Luchtbrug Tempelhof
Vandaag weer een herdenking in Berlijn. Dit keer herdenken we de einde van de Russische blokkade van het westelijke deel van de stad. Vandaag, 12 mei, is het precies 60 jaar geleden dat er een einde kwam aan deze blokkade. Op vliegveld Tempelhof, de luchthaven die sinds oktober 2008 niet meer in gebruik is, wordt herdacht hoe een westerse luchtbrug de stad bijna een jaar lang in leven hield. De luchtbrug was een grootscheepse operatie van 11 maanden van de westerse geallieerden van juni 1948 tot mei 1949. Ze wilden zo het westelijke deel van Berlijn, een kapitalistisch eiland in het communistische Oost-Duitsland, in leven houden, nadat Sovjetdictator Josef Stalin het gebied had afgesloten van de buitenwereld. Al het verkeer over straten, waterwegen en spoorlijnen werd onmogelijk gemaakt, om West-Berlijn dood te laten bloeden.

Omdat Moskou geen zeggenschap had over het luchtruim boven Oost-Duitsland, besloten de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de Berlijners met vliegtuigen te voorzien van brandstof en levensmiddelen. Om de paar minuten, dag en nacht, landde er een volbeladen toestel op het vliegveld Tempelhof. De luchtbrug redde West-Berlijn. Op 12 mei 1949 hief de Sovjet-Unie daarom de blokkade op.

Op Tempelhof wordt onder meer een muziekfestival gehouden, waarbij 150.000 Berlinerinnen en Berliner worden verwacht. Aan het einde van de middag dropt een vrachtvliegtuig, een McDonnell Douglas DC-3, kleine pakketten met snoep boven het vliegveld, net zoals in 1948 en 1949 voedselpakketten werden ingevlogen. De beroemde piloot Gail Halvorsen is ook van de partij, samen met 76 medeveteranen. Voor meer informatie kun je kijken op berlin.de.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This