Berlijn, de stad waar je zó midden in een uitgestrekt bos staat. Als je het drukke stadsleven even zat bent, pak je de S-Bahn, en voor je het weet ben je omgeven door prachtige natuur. Heerlijk vind ik dat!

Een van de grootste bossen van de stad is het Grunewald, tussen Spandau in Potsdam, ten westen van Berlijn. Stap uit bij S-Bahnstation Grunewald (of Wannsee of Heerstraße), laat je leiden door mooie bospaadjes en waan je even ver buiten de stad. Na een verfrissende wandeling kun je bij de Grunewaldturm genieten van een stevige maaltijd in de Biergarten én een geweldig uitzicht. Vandaag stel ik je voor: Grunewaldturm, een redelijk onbekend en ondergewaardeerd uitzichtpunt in Berlijn.

20151004 - _DSF4572- BerlijnBlog Grunewaldturm

Grunewald

Er stroomt groen bloed door Berlijns aderen

Ik heb een zwak voor het Grunewald. Toen ik in 2006 in Berlijn kwam te wonen, was dit praktisch mijn achtertuin. Mooie herinneringen heb ik vooral aan de zomermaanden waarin ik ’s avonds door het bos ging skaten of weekenden al picknickend doorbracht aan de Wannsee. Ook zal ik nooit vergeten dat mijn huisgenoten me verhalen vertelden over de wilde zwijnen die over ons studentencomplex zouden lopen. Ze wilden me zeker in de maling nemen? Daar trap ik heus niet in, dacht ik. Tot het moment dat ik het geknor onder mijn dakraam hoorde. Een groot hangbuikzwijn met een kudde aan biggetjes. Dat was het moment dat ik besefte dat Berlijn niet alleen is omgeven door veel groen, maar daadwerkelijk heel groen ís.

Berlijn heeft groen bloed. Om precies te zijn bestaat zo’n 32% van de oppervlakte van Berlijn uit bos, parken of water. Ja, dit is absoluut een van de redenen waarom ik het zo fijn vind om in Berlijn te wonen. Nu ik helemaal aan de andere kant van de stad woon, kom ik vaker in andere parken zoals in het Volkspark Friedrichshain het Viktoriapark of het Müggelwald. Neemt niet weg dat ik het soms heerlijk vind om een fietstocht of wandeling door het Grunewald te maken. 

20151004 - _DSF4559- BerlijnBlog Grunewaldturm

Het bos van West-Berlijn

Tijdens de Koude Oorlog was het Grunewald de grootste groene oppervlakte binnen de Berlijnse Muur. Niet gek dus dat het bos altijd afgeladen vol was met fietsers en wandelaars. Ze moesten toch ergens het idee hebben dat je even in de natuur bent? Dit is slechts één van de dingen die het leven in West-Berlijn eigenlijk best onpraktisch maakte op z’n tijd.

Hoewel er sinds de val van de Berlijnse Muur voor de West-Berlijners een stuk meer opties bijgekomen zijn, is het Grunewald nog steeds erg geliefd. Vanwege de mooie geasfalteerde wegen kun je er prima inline skaten, longboarden of fietsen. De kleinere bosweggetjes langs het water zijn vooral voor wandelaars goed geschikt en het water leent zich uitstekend voor een frisse duik. Hartstikke veelzijdig dus, dat Grunewald!

20151004 - _DSF4561- BerlijnBlog Grunewaldturm

20151004 - _DSF4642- BerlijnBlog Grunewaldturm

Grunewaldturm

Ter nagedachtenis aan de keizer

Hoog boven het Grunewald prijkt de Grunewaldturm (1899), een van de oudste uitzichttorens van Berlijn. De opdracht om de toren te bouwen kwam van de gemeente Teltow, om keizer Wilhem I te eren en herinneren. Wilhelm I was Pruisische koning (1861 tot 1888), en werd later, nadat hij het Tweede Franse Keizerrijk in de Frans-Pruisische Oorlog (1870-1871) had verslagen, uitgeroepen tot eerste keizer van het Tweede Rijk. Na jaren van oorlog was één Duitsland onder Pruisische leiding een feit.

Meer weten over dit stuk geschiedenis? Dan raad ik het dossier over het Duitse keizerrijk op duitslandinstituut.nl aan te lezen.

20151004 - _DSF4568- BerlijnBlog Grunewaldturm

1.000 monumenten voor de keizer

In de 19e eeuw was het populair om zulke torens te bouwen om belangrijke gebeurtenissen of personen te herdenken. De oorspronkelijke naam van de uitzichttoren droeg dan ook de naam van de keizer: de Kaiser-Wilhelm-Gedächtnisturm. Dit was trouwens niet het enige monument ter nagedachtenis aan de Pruisische keizer. Tussen 1867 en 1918 zijn er zo’n 1.000 monumenten gebouwd in heel Duitsland. Zijn zoon, keizer Wilhelm II, liet bijvoorbeeld ook al een enorme kerk voor hem bouwen: de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche (1985). De Gedächtniskirche is tegenwoordig vooral bekend als oorlogsmonument omdat het tijdens de luchtaanslagen in de Tweede Wereldoorlog – op een enkel torentje na – compleet is verwoest.

20151004 - _DSF4585- BerlijnBlog Grunewaldturm

Architectonisch pareltje in het Grunewald

Terug naar de Grunewaldturm. Deze toren heeft een neogotisch uiterlijk en is met zijn spitse torentjes en rode bakstenen een echte blikvanger. Op de een of andere manier doet het me zelfs een beetje aan een kerk denken. Het zullen de swierige patroontjes, zware houten deuren en ronde bogen wel zijn. Of is het de manier waarop keizer Wilhelm I wordt geëerd? In de toren is zelfs een gedenkhal ingericht met een levensgroot standbeeld van hem ter nagedachtenis. Inclusief hipsterbaard.

20151004 - _DSF4582- BerlijnBlog Grunewaldturm

20151004 - _DSF4583- BerlijnBlog Grunewaldturm

Op naar de top

Om van het mooie uitzicht te genieten moet je wel eerst die 204 traptreden even masteren. Dat zijn er trouwens 81 minder dan de Siegessäule, die in totaal 285 traptreden telt. Hoe dan ook, dat is het uitzicht meer dan waard!

20151004 - _DSF4587- BerlijnBlog Grunewaldturm

20151004 - _DSF4584- BerlijnBlog Grunewaldturm

Vanaf de toren kijk je niet alleen over het uitgestrekte boslandschap maar wordt het ook goed duidelijk dat Berlijn een waterrijke stad is. Het Grunewald wordt afgegrensd door de rivier de Havel en het is een geliefde plek om te zeilen. Die bootjes lijken van bovenaf net miniaturen!

Als je de andere kant op kijkt, zie je een paar witte bollen aan de horizon. Da’s het voormalige Amerikaanse afluisterstation op de Teufelsberg. De heuvels die je ziet, zijn trouwens geen wonderen der natuur maar een overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog. Onder de Trümmerberge gaat namelijk tonnen aan oorlogspuin schuil.

20151004 - _DSF4603- BerlijnBlog Grunewaldturm

20151004 - _DSF4619- BerlijnBlog Grunewaldturm

20151004 - _DSF4611- BerlijnBlog Grunewaldturm

Love is in the air

In totaal is de uitkijktoren 56 meter hoog. Van achter een muurtje en ijzeren geraamte heb je vrij uitzicht over het omliggende gebied. Liefde voor uitzichttorens waarbij je in de buitenlucht staat trouwens. Zo hoog kun je namelijk lekker een beetje wind vangen. Ik had niet gedacht dat ik het ooit zou gaan missen, maar het verschijnsel ‘wind’, en dan vooral het ‘lekker uitwaaien’ (niet die vervelende tegenwind dus), mis ik wel eens in Berlijn (tsja, opgegroeid aan de kust, zou dat het zijn?). Bovenop zo’n uitkijktoren kun je even heerlijk diep de frisse boslucht inademen. Heerlijk vind ik dat!

Daarnaast is het ook stukken makkelijker fotograferen als je niet achter een spiegelend glas staat. Dat is voor mij bijvoorbeeld een van de redenen waarom ik het uitzicht vanaf de Fernsehturm helemaal niet zo geweldig vind. Er zijn veel toffere uitzichtpunten in Berlijn, waarvan de Grunewaldturm wel een van de meest romantische is. Druk is het op het uitzichtplatform niet, en dus kun je in alle stilte genieten van een rustgevend uitzicht. Neem wat te drinken en te snacken mee, en een knusse borrel op hoogte is compleet.

20151004 - _DSF4593- BerlijnBlog Grunewaldturm

20151004 - _DSF4629- BerlijnBlog Grunewaldturm

20151004 - _DSF4632- BerlijnBlog Grunewaldturm
20151004 - _DSF4625- BerlijnBlog Grunewaldturm

20151004 - _DSF4608- BerlijnBlog Grunewaldturm

20151004 - _DSF4615- BerlijnBlog Grunewaldturm

20151004 - _DSF4627- BerlijnBlog Grunewaldturm

Restaurant Grunewaldturm

Zelf niets meegenomen? Geen nood! In de Biergarten aan de voet van de Grunewaldturm kun je ook terecht voor een drankje en een stevige maaltijd. Op het menu staan vooral deftige Duitse gerechten en dat past eigenlijk perfect bij de omgeving en sfeer bij de toren. Ik at een heerlijke erwtensoep met blik op de Havel. Wat wil je nog meer? Een perfecte afsluiter van een mooie tocht door het Grunewald.

20151004 - _DSF4638- BerlijnBlog Grunewaldturm

20151004 - _DSF4570- BerlijnBlog Grunewaldturm

Grunewaldturm
Adres: Havelchaussee 61
OV: Bushalte Grunewaldturm (bus 218 vanaf S Heerstraße of S Wannsee)

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This