Aan Berlijns lantaarnpalen is het één en ander te vinden. Reclame voor yoga-en meditatielessen, vraag om huisvesting, oproep naar een weggelopen hond, het antwoord op de vraag hoe je gelukkig wordt en de actuele flyers voor de hipste feestjes. Tegenwoordig worden de knutselwerkjes compleet gemaakt met de Pfandkisten. Wat Pfandkisten zijn? Lege statiegeldkratten welke met tie-raps aan lantaarnpalen worden bevestigd. Het idee komt van Lemonaid (fabrikant van lekkere limonadedrank) in samenwerking met het collectief “Pfand gehört daneben” uit Berlijn. De missie van de beide is het beter scheiden van lege flessen. Deze horen tenslotte niet in de vuilnisbak, maar op retour terug naar de supermarkt. Of in Berlijn op straat, langs een lantaarnpaal of onder een bankje om vervolgens door flessenverzamelaars opgehaald te worden. In Berlijn zijn er veel mensen die rondkomen van het verzamelen van statiegeldflessen (vraag me niet hoe).

Vaak gebeurt het toch dat flessen terecht komen op plekken waar ze niet horen. De Pfandkiste moet daar verandering in brengen. Door je flesje in de krat te plaatsen kunnen deze makkelijk worden opgehaald door flessenverzamelaars en hoeven deze niet meer onnodig in vuilnisbakken te graaien. Want naast dat het graven in vuilnisbakken ontzettend onhygiënisch is, is het door scherven ook erg gevaarlijk.

Een ontzettend leuk en slim idee! Een bijkomend voordeel is dat flesjes die op straat staan niet kapot gaan en daardoor scherven veroorzaken. Ik heb de Pfandkisten zelf al gespot in de Warschauer Straße, bij Berghain en bij U-Bahnhof Eberswalder Straße. Toch lijken de kratten nu weer een beetje uit het straatbeeld te verdwijnen – na een grote opmars deze zomer. Ik hoop dat ze in grotere getalen terugkomen want het idee is erg origineel en praktisch!

In dit filmpje kun je zien hoe je zelf Pfandkisten kunt maken:

Hier zie je de Pfandkiste voor Kjosk.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This