plek waar de vlag van de DDR aan de muur hangt, waar Oost Duits eten wordt geserveerd als Soljanka en waar een prullenbak met papiersnippers in de hoek staat (na de val van de muur werden alle DDR documenten versnipperd). Vaste klanten kunnen zelfs in aanmerking komen voor een IM pasje wanneer ze een verklaring ondertekenen. IM’ers (“Inoffizieller Mitarbeiter”) waren informanten van de DDR die informatie over andere burgers doorspeelden aan de Stasi. Inmiddels hebben 37 klanten zo’n IM-kaart, ze krijgen 10% korting. De Führungsoffizier, zoals de eigenaar zichzelf noemt, vindt dat het stasi museum een eenzijdig beeld geeft van de Stasi, vertelt hij in een interview met de Berliner Zeitung. Inmiddels regent het kritiek in Duitsland, provoceren, veel geld verdienen en toeristen aantrekken wordt er gezegd. Waarschijnlijk is dat ook het doel van der Firma, geld verdienen en niet de verheerlijking van de DDR. Geïnteresseerden kunnen het restaurant in Lichenberg bezoeken in de Normannenstraße vlakbij Rathaus Lichtenberg.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This