Het Köllnischer Park ligt rondom het Märkische Museum in de Berlijnse wijk Mitte. Je vindt het twee hectare grote park tussen de Rungestraße en de zuidelijke oevers van de Spree. Hier vindt je naast de openluchttentoonstelling van het museum ook een kennel voor twee rasechte Berlijnse beren, de Bärenzwinger. Hoewel je overal door de stad de Berlijnse beren in plastic vorm tegenkomt, is het toch wat onrealistisch om ineens rasechte beren te ontdekken in Berlijn. Ooit maakte ik een wandeling door Mitte toen ik ze “opeens” tegenkwam, in eerste instantie kon ik mijn ogen niet helemaal geloven.

De Bärenzwinger in het Köllnischer Park is in 1928 aangelegd en was een cadeau van een lokale krant en de dierentuin uit Berlijn en Bern. Vier beren namen hier hun intrek waarvan er uiteindelijk maar één de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Lotte, de overlevende, is in mei 1945 overgeplaatst naar de Berliner Zoo. Later werd lange tijd bewoond door 3 bruine beren; Schnute (1981), Maxi (1986, en dochter van Schnute) en Tilo (1990-2007). Helaas moest Tilo drie jaar geleden ingeslapen worden omdat hij kanker had dus zijn er momenteel nog twee vrouwelijke beren over die het wapen van Berlijn vertegenwoordigen. Tot op heden hebben 55 beren in het Köllnischer Park gewoond waarvan 47 hier zelfs zijn geboren.

Druk is het nooit echt bij de Bärenzwinger, tenzij de beren worden gevoerd (dagelijks rond 12:30) of wanneer de beren hun verjaardag vieren in januari. Zo af en toe wordt er gedemonstreerd door dierenactivisten die vinden dat beren niet in een stad thuishoren. Hoewel ze daar een goed punt hebben lijken de beren gewend te zijn aan hun omgeving, horders bezoekende kinderen en flitsende camera’s. Hoogstwaarschijnlijk zijn Schnute en Maxi de laatste beren die te zien zullen zijn in dit park. Daarna wordt deze traditie waarschijnlijk gestopt.

Je kunt het park eenvoudig bereiken door uit te stappen bij het station Märkisches Museum (U2) of station Jannowitzbrücke (U8+S-bahn). Neem wel je camera mee, want veel mensen zullen niet geloven dat er beren woonachtig zijn in het centrum van Berlijn. Als je pech hebt verblijven de beren binnen, maar met een beetje mazzel krijg je er wel één of twee te zien. Voornamelijk met zonnig weer verblijven de beren graag buitenkoois.

Meer informatie vind je op www.berliner-baerenfreunde.de.


Größere Kartenansicht