Emigreren naar, en immigreren in, Berlijn

Vandaag een artikel van persoonlijke aard, ik wil jullie namelijk graag meer vertellen over hoe ik mijn definitieve terugkeer naar Berlijn heb ervaren. De mensen die me persoonlijk volgen zullen weten dat ik in 2006 voor het eerst met Berlijn in aanraking ben gekomen vanwege mijn studie. Toentertijd heb ik een jaar doorgebracht in Berlijn met het volgen van Duitstalige colleges en later met een stage. Dat is ook het moment geweest dat ik ben begonnen met dit blog en dat ik verslaafd ben geraakt aan Berlijn. Ik ben er steeds weer, voor lange of korte tijd, terug gekomen: om vrienden te bezoeken, de sfeer op te snuiven, te feesten of om foto’s en inspiratie op te doen voor mijn blog. Ik kan dan ook bevestigen dat “Fernweh” bestaat, ik had Fernweh naar Berlijn. Nu, 5 jaar later, ben ik terug gekeerd om mijn toekomstdroom uit te laten komen: weer in Berlijn wonen. Zack!

“Wat zou je ervan vinden om in Berlijn te blijven?”

Afgelopen zomer was ik weer in Berlijn voor twee maanden. Ik was net afgestudeerd aan de VU waar ik een master Mediapsychologie heb gevolgd. Ik heb er voorheen aan gedacht om in Berlijn een master te volgen maar daar vond ik niet exact wat ik wilde en het Duitse studiesysteem spreekt me niet heel erg aan, ik heb er dus absoluut geen spijt van dat ik in Nederland verder ben gaan studeren. De VU is top! Toen ik mijn masterscriptie eenmaal had ingeleverd was het perfecte moment daar om weer even in mijn favoriete stad te vertoeven.

In het afgelopen jaar is ook het bedrijf waar ik werkzaam ben (M4N) overgenomen door een Duits bedrijf (zanox Affiliate Marketing) met – jawel – een hoofdkantoor in Berlijn. Vanwege deze overname was het voor mij nog makkelijker om werk en pleasure te combineren in Berlijn. Eenmaal in Berlijn is me op ons hoofdkantoor de vraag voorgelegd of ik niet langer in Berlijn wilde blijven, er was namelijk nog een vacature vrij. Heel erg lang hoefde ik daar niet over na te denken, een gave internationale functie, een mooi kantoor, een leuke stad, en toch blijvend contact met mijn collega’s in Amsterdam: dat leek me wel wat. Vanaf dat moment zou het nog 1,5 maand duren totdat ik definitief in Berlijn zou zitten. De rollercoaster begon!

Ons kantoor in Berlijn zit aan de Stralauer Allee, tussen het moderne Nhow hotel en het kantoor van Universal (in de kantine hebben ze lekkere salade welke je in de zomer kunt eten op het terras met uitzicht op de Oberbaumbrücke).

Een droom die uitkomt

Natuurlijk moest zelfs ik wel even nadenken over deze stap. Ik had net een nieuw appartement gevonden in Amsterdam waar ik erg blij mee was, Berlijn zou ineens 600 kilometer verder weg zijn van mijn familie dan Amsterdam, en zo zijn er nog wel meer dingen die ik zou moeten achterlaten in Nederland. Ik wist namelijk dat wanneer ik deze stap zou zetten, ik niet snel terug zou keren naar Nederland. Maar ach, wat twijfelde ik nou eigenlijk? Berlijn is de stad waar ik me thuis voel, ik moest het doen. En ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze! In Nederland al moest ik veel regelen: spullen inpakken, huurcontract opzeggen, lopende projecten op het werk afronden, afscheid nemen van vrienden en familie, verhuizing regelen. Maar eind november was het eindelijk zo ver, met een fractie van mijn inboedel in twee koffers en een HEMA-tas vertrok ik met de trein naar Berlijn. Geen idee of je van NS Hispeed zoveel bagage mag meenemen, maar de reis verliep prima.

Icke bin Berlinerin

Wel moet ik zeggen dat het nu anders voelt om in Berlijn te wonen dan vijf jaar geleden. Toen leefde ik altijd toe naar het moment dat ik terug zou gaan, ik wist dat het moment zou aanbreken dat ik terug moest naar Nederland om daar mijn studie af te ronden. Bovendien maakte mijn studentenbestaan het leven ook wel anders, ik had zeeën van vrije tijd. Nu zit ik hier met het idee dat ik zo lang kan blijven als ik wil. Een fijne gedachte, maar dat maakt alles ook wel erg definitief! Daarnaast ben ik nu voltijd in loondienst, werk ik daarnaast aan mijn blog en moet ik allerlei papierwerk afhandelen voor een officiële “emigratie”. Mijn eerste definitieve Berlijnweekend was wel even gek, ik had de angst om vrienden/familie in Nederland heel erg te gaan missen en misschien wel eenzaam te worden. Gek genoeg is dat laatste gevoel later nooit terug gekomen!

Het papierwerk is overigens wel iets waar ik me nogal in had vergist. Als tijdelijke student in Berlijn hoef je vrij weinig te regelen. Nu is het serieus business! Ik heb een Duitse zorgverzekering nodig, een Duitse WA verzekering, een Duitse inboedelverzekering, een Duitse internetaansluiting, een Duits Lohnsteuernummer etc. Logischerwijze moeten alle Nederlandse varianten worden opgezegd. Ik zie hier een gat in de markt voor bedrijven die zulke ongein efficient kunnen oppakken. In Nederland heb ik helemaal geen spullen meer, alles is door een Nederlands verhuisbedrijf netjes in mijn Berlijnse appartement afgeleverd.

Als je meer wilt weten over het daadwerkelijke regelwerk kun je mijn pagina verhuizen naar Berlijn raadplegen.

Of het bevalt?

Nu het meeste is geregeld, ik een leuk appartement heb in Friedrichshain, mijn spullen zijn verhuisd kan het echte genieten beginnen. Gelukkig weet ik dat Berlijn steeds mooier wordt naarmate de zomer dichterbij komt, anders had ik wel depri geworden van alle winterse omstandigheden en natte grauwheid die ons in januari hebben geteisterd. Barbecuen in parken, biertjes drinken in strandbars, fietsen door Kreuzberg.. Ik hou van de Berlijnse zomer! En of het bevalt? Stomme vraag ;). Natuurlijk mis ik een aantal goede vrienden uit Nederland en mijn familie, maar doorvoor is er gelukkig Skype en Easyjet uitgevonden! Berlijn bevalt zelfs zo goed dat ik nu minder tijd overhoud om te bloggen, voor regelmatige updates kun je me daarom ook op Twitter volgen.

Woon je ook in Berlijn? Wat zijn jouw ervaringen? Wil je ook naar Berlijn verhuizen? Wat zijn je plannen? Laat het weten!

Tags:

31 Reacties

 1. Hoi Marjolein!

  Sinds kind ben ik al ‘in de ban van’ Duitsland, de laatste paar jaar in het bijzonder wordt mijn geweten geprikkeld door Berlijn! Iedere week neus ik dan wel even een paar uurtjes rond op je blog! Super!

  Ik ben afgelopen juni afgestudeerd en ben volgend jaar van plan om een aantal maanden in Prenzlauer Berg te gaan bivakkeren (misschien in de toekomst zelfs te gaan wonen!). Ik heb al aardig wat tips opgedaan via internet en je blog, maar heb jij misschien nog tips qua zoektocht naar een verblijfsplaats voor langere tijd? Het hoeft niet mega duur en super-de-luxe te zijn. Het is waarschijnlijk alleen maar om te slapen, aangezien ik de rest van de dag druk in de weer ben met ‘sight seeing’ en m’n spiegelreflex. ;)

  Alvast bedankt!

  Reageer
  • Hai Daisy,

   wat leuk om te horen! Wekelijks een paar uurtjes? Wow, da’s een compliment, dankjewel!

   Als ik jou was zou ik lekker een appartementje of studio huren. Er zijn twee opties: of een vakantiewoning boeken (via airbnb of Wimdu) of een tijdelijke kamer huren. Op wg-gesucht.de worden veel kamers en appartementen aangeboden (een soort kamernet, maar dan gratis) en je zou vooral kunnen profiteren van mensen die tijdelijk op tijd zijn en in die tijd hun woning willen verhuren.

   Hopelijk heb je er iets aan!

   Groeten,
   Marjolein

   Reageer
 2. He Marjolein,

  Top blog en super dat je gewoon bent gegaan! Wij willen de stap ook ooit maken maar eerst even zorgen dat we mensen hebben die onze toko hier in Nederland (gedeeltelijk) kunnen runnen :)

  Om alvast even proef te wonen willen we komende zomer een maandje naar Berlijn, ik word een beetje overspoeld door het aanbod van ‘woning verhuur sites’. En kan mezelf nachten lang verliezen in het zoeken naar de perfecte opties… Heb jij toevallig ervaring met city-wohnen.de?

  Succes met alles!

  En als we er zondag uitvliegen heb jij in ieder geval nog altijd een andere leuke optie om in te geloven ;-)

  Reageer
  • Hoi Michelle,

   leuk dat je een emigratie naar Berlijn overweegt. Ik kan het van harte aanbevelen! De site die je noemt ken ik niet, maar ik vind Airbnb en Wimdu wel goede opties voor een tijdelijk appartement. Ruim aanbod en ook redelijke prijzen als je een beetje goed zoekt.

   Verder blijf ik nog even naief hopen dat we de Portugezen zondag mag 2-0 inmaken. Dat zou erg mooi zijn!

   Succes!

   Reageer
 3. Hoi Marjolein,

  Leuke en informatieve website! Overweeg om werk in Berlijk te zoeken. Spreek goed Duits en ben op zoek naar een commerciele functie. Heb je misschien nog tips? Denk zelf dat het handig is om solliciteren vanuit Berlijn te doen (zag al wat goedkope accomodaties op de site). Heb je nog tips? Weet je wat het kost om een leuke etage te huren in een leuke wijk?

  groeten,
  Chris

  Reageer
 4. Heb enkele maanden in Berlijn gestudeerd en hoewel ik het er best wel naar mijn zin had, zou ik er toch niet voorgoed kunnen wonen. Het weer, hé… :-) En toch.. Ik mis het wel! Mensen vragen me vaak met welke Belgische stad Berlijn te vergelijken is, maar die bestaat gewoon niet.

  Toch heel leuk om je verhaal te kunnen lezen! En fijn voor je dat je meteen een job had natuurlijk!

  Reageer
 5. Tja, waar het hart vol van is, Marjolein. Maar dan moet je toch nog maar durven, vind wel dat je lef hebt om het ook te doen. Niet alle mensen voldgen hun dromen… of ze komen niet uit.

  Berlijners hebben iets bijzonders, ze laten je niet meer los. Aan de ene kant zag ik dat het een harde stad is, je moet er wel een bestaanszekerheid hebben om er te wonen. Maar de Berllijners aan de andere kant waren open, gemoedelijk en een stuk relaxter dan wij hier in de randstad. Gedurende 1 vakanite (heb aaridg wat steden bezocht in Europa) heb ik denk ik nog nooit zoveel mensen spontaan gesproken en me thuis gevoeld.

  Wens je veel succes. Denk dat het daar prima zal gaan met je, als ik bovenstaande lees. Geweldig dat je dit durft!

  Zelf houdt ik het bij vakantie in Berlijn. Dit jaar ga ik van de zomer naar Kopenhagen, maar zit er over te denken om in de winter weer naar Berlijn te gaan om eens de kerst daar te proeven.

  Reageer
  • Ha Jan Willem,

   thanks voor je reactie, helemaal leuk! Zelf denk ik altijd vrij simpel en denk dat Berlijn tenslotte niet zó ver weg is. Een gemiddelde Beierse collega komt tenslotte ook niet van dichtbij. Anderzijds ken ik ook genoeg mensen die het willen maar om één of andere reden toch niet doen. Je leeft maar één keer en je moet je hart volgen vind ik!

   Wat je zegt klopt helemaal! Of je nou in de S-Bahn zit of met je fiets bij een stoplicht staat, grote kans dat je wordt aangesproken. Ik hou er wel van!

   Groetjes, Marjolein.

   Reageer
 6. Ha Marjolein, inspirerend om zo’n verhaal te lezen. Ben nu ons huis aan het verkopen in Utrecht om dezelfde stap te wagen, al valt dat verkopen (voor het eerst sinds mensenheugenis…) niet mee. Hopelijk komende zomer naar Berlijn. Voor de papierwinkel ben ik niet bang (voorlopig ‘doppelter Wohnsitz’, schijnt veel heisa te schelen), ben wel benieuwd hoe moeilijk het is op mijn vakgebied (innovatie bij mediabedrijven) de kost te verdienen…

  Reageer
  • Hai Bas,

   bedankt voor je reactie! Ach, het papierwerk valt wel mee. Het hoort er nou eenmaal bij als je gaat emigreren. En als ik verhalen hoor van mijn collega’s uit Oost-Europa dan mag ik helemaal niet klagen. Moet er niet aan denken nog allerlei werkvisa te regelen, brr. Ik zou als ik jou was zo snel mogelijk beginnen met het rondkijken naar werk, dat is meestal het lastigste. Veel succes met de verkoop van jullie huist!

   Groetjes, Marjolein.

   Reageer
   • Ja, werk vinden kan lastig zijn. Ik heb vanaf eind mei al mijn handen vrij om me daar volledig op te richten. Eerst vanuit Nederland, vanaf half juli hopelijk vanuit Berlijn. Mits het huis…

    Groet
    Bas

    Reageer
 7. Tjonge wat wou ik dat ik 20 jaar jonger was, nog vrij van verplichtingen en zo’n stap kon maken!
  Niet persé Berlijn, maar wel de kans zien en nemen om een droom achterna te jagen. Erg leuk dat je zo verliefd op een stad kunt worden.

  Viel Spass!

  Reageer
 8. Hoi Marjolein,

  welkom in Berlijn. Ik woon hier nu al sinds 20 jaar en het bevalt me nog steeds goed. Maak je niet druk over vrienden en familie niet zien. De ervaring zal je leren dat ze met grote regelmaat op de stoep zullen staan!

  En dat papierwerk hoeft maar een keer en je bent er van af!

  Veel plezier!

  Ellen

  Reageer
 9. Hoi Marlojein,

  Jij hebt iets gedaan waar mijn gedachten al langer naar uit gaan. Ik moet nog wachten met concrete stappen aangezien ik een oude moeder heb hier in mijn stadje en er verder geen familie meer is. Zolang mijn moeder er nog is, wil ik in haar buurt blijven.

  Dus het blijft voorlopig bij weekendjes weg. Wel logeer ik altijd in de wijk waar je nu woont. Ook ik voel me daar ontzettend thuis. De verschillen tussen winter en zomer zijn inderdaad groot. Ik herinner me de eerste keer Berlijn in November; Ik had net gelunched en het begon al te schemeren!

  Desalniettemin ligt mijn hart er.

  Ik wens je een geweldig leven in Berlijn toe!

  Reageer
  • Hoi Kaatje, bedankt voor je lieve reactie! Ach, de winter heeft soms ook wel iets. Wit en freezing Berlijn kan ook erg mooi zijn. Maar ik blijf nou eenmaal een zomermens en ik hang liever in een strandbar dan op een kerstmarkt ;). Groetjes, Marjolein.

   Reageer
 10. Hallo,

  Mijn moeder is jaren reisleidster geweest en verschillende keren met een groep in Berlijn geweest. Ik moest van haar doorgeven dat je site er heel mooit uitziet en je duidelijk en eerlijk verteld over de dingen. Zelf ben ik nu twee keer in Berlijn geweest. Ik vind het ook een super stad. Waarschijnlijk gaan we in de aankomende herfstvakantie weer. We hebben nog lang alles niet gezien. Wij logeren altijd in Hotel 38 aan de Oranienburgerstrasse. Een heel eenvoudig maar prima hotel met goede voorzieningen (misschien een tip om te vermelden).
  Ik wens je alle goeds en blijf je zeker volgen.

  Groetjes,
  Geraldine

  Reageer
  • Hoi Geraldine, bedankt voor je leuke reactie. Toch leuk om te horen dat ik eerlijk schrijf! Veel plezier alvast gewenst tijdens je volgende Berlijntrip! Groetjes, Marjolein.

   Reageer
 11. Hoi Marjolein,
  Proficiat met je beslissing en je verhuis. Heel leuk om dat te horen.
  Ik zit over 2 dagen in Berlijn om enerzijds de toekomstige scholen van mijn kinderen te bezoeken en anderzijds om een aantal (koop)appartement te bekijken. (alle tips welkom trouwens :-) Want we verhuizen met de hele familie (inclusief hond) naar Berlijn. Na 9 jaar Frankrijk werd het weer tijd om andere horizonten te verkennen. Ik ben wel een beetje bang van Vincent’s reactie
  “als je niet weet wat je wilt, is Berlijn helemaal niet de plek om te zijn. Je kan er ook verdrinken in de overdadigheid…” want na zoveel jaren in het fantastisch mooie en zonnige hol van Pluto…

  Reageer
  • Dag Nathalie (en anderen); het is niet mijn bedoeling geweest om mensen ervan te weerhouden om naar B. te komen. Juist het in B. zijn kan je vormen, kan je ideeën en energie geven om te bedenken welke kant je op wilt gaan. Er komen soms ook mensen naar B. met verkeerde en roze verwachtingen, die na een jaartje weer afhaken. Uiteindelijk is het ook gewoon een stad. Wel een heel erg leuke en inspirerende, overigens….

   Reageer
 12. Herkenbaar – 10 jaar geleden woonde ik hier al een paar jaar, destijds in Prenzlauer Berg toen er nog heuse ongerenoveerde panden stonden, en na wat omzwervingen ben ik teruggekomen naar mijn favoriete stad, dit keer naar Kreuzberg 36. De stad is erg gevarieerd, voor elk wat wils, heeft een geweldige geschiedenis, is nog steeds betaalbaar, goed fietsbaar, en heeft een breed en uitgestrekt gevoel dat volgens mij ook op je gemoed inwerkt. Daarnaast is de mix van kort-door-de-bochte maar tolerante inboorlingen en mensen uit ‘aller Welt’ leuk. En het mooie fietstochtje langs het Landwehrkanal naar het kantoor elke dag is ook geen straf.
  Wat naar om net onder Braak te wonen, trouwens :)

  Reageer
  • Ha Jeroen, thx voor je reactie! Interessant om te zien hoe Prenzlauer Berg zo verandert he. Juist die verandering maakt Berlijn zo aantrekkelijk. Je omschrijft ook precies wat mij, en vele anderen, zo aantrekt in Berlijn. En ach, zolang Braack mijn pakketjes aanneemt is het prima ;)

   Reageer
 13. ik woon nu al 8 jaar in duitsland (Mainz, Freiburg, Darmstadt/Mainz), de administratie is eigenlijk makkelijker dan in Nederland, zolang iedereen maar een papier met een stempel en een handtekening heeft zijn ze tevreden. Bij terugkeren naar Nederland zal je wel merken dat het in Nederland veel moeilijker is, omdat alles aan elkaar geautomatiseerd en gekoppeld is. Zonder bankrekening geen inschrijving bij de woningbouw, zonder inschrijving geen bankrekening, e.d. e.d. In Nederland wordt privacy eerder opgegeven voor gemak, heb ik zo het idee. Ik was onlangs ziek in Nederland, en werkelijk, als je niet in het systeem zit is het ongelovelijk moeilijk, je moet bij tandproblemen geregistreerd zijn bij de tandarts om naar de nooddienst te mogen, en dergelijke. Om te parkeren moet je soms je nummerbord intoetsen??!?!

  Als je emigreert, zelfs al is het eigenlijk niet zo ver weg, is het heel moeilijk om later je plek te vinden. Als je na meer dan 3-4 jaar weer terug gaat, ben je eigenlijk veranderd, maar voor je oude omgeving ben je nog dezelfde. Dat is behoorlijk onwennig!

  Ik denk, of een land of stad nou super fantastisch is of niet, om gelukkig te zijn moet je een sociaal netwerkje vinden dat bij je past. Zolang dat ontbreekt voel je je in de coolste stad ter wereld nog miserabel. Is dat er, dan ben je ook in het kleinste gehucht een gelukkig mens (nou ja, dan moet je wel een landmens zijn :) ) En verder is er nog je instelling, als je je toerist voelt, dan blijf je ook toerist. Omdat geen mens ooit van Mainz had gehoord, ging ik er niet heen met het gevoel een spannende stad te ontdekken, dat maakte het iets makkelijker om het alledaagse maar te accepteren. Ik kwam in een internationale omgeving maar zorgde er ook voor Duitse kontakten te leggen. Inmiddels ben ik behoorlijk tevreden, nu alleen nog een volgende baan zoeken want mijn contract houdt binnenkort op :(

  Reageer
 14. Ik kom er al 30 jaar en begin nog met het jaar meer van de stad te houden. Met enige jaloezie las ik het verhaal van jouw emigratie. Mijn partner en ik zouden ook best naar Berlijn willen maar ja, met een achtergrond als “Nederlands bestuursrecht” is het maar de vraag of dat zo snel zal lukken.

  Reageer
 15. Oh wat geweldig om te lezen, en echt geweldig dat je de keuze uiteindelijk genomen hebt! Het zal inderdaad wel spannend zijn, maar het lijkt me helemaal waar. Ik vind het ook zo leuk om jouw verhaal te lezen en te zien hoe jij alles ervaart. Zelf ga ik over iets meer dan een jaar in Berlijn studeren, en ik kijk er zo naar uit! Ik voel me er ook helemaal thuis, en zoals je al zegt: Met je fietsje door Kreuzberg fietsen. Heerlijk. Houd je ons op de hoogte? :)

  Reageer
  • Hoi Frouke, bedankt voor je reactie, ook leuk om te lezen! En ja, iedereen ervaart het toch anders, iedereen heeft andere beweegredenen om naar Berlijn te komen. Dus ik dacht, misschien moet ik die van mij ook maar eens openbaar maken ;). Als er interesse voor is kan ik over een tijdje wel een deel 2 tikken, eens zien of het over een paar maanden nog steeds zo bevalt (vast wel haha). Groetjes, Marjolein.

   Reageer
 16. Beste Marjolein!

  Even een reactie van een trouwe lezer :) Ik kan wel zeggen dat ik stik-jaloers op je ben! Wonen in de gezelligste & leukste stad die ik ken. Afgelopen weekend ben ik er voor de 8e keer geweest en was ook nog in de buurt aan de andere kant van de Oberbaumbrücke op de Mühlenstrasse ;) Na al die bezoeken heb ik nog steeds niet alles gezien en ontdekt dus volgend jaar maar voor de 9e keer die kant weer op! Veel plezier daar en ik blijf graag je blog lezen.

  Reageer
  • Hoi Richard, bedankt voor je leuke reactie! En dat is precies het gave van Berlijn, je blijft ontdekken. Ik vraag me soms ook wel eens af hoe lang Berlijn me kan blijven boeien, maar de stad verandert en ontwikkelt zó, dat ik denk dat ik me hier nog heel lang kan vermaken. Veel plezier alvast tijdens je 9e trip naar Berlijn! Groetjes, Marjolein.

   Reageer
 17. beste marjolein. ik wens je heel veel succes en vooral veel plezier met je nieuwe job. wat super dat dit gewoon ff zo op je pad komt. werkelijk veel plezier en ik blijf je volgen, ook al zal het door de drukte mischien niet zo vaak zijn. lieve groetjes van ook een berlijn-fan. teresia

  Reageer
 18. Hey Marjolein! Wat super leuk en herkenbaar. Zelf zit ik nu bijna 2 maanden in Berlijn, van de 5 maanden die ik hier ben voor mijn stage bij een theater hier. En het is helemaal geweldig. Al ken ik nog niet zoveel mensen. De sfeer die hier hangt, en nog veel meer, is heerlijk! Erg leuk dat je hier bent gaan wonen en natuurlijk volg ik je blog al heel wat langer, want voor mij, als ‘Beginnend Berlijner’, is die errug handig! Dat wilde ik even laten weten… Liebe Grüße, Lizanne

  Reageer
 19. Mooi verhaal! Interessant dat naar Berlijn gaan om te studeren anders voelt dan om er heen te gaan om te werken. Er is hier inderdaad zoveel te zien en doen dat ook ik soms tijd tekort kom om van me af te bloggen. Ik ben het met Edial Dekker van Gidsy eens: als je niet weet wat je wilt, is Berlijn helemaal niet de plek om te zijn. Je kan er ook verdrinken in de overdadigheid… maar Berlijn vormt je karakter!!

  Reageer
  • Bedankt voor je leuke reactie Vincent! Tsja als student hoef je EN veel minder te regelen, EN je hebt veel meer vrije tijd. Eigenlijk de ideale combinatie en ik geloof ook echt dat je als student het makkelijkste even kunt proeven van een andere stad. Je bent zo terug als het niet bevalt! Het fijne is dat ik me nu meer echt thuis voel omdat ik weet dat ik hier langer blijf. Ach, alles heeft zo zijn voor- en nadelen ;).

   Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>