Het Berlijnse leven van de straat is op zijn minst facinerend te noemen. Het lijkt op geen enkele manier op een andere stad in Europa, het aantal mensen dat elke dag zonder dak boven het hoofd slaapt ligt ergens rond de 10.000. Je hoeft je best niet te doen om te zien dat de metrostations en bankautomaten graag worden bevolkt door mensen die krap bij kas zitten. Maar toch bewonder ik de creativiteit die veel mensen in Berlijn bezitten, op veel manieren proberen mensen toch nog op een legale manier aan een inkomen te komen.

Muzikaal Talent

Ik ken geen enkele andere stad in West-Europa waar zoveel mensen leven van de opbrengsten op straat straat, of waar het in ieder geval niet zo opvalt. Naast bedelen worden er aardig wat centen gesprokkeld met muziek en statiegeld. Wanneer er complete bands de U-bahn in stappen is er vrijwel niemand, naast toeristen, die raar op zal kijken. Wanneer er sprake is van talent zal niemand schromen de artiesten te belonen met een zakcentje. Wanneer de muziek niet om aan te horen is keert iedereen demonstratief zijn hoofd richting raam en wordt de rondgaande pet – die als centenbakje dienst doet – straal genegeerd. Vooral de metrolijn U1 is geliefd bij muzikanten, ook andere metrolijnen die door Kreuzberg en Neukölln rijden worden vaak voorzien van een stukje muziek.

Of ze worden gedreven door hoop om ontdekt te worden, plezier bij het vermaak van mensen of door de zoektocht naar geld, ik weet het niet. Wel is dit iets wat past bij het leven in Berlijn.

Pfandflaschen Fortuin

Nog een populaire bijverdienste is het sparen van “Pfandflaschen”, flessen met statiegeld. Dat mensen hiervan leven kunnen is moeilijk voor te stellen, een enkel bierflesje levert tenslotte slechts 8 eurocent op. Kijk niet vreemd op wanneer je mensen van wie je het totaal niet verwacht ineens in de prullenbak ziet graven. Mannen in pak, “Ma Flodders”, jonge moeders met babies en studenten, ze doen het allemaal. De flessenverzamelaars zie je vaak op stations en bij festivals en uitgaansgelegenheden. Met regelmaat zie je mensen met winkelwagens langs de bekende clubs rijden, op jacht naar het fortuin van de Pfandflaschen.

Hoewel het een naar gezicht blijft om mensen te zien graven in stinkende afvalbakken zorgt dit wel goed voor het flessenecosysteem in Berlijn. Veel mensen zetten hun flessen al bij voorbaat op straat omdat ze weten dat dit toch wel wordt opgehaald.

Zwerven en hangen

Helaas heeft Berlijn ook een aantal echte zwervers. De straatkrantverkopers, die in de metro altijd een heel verkooppraatje houden, zijn niet zo erg. Helaas bestaat er ook nog een grote groep zwervers die “rondhangt”. Op mijn dagelijkse tocht op de Warschauer Brücke kwam ik altijd de zelfde groep zwervers tegen, vergezeld door magere honden en lege koffiebekers. Hun dagen werden gevuld met het bij elkaar sparen van geld voor een Sterni (straattaal voor Sternburger).

Het hoort bij Berlijn; Arm aber Sexy.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This