Kreuzberg, een prachtige wijk in Berlijn waar creativiteit en diversiteit hoogtij viert. Kreuzberg kent ontzettend veel leuke eettentjes, bijna elk soort eten is er te vinden, of je nou Italiaans, Thais of currywurst wilt eten, het is er allemaal. Maar een Subway, nee dat is te commercieel voor de X-bergers. Kreuzberg wil geen Subway. De nieuwe vestiging van Subway in Kreuzberg (hoek Schlesische Straße & Falckensteinstraße) is ondergekliederd met de woorden “we don’t need another Subway”. En dat is de burgers hun goed recht, ze willen de identiteit van Kreuzberg bewaren en dat kan ik me goed voorstellen. De actie deed me denken aan het verzet tegen McDreck (McDonalds) vorig jaar. De actie “Burger tegen Burger” heeft zijn vruchten afgeworpen, McDonalds is er uiteindelijk niet gekomen. Ik ben benieuwd hoe Subway gaat lopen, ik hoop in ieder geval dat Kreuzberg, met zijn groeiende populariteit, zijn eigen identieke sfeer zal behouden.