Een heel klein museum over alles van de onderwereld van Berlijn, zoals bunkers en metrotunnels. Het leukste van deze plek is dat er rondleidingen en excursies worden gegeven, het beginpunt en de kassa hiervan zit in U-bhf Gesundbrunnen. In het metrostation staat aangegeven waar de Berliner Unterwelten zich bevinden.

Rondleidingen

Er zijn 4 verschillende excursies in het Engels en in het Duits. Zelf heb ik 3 van deze excursies gedaan en ik vond ze erg interessant! De rondleiding is in het Duits tenzij anders aangegeven. Ik heb een rondleiding in het Engels gedaan en die werd gegeven door een Amerikaan dus verwacht geen krakkemikkig Engels met Duits accent ;).

Als je een tour gaat doen neem dan wel even een trui mee, of iets anders warms, want het kan nog koud worden zo diep onder de grond.

Het is een niet commerciële instelling en ze krijgen geen subsidies. Het geld wat je betaalt gaat dus rechtstreeks naar de instelling zelf om de boel op te knappen zodat het niet allemaal in elkaar stort.

De leukste vond ik zelf tour 3 – Subways, Bunkers and the Cold War. Je komt op hele bijzondere plekken waar je zelf niet snel komt, heel indrukwekkend om alle bunkers te zien, en nog indrukwekkender is het feit dat ze nog gebruikt zijn ook. Kleine, vochtige bunkers werden gebuikt om mensen een veilige plek te geven. Toch overleefde niet iedereen want erg hygiënisch was het er niet… De tour duurt ongeveer 90 minuten.

Berliner unterwelten

Adres: in het metrostation Gesundbrunnen
OV: met de S-bahn of U-bahn (U8) naar station Gesundbrunnen
Prijs tour: € 9 of € 7 met korting
Officiele website: www.berliner-unterwelten.de


Größere Kartenansicht