De Berlijnse lichtfestivals ‘Festival of Lights’ en ‘Berlin Leuchtet’ zorgen jaarlijks voor wat extra licht en gezelligheid tijdens de Berlijnse herfstdagen. Talloze Berlijnse bezienswaardigheden, musea en gebouwen worden voorzien van prachtige kleurrijke lichtprojecties, ontworpen door verschillende lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland. Een waar lust voor het oog, vooral voor de fotografen onder ons. Wil je de Berlijnse bezienswaardigheden ook eens op een andere manier bekijken? Markeer dan de eerste weken van oktober in je agenda en leg je camera en statief vast klaar voor een avondje nachtfotografie.

De Berliner Dom, Fernsehturm en Potsdamer Platz verlicht – uit de fotoserie Festival of Lights 2015

Waar zijn de lichtprojecties te zien?

‘Festival of Lights’ en ‘Berlin Leuchtet’ doen hun naam eer aan met een groot aantal bijzondere lichtprojecties verspreid door de hele stad. Ondanks dat je bijna in de hele stad verlichte gebouwen tegenkomt, zijn de meest bekende projecties op loopafstand van elkaar te vinden. De concentratie lichtprojecties is het hoogst rondom het voormalige West-Berlijnse (Kurfürstendamm) en voormalige Oost-Berlijnse (Unter den Linden) stadscentrum.

Lichtprojecties rondom Unter den Linden (favoriet)

De Fernsehturm, Nikolaikirche, Berliner Dom, Humboldt Universiteit, Hotel de Rome, Gendarmenmarkt (Deutscher Dom, Fransösischer Dom en Konzerthaus), Brandenburger Tor en Potsdamer Platz liggen behoorlijk op één route. Zelf kies ik er sowieso elk jaar voor om een avond uit te trekken voor een avondwandeling vanaf de Fernsehturm over Unter den Linden naar Potsdamer Platz. Je komt dan vanzelf langs de meest indrukwekkende projecties! Als je nog tijd en energie hebt, en het is nog geen 00:00 geweest, kun je de Siegessäule ook nog meepakken.

20141013 - _MG_4569- BerlijnBlog Festival of Lights 2014

De Humboldtuniversiteit verlicht – uit de fotoserie Festival of Lights 2014

Lichtprojecties rondom de Kurfürstendamm

Hoewel de meest spectaculaire lichtprojecties in Mitte te zien zijn, is een avondwandeling tijdens het lichtfestival door Charlottenburg ook de moeite waard. Loop bijvoorbeeld langs Zoologischer Garten (Elefantentor) via de Gedächtniskirche, het Ellingtonhotel en het Kranzler-Eck richting Ernst-Reuter-Platz.

Overige lichtprojecties

Daarnast zijn er ook veel Berlijnse bezienswaardigheden verlicht die iets meer afgelegen liggen van de rest van de lichtprojecties. Ondanks de ietwat afgelegene locatie is een bezoek aan de Funkturm of de Oberbaumbrücke tijdens Berlin Leuchtet ook erg de moeite waard. Een volledig overzicht van alle verlichte gebouwen vind je op de officiële websites van Festival of Lights en Berlin Leuchtet.

De Oberbaumbrücke verlicht – uit de fotoserie Festival of Lights 2015

Lichtprojecten

Het lichtfestival bestaat voornamelijk uit gebouwen en monumenten die worden verlicht. Daarnaast worden er ook enkele lichtkunstwerken opgezet in de stad speciaal voor dit evenement. Centrale hubs voor lichtkunstwerken zijn Potsdamer Platz en Ernst-Reuter-Platz.

Wanneer zijn de lichtprojecties te bewonderen?

De lichtfestivals vinden beide jaarlijks begin oktober plaats in Berlijn. Grotendeels tegelijkertijd, hoewel het Festival of Lights een week later start dan Berlin Leuchtet, en daarmee ook een week minder lang duurt. De meeste projecties maken tegenwoordig deel uit van Berlin Leuchtet, maar mocht je projecties willen zien die deel uitmaken van het Festival of Lights (o.a. de Fernsehturm, de Humboldt Universität en Hotel de Rome) dan is het raadzaam te wachten met een avondwandeling tot het Festival of Lights ook is gestart.

De illuminaties worden rond zonsondergang (ca. 19:00) aangezet en zijn tot middernacht te bezichtigen (ca. 24:00).

Waarom zijn er twee lichtfestivals?

Berlin Leuchtet en Festival of Lights zijn twee verschillende initiatiefnemers en verzorgen jaarlijks – grotendeels tegelijkertijd – de lichtprojecties in Berlijn. Festival of Lights (2004) begon ooit met het initiatief en zette het lichtfestival in Berlijn echt op de kaart. Naarmate het festival groter en ook commercieler werd, steeg de onvrede onder een aantal van de oprichters. Enkele oprichters hebben toen een tweede, naar eigen zeggen minder commercieel festival op poten gezet: Berlin Leuchtet (2013). Hoewel beide festivals andere gebouwen voor hun rekening nemen, merk je daar als bezoeker eigenlijk vrij weinig van, behalve dat het aantal verlichte gebouwen ieder jaar groeit. Da’s mooi meegenomen!

IMG_0076 Fernsehturm

 

Foto-impressies van de Berlijnse lichtfestivals

Eigenlijk ga ik elk jaar wel met mijn camera op pad om de mooiste verlichte gebouwen te fotograferen. Omdat de projecties elk jaar weer anders zijn, blijft het een verrassing wat je tegenkomt. Dat houdt het gratis lichtfestival ook voor de fervente Berlijnbezoeker leuk! Inmiddels heb ik al een flink foto-archief opgebouwd vol foto’s van het Berlijnse lichtfestival. Elk jaar plaats ik mijn beste foto’s in een fotoserie op mijn blog:

Het leuke om te zien vind ik dat niet alleen het lichtfestival zelf in de loop der jaren stukken beter is geworden, maar dat mijn eigen fotografie ook flink is verbeterd.

IMG_0555 Fernsehturm

20141013 - _MG_4477- BerlijnBlog Festival of Lights 2014

Ben jij al eens bij het Berlijnse lichtfestival geweest? Natuurlijk ben ik erg benieuwd naar jullie favoriete projecties! Ik lees jullie ervaringen graag bij de reacties onder dit artikel.

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This