Hotels in Berlijn

Waar kun je nou het beste overnachten in Berlijn? En wat zijn hotels die écht wat bijdragen aan je Berlijnbezoek? Op deze pagina geef ik een aantal concrete tips en persoonlijke aanbevelingen voor iedere smaak en budget!

Hotels in Berlijn naar categorie:

Omdat er zoveel verschillende soorten hotels zijn in Berlijn heb ik mijn favoriete hotels opgedeeld per categorie:

Na het lezen van deze pagina nog niets naar jouw smaak kunnen vinden? Laat dan een reactie achter onder dit bericht met jouw wensen en ik zal proberen een passend hotel te vinden. Persoonlijke tips en ervaringen zijn ook altijd welkom in de reacties, zo kan ik dit artikel actueel houden en hebben andere reizigers hier ook iets aan!

20160508 - _DSF3897- BerlijnBlog park inn hotel alexanderplatz-

Het Park Inn hotel is een klassieker en biedt een gaaf uitzicht over de stad

Disclaimer:
– De hotelprijzen dienen slechts ter indicatie en kunnen afhankelijk van het type kamer, de reisdata en de boekingswebsite verschillen.
– De hotels heb ik handmatig geselecteerd op basis van mijn persoonlijke voorkeuren. Jouw persoonlijke smaak en voorkeuren kunnen natuurlijk verschillen, daarom is het altijd raadzaam de foto’s, beschrijving en reviews te bekijken.

Hotels waar ik zelf zou overnachten in Berlijn

Met de kennis die ik nu heb van Berlijn, zou ik een hotel uitkiezen dat centraal ligt, omringd is door fijne tentjes om te ontbijten of te dineren en niet te ver bij veel bezienswaardigheden vandaan ligt. Ideale locatie daarvoor is wat mij betreft de buurt rondom Rosenthaler Platz, Hackescher Markt of Rosa-Luxemburg-Platz. En dat alles willen we natuurlijk voor een eerlijke prijs!

Dit zijn de hotels waar ik persoonlijk zou overnachten als ik niet in Berlijn zou wonen en zijn ook de standaard suggesties die ik geef als mensen me vragen om een hoteltip:

Leonardo Royal Hotel Berlin Alexanderplatz (****)

Otto-Braun-Str. 90, Berlijn-Mitte, OV: S en U Alexanderplatz of tramhalte Mollstr./Otto-Braun-Str. (M4, M5, M6, M8)

Onlangs had ik zelf een hotelkamer in Berlijn nodig en ik koos voor het Leonardo Royal Hotel Berlin Alexanderplatz vanwege de praktische ligging, de historie van het gebouw en de luxe kamers. Na mijn verblijf ben ik overtuigd: dit hotel is echt een aanrader! Ik kwam met de trein naar Berlijn en kon een directe tram nemen vanaf Hauptbahnhof naar het hotel (M5, 18. min.). Ook heeft dit hotel een perfecte ligging tussen de knusse en mooie woonwijk Bötzowkiez en de beroemde bezienswaardigheden aan Unter den Linden. Op een steenworp afstand vind je veel leuke boetiekjes, ontbijtplekjes, idyllische straten (Immanuelkirchstraße, Hufelandstraße). Ook één van de mooiste stadsparken van Berlijn (Volkspark Friedrichshain), de mooie wijk Prenzlauer Berg en het centrale Alexanderplatz liggen op loopafstand. De kamers zijn ruim, schoon, licht, modern ingericht en hebben heerlijke comfortabele bedden.

Motel One am Hackeschen Markt (**½)

Dircksenstraße 36, Berlijn-Mitte, OV: S en U Alexanderplatz of U8 Weinmeisterstraße

De Duitse hotelketen Motel One is relatief nieuw maar heeft in korte tijd hotels door het hele land opgezet. Hun succesrecept: nieuwe moderne kamers op centrale locaties voor een zachte prijs. De kamers zien er in bijna iedere stad vergelijkbaar uit en dat maakt dat je precies weet wat je kunt verwachten: schone, nette en moderne kamers. Doordat de kamers altijd relatief klein zijn, kunnen ze een fijne prijs aanbieden. Altijd op A-locaties met goede verbindingen op het Berlijnse OV (ik zoek dan ook standaard naar een Motel One, als ik zelf in een andere Duitse stad overnacht). In Berlijn bevinden zich meerdere Motel One hotels, voornamelijk bij grote treinstations in de buurt, maar Motel One am Hackeschen Markt is bij mij favoriet om de gezellige sfeer van de wijk Mitte en de vele verbindingen met het OV. Andere goede locaties zijn Alexanderplatz, Spittelmarkt en Potsdamer Platz (allemaal in Berlijn-Mitte).

  • Prijs per nacht: vanaf € 88,-
  • Bijzonderheden: stabiele kwalitatieve service en uitstekende prijs- kwaliteitsverhouding. Het perfecte middenlassehotel
  • Bekijk beschikbaarheid: Motel One Hachescher Markt bij Booking.com

20150619 - P1160610- BerlijnBlog hotels in berlijn motel one

Circus Berlin (***½)

Rosenthaler Straße 1, Berlijn-Mitte, OV: U8 Rosenthaler Platz

Elke kamer in het Circus Hotel heeft een uniek en huiselijk design. Past helemaal in het motto ‘wij verwelkomen reizigers graag zoals we zelf elders als reiziger verwelkomd zouden worden’. Hier voel je je echt een beetje thuis weg van thuis. Ook is het hotel bewust bezig met het milieu (ze hebben hun eigen zonnepanelen, er zitten er timers op de verlichting op de gang en er zijn geen mini-bars om energie te besparen) en hun directe omgeving (ze werken veel samen met lokale ondernemers en hebben het restaurant ook toegankelijk gemaakt voor Berlijners). Met een eigen Berlijnmagazine, rondleidingen en evenementen zorgen ze bovendien voor een unieke Berlijnervaring. Voor het ontbijt werkt het hotel samen met Silo (koffiefavoriet in Friedrichshain), in Common Ground wordt fantastische french toast, zuurdesembrood met avocado en huisgemaakte granola geserveerd. Ook een aanrader als je niet in het hotel slaapt! De locatie is perfect: centraal (vlakbij veel bezienswaardigheden, metrostation voor de deur) maar toch gezellig (levendige wijk met veel cafés en restaurants om de hoek). Tot de Circus Berlin groep behoren het Circus Hotel, Circus Hostel en Circus Apartments.

  • Prijs per nacht: vanaf € 27,- (gedeelde kamer) of € 75,- (privé kamer)
  • Bijzonderheden: stijlvol hipsterhotel in huiselijke sfeer op een A-locatie. Zo veel mogelijke milieubewuste en maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering
  • Bekijk beschikbaarheid: Circus Hotel bij Booking.com

Weinmeister Hotel (****)

Weinmeisterstraße 2, Berlijn-Mitte, OV: U8 Weinmeisterstraße

Een hip en modern hotel op een A-locatie zonder overdreven duur te zijn. Weinmeister Hotel staat voor ontspanning en comfort. Betere bedden ben ik dan ook nog niet tegen gekomen in Berlijn! De inrichting is minimalistisch maar dankzij de schilderingen op de muur in graffitistijl, hangt er toch een hele edgy en creatieve sfeer. In de directe omgeving bevinden zich talloze goede restaurants, knusse cafés en bezienswaardigheden. Dankzij het metrostation om de hoek zit je ook razendsnel in andere hoeken van de stad.

  • Prijs per nacht: vanaf € 90,-
  • Bijzonderheden: street art op de gang, uitstekende bedden en een dakterras met bar, whirlpool en uitzicht op de Fernsehturm
  • Bekijk beschikbaarheid: The Weinmeister bij Booking.com

Bijzondere hotels in Berlijn met Berliner flair

Als je dan toch in Berlijn bent, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om gelijk voor een typische Berlijnervaring te gaan. Berlijn heeft een aantal erg gave hotels die uniek zijn om hun of interieur, gave uitzicht of uitstekende restaurant. Een accommodatie in Berlijnse sferen, maakt een Berlijnbezoek extra speciaal. Dit zijn mijn favorieten:

Michelberger Hotel, Berlijn-Friedrichshain (***)

Warschauer Straße 39/40, Berlijn-Friedrichshain, OV: S en U Warschauer Straße

119 kamers in een oude monumentale fabriek. Dat is nog eens het últieme Berlijngevoel. Het Michelberger Hotel is opgericht door de familie Michelberger en ligt in hartje Friedrichshain-Kreuzberg. Gezellige straatjes, leuke cocktailbars en de nodige clubs zijn allemaal op loofafstand te vinden. Eigenlijk hoef je het hotel niet eens uit voor gezelligheid want het heeft een fijne Biergarten in het binnenhof, een relaxte hotellobby waar waar spontaan concerten worden georganiseerd en een fantastisch restaurant. Wat wil je nog meer?

25 Hours Hotel, Berlijn-Charlottenburg (****)

Budapester Straße 40, Berlijn-Charlottenburg, OV: S en U Zoologischer Garten

Wakker worden van het geluid van brullende apen? En dat midden in de stad? Klinkt onmogelijk maar dat kan je bij het 25 Hours Hotel in hartje Charlottenburg zo overkomen. Het designhotel bevindt zich namelijk aan de rand van stadsdierentuin Zoologischer Garten. Vanuit je hangmat (geen zorgen: er staat ook een comfortabel hotelbed) in de hotelkamer kijk je regelrecht de apenhokken in (jungle view) of heb je een gaaf uitzicht over de City West (urban view). Door de grote ramen en het uitzicht op het uitgestrekte stadspark Tiergarten waan je je bijna zelf midden in de jungle. Het hotel is gloednieuw (in een historische ’50er jaren bouw), op zeer creatieve wijze ingericht (kijk niet gek op van racefietsen aan de muur of toffe spreuken op de muur) en stukken kleurrijker dan het gemiddelde stadshotel. Bovendien beschikt het 25 Hours over een fantastische skybar (Monkey Bar) en Oriëntaals restaurant (Neni) op hoogte, waar je uitstekend terecht kunt voor een cocktail of uitgebreid diner (ook aan te raden voor niet-hotelgasten).

20140802 - P1010499- BerlijnBlog 25 Hours Hotel

Hotel Oderberger (****)

Oderberger Straße 57, Berlijn-Prenzlauer Berg, OV: U Eberswalder Straße

Dit spiksplinternieuwe boutiquehotel is gevestigd in een historisch stadszwembad van meer dan 100 jaar oud. Lange tijd was het zwembad verlaten maar Berlijn zou Berlijn niet zijn als het niet werd omgetoverd tot toffe evenementenlocatie. Dat bleef het tot 2012, toen de restauraties begonnen aan het gebouw. Sinds 2016 kun je hier niet alleen weer zwemmen, je kunt er ook luxe overnachten. De kamers in Hotel Oderberger zijn huiselijk, comfortabel en modern maar hebben nog net genoeg historische details (klassieke ramen en betegelde muren) die aan de geschiedenis van het pand doen denken. In de voormalige elektriciteitscentrale bevindt zicht een restaurant waar je uitstekend kunt dineren, kunt genieten van het ontbijtbuffet of lekker met een boekje bij de open haard kunt ploffen. Elke donderdagavond is er livemuziek en in het hotel kom je overal kunststukken van Berlijnse kunstenaars tegen, waaronder een toffe mural van Various & Gould in het binnenhof. Een bezoek is natuurlijk niet compleet zonder plons in het prachtige zwembad.

  • Prijs per nacht: vanaf € 117,-
  • Bijzonderheden: compleet gemoderniseerd hotel in een historisch stadszwembad uit 1898
  • Bekijk beschikbaarheid: Hotel Oderberger bij Booking.com

Park Inn Hotel, Berlijn-Mitte (****)

Alexanderstraße 7, Berlijn-Mitte, OV: S en U Alexanderplatz

Het Park Inn Hotel am Alexanderplatz is naast een heel goed hotel, met 125 meter hoogte, ook nog eens het hoogste hotelgebouw van Berlijn. Vanuit je hotelkamer heb je een prachtig uitzicht over Alexanderplatz, sta je oog-in-oog met de Fernsehturm én kun je bij helder weer zien totaan de stadsgrenzen. De panoramaverdieping op de 37e verdieping is ook een aanrader (zelfs voor niet-hotelgasten), want het uitzicht is vanaf hier leuker, goedkoper en makkelijker (want: geen lange rij) dan dat van de Fernsehturm. Bovendien heeft het Park Inn Hotel de meest centrale locatie die je maar kunt bedenken met Alexanderplatz (winkels, station, Fernsehturm), vele bezienswaardigheden (Unter den Linden, Berliner Dom, Gendarmenmarkt) en veel toffe horeca (rondom Weinmeister Straße en Rosenthaler Platz) op loopafstand. Wist je trouwens dat het Park Inn onderdeel was van het bouwplan van de DDR? Het statige hotel, toen nog Hotel Stadt Berlin, werd gebouwd tussen 1967 en 1970 en was dé locatie waar belangrijke staatsgasten kwamen overnachten. De afgelopen jaren zijn zowel het interieur als het exterieur grondig gemoderniseerd.

  • Prijs per nacht: vanaf € 85,-
  • Bijzonderheden: extreem centraal gelegen en vanaf de hogere verdiepingen fantastisch uitzicht over Berlijn. Ooit was dit hotel onderdeel van de DDR-hotelketen Inter Hotel
  • Bekijk beschikbaarheid: Park Inn Hotel am Alexanderplatz bij Booking.com

Nhow, Berlijn-Friedrichshain (****)

Stralauer Allee 3, Berlijn-Friedrichshain, OV: S en U Warschauer Straße

Dit hotel is een speciale in het aanbod van de hotelketen NH Hotels, Nhow is namelijk een ‘music en lifestyle hotel‘. Je ziet dit terug in alles aan het hotel: het geweldige ontwerp (de markante architectuur valt direct op en is een geliefd object voor fotografen), de stijlvolle kamers (heel clean en futuristisch) en het speciale aanbod aan roomservice (je kunt een electronische gitaar of keyboard bestellen op je kamer). Hoe cool is dat? Voor de echte muziekliefhebbers is er ook een opnamestudio te huur en vinden er regelmatig concerten plaats. Verder is het ook het restaurant uitstekend en bevindt het hotel zich op een historische locatie in de voormalige industriehaven Osthafen, omgeven door de kantoren en studios van Universal en MTV. Je moet wel een beetje van roze houden, want dat is de themakleur in alle kamers.

  • Prijs per nacht: vanaf € 119,-
  • Bijzonderheden: de hangende lounge, de futuristisch ingerichte kamers, de muziekstudio’s en kunstgalerie. Het hypermoderne hotel ligt omgeven door historische pakhuizen aan de Spree met uitzicht op de Oberbaumbrücke
  • Bekijk beschikbaarheid: Nhow bij Booking.com

20150219 - P1100804- BerlijnBlog NHOW hotel friedrichshain

Design hotels in Berlijn

Casa Camper (****)

Weinmeisterstraße 1, Berlijn-Mitte, OV: U8 Weinmeisterstraße

  • Prijs per nacht: vanaf € 200,-

Soho House (*****)

Torstraße 1, Berlijn-Mitte, U8 Weinmeisterstraße

  • Prijs per nacht: € –

Hotel Adele (****)

Greifswalder Straße 227, Berlijn-Prenzlauer Berg, OV: U2 Senefelderplatz

Hotel Adele is een absolute aanrader voor liefhebbers van trendy designhotels. Het hotel in Prenzlauer Berg beschikt over 12 kamers die stuk voor stuk uitblinken in creatieve designkunst.

  • Prijs per nacht: vanaf € 102,-

Goedkope hotels in Berlijn

Het is niet heel moeilijk om goedkope hotels te vinden in Berlijn. Rond de € 25,- per persoon per nacht moet je al een fijne centraal gelegen privékamer kunnen vinden. Als ik hotelkamers zoek kijk ik graag op Booking.com en filter naar hotels met een rating van minimaal 8 en een maximale prijs per nacht. De prijzen schommelen nog wel eens en zo kom je vaak goede koopjes tegen!

Als jij net als ik zo’n persoon bent die toch de hele dag onderweg is, en een hotel meer ziet als plek om te slapen, dan kun je deze onderstaande hotels in Berlijn eens checken:

Hotel Berolina (***)

Perfect voor de cultuursnuiver, Hotel Berolina ligt vlakbij de Gedächtniskirche in Charlottenburg. Daarnaast zijn er talloze gezellige restaurantjes in de buurt. Prijzen tussen de € 39 (2-persoons, gedeelde badkamer) en € 75 kamer (3-persoons).

Hotel am Stuttgerter Eck (**)

Hotel am Stuttgerter Eck is gezellig en een echt familliebedrijf in Charlottenburg, geschikt voor gezinnen. Veel bezienswaardigheden in west Berlijn op loopafstand. Prijzen van € 35 (1-persoons) tot € 80 (familiekamer) per nacht.

Gemiddelde hotelkamerprijzen in Berlijn

De prijzen van hotels heel erg af van een aantal externe factoren, de locatie van het hotel en het seizoen waarin je reist zijn van invloed op de prijs. Ook kan het verschil uit maken of je in het weekend of doordeweeks reist, sommige hotels hebben weekendtoeslag. Vooral beurzen, grote congressen en feestdagen kunnen de prijzen opdrijven, dus als het even mogelijk is kan het verstandig zijn om deze te vermijden. Om toch een globaal beeld te geven:

  • Voor een gemiddeld hotel ben je ongeveer € 60,- kwijt per 2-persoonskamer per nacht
  • Voor een luxe 5 sterren hotel betaal je ongeveer € 300,- per 2-persoonskamer per nacht

Wil je nog goedkoper? Check dan mijn selectie hostels in Berlijn (vaak met gedeelde badkamer/toilet). Hier heb je vaak al een overnachting voor € 15,- per persoon per nacht.

Tips om goedkope hotels te vinden

  • Reis buiten het hoofdseizoen
    Als je een goedkope aanbieding wilt vinden kun je het beste niet in de zomervakantie of rond de kerst gaan, dat zijn toeristische toptijden voor de stad en dan verhogen veel hotels hun prijzen.
  • Reis buiten het weekend
    Zelfde verhaal als hierboven. Veel hotels hebben weekendtoeslag.
  • Boek geen ontbijt
    Berlijn heeft zoveel goede bakkers en eetzaakjes waar je fantastisch kunt ontbijten, ontbijt is vaak onnodig duur.
  • Neem genoegen met een hotel iets uit het centrum
    De meeste hotels liggen in Mitte of Charlottenburg, direct in het centrum van Berlijn. Je kunt er ook voor kiezen om in de buitenwijken van Berlijn iets te vinden, veel goedkoper en vaak goede verbindingen met het openbaar vervoer naar het centrum van Berlijn. Spandau en Köpenick zijn bijvoorbeeld leuke, groene, ruime wijken.

20140705 - IMG_6728- BerlijnBlog ontbijt

Kijk voor mijn persoonlijke ontbijttips op mijn pagina ontbijten in Berlijn.

Hotels buiten de milieuzone/centrum

Als je met de auto naar Berlijn gaat heb je misschien al gehoord van de milieuzone die Berlijn heeft ingevoerd. Zonder groene milieusticker mag je de binnenstad van Berlijn niet binnenrijden. Dát, en de hoge parkeerprijzen in het centrum zijn een goede reden om een hotel buiten het centrum te zoeken. Vaak zijn deze ook goedkoper maar toch goed verbonden met het centrum van Berlijn.

Andel’s Hotel

Stijlvol en modern, dat is het Andel’s hotel (review Andel’s Hotel). Kamers zijn voorzien van modern ligbad en aankleding in stijl. In de skybar bovenin het hotel kun je genieten van een cocktail en uitzicht over oost Berlijn en in de wellness spa kun je uitrusten na een lange wandeling. Het hotel ligt aan de Landesberger Allee in Prenzlauer Berg, leuke wijk en slechts 6 tramhaltes verwijderd van Alexanderplatz. Buiten de milieuzone maar toch centraal en privé parkeren kan voor 10€/dag.

20160921-p1240359-berlijnblog-fotodagboek-67

Kubrat an der Spree

Het kleine gemoedelijke hotel Kubrat an der Spree heeft een aantal leuke faciliteiten zoals een buitenzwembad (wel klein), een sauna, fietsverhuur en een barbecueplaats. Het hotel ligt wat verder uit het centrum (met de S-Bahn 20 tot 25 minuten tot het centrum) maar wel in de prachtige groene wijk Köpenick en kost rond de € 55 p/nacht, en privé parkeren € 5 p/dag. Bij mooi weer kun je heerlijk ontspannen op het terras en heb je uitzicht over de rivier de Spree.

NH Hoteles (Frankfurter Allee)

De grote bekende hotelketen NH Hoteles (Frankfurter Allee) heeft ook een leuk stulpje aan de rand van de milieuzone. Dit moderne hotel heeft relatief veel sfeer voor een grote hotelketen en biedt eigenlijk alles wat je nodig hebt voor een weekendje Berlijn + een nieuwe sauna. Het S-Bahnstation ligt op 5 minuten van het hotel en hier kun je een directe lijn richting centrum pakken. Overnachten v.a. € 55,20 en parkeren voor € 8 p/dag.

Luxe hotels

Er zijn een aantal hotels in Berlijn die bekend staan om zijn luxe en waar de sterren overnachten. Deze hotels zitten allemaal in de wijk Mitte, en hoofdzakelijk rond de prachtige boulevard Unter den Linden. De absolute pareltjes vind je hieronder in mijn top 3 luxe hotels in Berlijn.

Hotel Adlon Kepinski (*****)

Unter den Linden 77, Berlijn-Mitte, OV: S en U Brandenburger Tor

Hotel Adlon am Pariser Platz staat bekend als hét luxehotel van de Duitse hoofdstad en is bovendien beroemd om zijn rijke historie. Het is gebouwd in 1906 en werd geopend in 1907, bij de opening was zelfs de laatste Duitse keizer en koning van Pruisen Wilhem II aanwezig. Een echt prestige-object dus. In de jaren ’20 verbleven hier Charlie Chaplin en Albert Einstein en vele andere beroemdheden. Bij het binnentreden waan je je weer even terug in de Duitse keizertijd. Een prachtige vleugel verwelkomt je in de luxueuze lobby. Dat het hotel ten einde van de Tweede Wereldoorlog bij de Slag om Berlijn grotendeels is verwoest, zou je amper zeggen, want het is prachtig gerestaureerd. Het hotel is gelegen op een van de meest historische plaatsen van de stad, namelijk aan de Pariser Platz aan de oostzijde van de Brandenburger Tor bij het begin van de boulevard Unter den Linden. Sterren als Michael Jackson, Tom Cruise en Bill Clinton hebben hier al eerder geslapen. Het is prijzig, maar het hotel is voorzien van alle faciliteiten die je je maar kunt wensen (uitstekende service, een neoklassiek zwembad, uitzicht op de Brandenburger Tor, fitness, exclusieve spa met wellnessbehandelingen, bibliotheek, fietsenverhuur en een restaurant met 2 Michelinsterren).

  • Prijs per nacht: vanaf € 350,-
  • Bijzonderheden: het beroemde Berlijnse hotel uit keizertijden is geliefd bij internationale beroemdheden en scoort punten met de uitmuntende service
  • Bekijk beschikbaarheid: Hotel Adlon Kepinski bij Booking.com

Hotel Ritz Carlton (*****)

Potsdamer Platz 3, Berlijn-Mitte, OV: S en U Potsdamer Platz

Hotel Ritz Carlton am Potsdamer Platz is een nieuw, modern en luxe hotel bij Potsdamer Platz, wanneer je in dit hotel slaapt zit je dus direct in het centrum van Berlijn met het Sony Center om de hoek. Het restaurant van het Ritz Carlton hotel staat erg bekend om zijn buiten gewoon goede eten. Het hotel heeft momenteel (november 2008) 1 michelin ster.

Hotel de Rome (*****)

Behrenstraße 37, Berlijn-Mitte, OV: U Fransözischer Straße

RoccoForte Hotel de Rome behoort met recht tot de top van Hotels in Europa en is een van de meest karakteristieke en luxe hotels in Berlijn. Dit is het kersje op de taart in Berlijn. Dit hotel is gelegen binnen loopafstand van Berlijns bekendste bezienswaardigheden; de Friedrichstraße, Museuminsel, Unter den Linden en de Brandenburger Tor. Het terras biedt uitzicht op deze prachtige bezienswaardigheden.

20141013 - _MG_4591- BerlijnBlog hotels in berlijn hotel de rome festival of lights

Hotel de Rome tijdens het Festival of Lights 2014, het jaarlijkse lichtfestival in Berlijn in oktober.

Een hotel boeken in Berlijn

Geschiedenis en ontwikkeling hotelprijzen

De Koude Oorlog heeft veel teweeg gebracht in Berlijn. Invloeden daarvan zie je ook vandaag de dag nog terug in de toeristische sector. Na de val van de Berlijnse Muur werd Berlijn stukken toegankelijker én populairder voor toeristen. Er ontstond een ware hotel-boom in de stad. Er openden steeds meer hotels in Berlijn en de stad kreeg te maken met een hoteloverschot. Het overgrote aanbod van hotels in Berlijn zorgt er (nog steeds) voor dat overnachten in vergelijking met andere Europese hoofdsteden vrij goedkoop is in Berlijn. Zelfs vijfsterren hotels zijn zelfs nog relatief betaalbaar in Berlijn.

Het perfecte hotel vinden..

Op internet zijn ontzettend veel aanbiedingen te vinden voor hotels in Berlijn. Handig, maar soms is het zo overweldigend dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het beste kun je daarom te werk gaan met een stappenplan:

  1. Met hoeveel personen reis je?
    Ga je alleen en wil je in contact komen met andere reizigers? Dan is een hostel misschien iets voor jou! Ga je juist met een grote groep? Dan kan een groter appartement een uitkomst zijn. Daarbij is het ook handig te overwegen hoeveel privacy je wilt hebben (privékamer vs. dorm).
  2. Wat je is je budget?
    Bij de meeste boekingssites kun je een maximaal budget per nacht als filter instellen. Dat vind ik zelf altijd erg makkelijk want zo kom je niet in de verleiding duurdere hotels te boeken én het is makkelijker budgetvriendelijke opties te vinden. Verder kun je vaak besparen door iets verder buiten het centrum te overnachten en geen ontbijt in het hotel te nemen. Ontbijten buiten de deur is sowieso vaak leuker, lekkerder en goedkoper. Mijn favoriete adresjes vind je in mijn artikel ontbijten in Berlijn.
  3. Heb je een voorkeur voor een bepaalde wijk?
    Verkijk je bij een eerste bezoek niet op de afstanden, die kunnen vrij groot zijn! Vaak zeggen hotels ‘centraal gelegen’ te zijn maar het Berlijnse ‘centrum’ is erg uitgestrekt. Ga voor Berlijn-Mitte als je dichtbij de meeste bezienswaardigheden wilt verblijven. Hier lees je meer over wijken in Berlijn.
  4. Wat zijn de voorwaarden van de locatie?
    Als ik een stedentrip boek vind ik een centrale locatie van het hotel erg belangrijk. Afhankelijk van het soort reis kan het handig zijn dichtbij een metrostation, parkeerplaats, of bezienswaardigheden in de buurt moet zijn, of juist liever in de buurt van het beursgebouw of een conferentieruimte.
  5. Over welke faciliteiten wil je beschikken?
    Denk aan (gratis) internet, bewaakte parkeerplaats, sauna of wellness ruimte, conferentieruimte, zwembad, ontbijt enz.

20160421 - P1210102- BerlijnBlog Fotodagboek 55

Last minute een hotel boeken in Berlijn

Een voordeel van de hotel-boom in Berlijn na de koude oorlog is dat er nog steeds veel hotels zijn in Berlijn, het aanbod is groter dan de vraag. De kans dat je op het laatste moment zonder hotel zit is dus klein. Als backpacker kun je bijna altijd op de plaats van bestemming nog wel onderdak regelen. Wel is dit heel erg afhankelijk van de tijd waarin je reist. Hotelkamers voor oud en nieuw in Berlijn en de pinksterdagen en paasdagen in Berlijn zijn erg geliefd en vaak al maanden van tevoren geboekt. Logischerwijze is het aanbod voor deze periode beduidend minder én duurder. Wil je dus nog een beetje keuze hebben kun je beter vroeg boeken.

Aanbieders

Op basis van bovenstaande eisen kun je op zoek gaan naar jou perfecte hotel. Ik heb op deze pagina al een selectie gemaakt van leuke hotels in Berlijn, maar of die voor jou persoonlijk ook leuk zijn weet ik niet. Daarom raad ik je aan om nog op andere websites te kijken die hotels of reizen naar Berlijn aanbieden. Voor een overzicht van alle hotels last minute raad ik aan om op Booking.com te kijken. Zij hebben een enorm bestand van hotels (630 hotels in Berlijn) en de kans dat er nog wat vrij is is daar het grootste. Voor reviews check ik persoonlijk graag Tripadvisor.nl.

Heb je nog vragen over bovenstaande hotels in Berlijn of staat jouw perfecte accommodatie er niet tussen? Schroom dan niet een reactie achter de laten. Ik help graag verder bij het zoeken naar een perfect hotel dat past bij jouw voorkeuren!

liebegruesse

161 Reacties

  1. Marissa

    Hoi Marjolein, wat ontzettend fijn om hier allerlei praktische informatie te lezen. Ik zou je graag het volgende vragen: ik twijfel tussen Leonardo Royal en Motel One om te verblijven met mijn 16 jarige zoon. Welke raad je ons aan? We reizen met de auto. Ik zou deze graag ergens parkeren (de garage bij het hotel is toch wel prijzig) en de rest van de tijd met het openbaar vervoer reizen. Is de Arkaden Parking Schönhauser een veilige plek om te parkeren? Zag dat een dagkaart maar 5 euro is. Of heb je een andere suggestie? Dank alvast voor je reactie! Hartelijke groet.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Marissa, wat fijn om te lezen dat je wat aan de informatie op mijn blog hebt! €5 is een goede deal en de locatie is praktisch gelegen, niet ver van beide hotels die je noemt af. Ik heb er zelf geen parkeerervaring maar ik lees niets over onveiligheid in de Google Reviews. Als je geen waardevolle spullen in je auto laat dan moet het geen probleem zijn. Persoonlijk vind ik de ligging en inrichting van het Leonardo Royal iets beter (is mijn favoriete hotel in Berlijn) maar Motel One is ook helemaal prima. Als het prijsverschil groot is, zou je daar nog naar kunnen kijken. Goede reis en veel plezier!

      Antwoord
  2. Inge

    Wat een leuke blog. Superhandig. Ik twijfel tussen 2 hotels. Het Grimm’s hotel op potsdamer platz en Nh collection hotel in Mitte. Ze krijgen beide hele goede commentaren. We reizen met de trein naar Berlijn en het eerste hotel ligt wel heel ver te voet van het station. Mijn man ziet het niet zitten om met de bagage zo ver te voet te gaan. Ligt het eerste hotel ook niet te ver van de bezienswaardigheden? Wat raad jij ons aan?
    Ga zeker je tips over de restaurant uitproberen want wij eten graag op reis waar ook de locale bevolking eet

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Inge! Ik zou voor NH Collection in Mitte gaan, voornamelijk omdat ik persoonlijk de locatie praktischer vind. Je zou van Hauptbahnhof kunnen lopen (20 minuten ongeveer) als je even lekker de benen wilt strekken na een lange treinrit maar je zou ook de S-Bahn kunnen nemen (is maar één halte, uitstappen bij Friedrichstraße). Ook tijdens je verblijf in Berlijn zit je daar centraler (dichterbij meer bezienswaardigheden, hoewel je bij het Grimm’s ook niet ver weg zit hoor) en je hebt ook meer opties met het openbaar vervoer, omdat zowel de U-Bahn, S-Bahn, tram en de trein vrijwel voor de deur stopt. Veel plekken kun je echter ook te voet af en je hebt wat meer horeca in de buurt (rondom Grimm’s is er niet heel veel horeca op loopafstand en het is wat minder levendig). Ben benieuwd wat het is geworden en of het goed is bevallen. Veel plezier!

      Antwoord
  3. Lizzy

    Hoe is de locatie van Motel One Mitte? Zitten er leuke restaurantjes in de buurt? En is het makkelijk om als je met de trein naar Berlijn gaat om daar te komen?

    In Motel One Brussel hebben ze geen koffie/thee faciliteiten op de kamer, zijn die er in Berlijn wel?

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Lizzy! Ik neem aan dat je Motel One in de Prinzenstraße bedoelt? Motel One heeft verschillende vestigingen in de wijk Mitte dus het is goed om daar even extra op te letten. Maar de Prinzenstraße is vlakbij Kreuzberg, een ietwat alternatievere wijk met heeeel veel leuke restaurantjes en horeca. Veel van mijn favoriete restaurants zitten in deze wijk. Ook als je van street art houdt dan zit je hier goed! Als je aankomt op centraal station (Hauptbahnhof) kun je de metro nemen (U5, dan U8), je moet overstappen op Alexanderplatz. Google Maps is handig om te gebruiken voor de details en te navigeren in de stad. Ik heb even gekeken op Booking en faciliteiten voor koffie/thee lijken er op de kamer niet te zijn, daar in de buurt zitten echter wel een aantal leuke cafeetjes en het hotel biedt ook ontbijt aan.

      Antwoord
  4. Anne

    Hoi,

    Heb je misschien een tip voor een leuk hotel in Spandau? We lopen de urban trail daar in Juni en blijven gelijk een paar dagen.
    Of is het slimmer in het centrum te logeren?
    Wij zijn flexibel :-)
    Thanx,

    Antwoord
    • Marjolein

      Heel eerlijk? Ik zou kiezen voor een hotel in het centrum. Als je bij de S-Bahn in de buurt zit (ik zou kiezen voor omgeving Hackescher Markt) ben je met het OV redelijk vlot en zonder overstappen in Spandau. Spandau is niet heel centraal gelegen en niet in de buurt van de meeste bezienswaardigheden en leuke horeca. Er zijn genoeg winkels en er is wel het e.e.a. te zien, maar het zou niet mijn persoonlijke voorkeur hebben als je de rest van de tijd meer van de stad wilt zien. Ik heb even voor je gekeken en als je in Spandau wilt verblijven is het stijlvolle Lindenufer of het ietwat budgetvriendelijkere Ibis (direct naast het treinstation, handig als je met de trein komt) wellicht een goede optie. Veel plezier!

      Antwoord
  5. Fred C

    Dag Marjolein,

    leuke en behulpzame website heb je hier.
    Ik heb even je hulp nodig.
    Wij gaan van 26/4-29/4 naar Berlijn. Wij moeten op een beurs zijn in Schonefeld. Maar we willen ook wat van Berlijn zelf zien. Welke Hotel(s) raadt je ons aan? (hoeft niet low budget te zijn, mag ook wat luxe zijn).

    Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Marjolein

      Bedankt, leuk om te horen! Ik heb zelf onlangs in het Leonardo Royal in Berlijn-Mitte overnacht en vind het een echte aanrader en ik denk voor jullie ook ideaal! Mooi historisch gebouw. Moderne, comfortabele en ruime kamers. Heel centraal gelegen in de buurt van knusse straatjes, bezienswaardigheden en openbaar vervoer. Vanaf hier heb je een redelijk goede verbinding naar Schönefeld. Reken wel op ongeveer een uur reistijd, Schönefeld ligt namelijk redelijk ver uit het centrum maar ik zou toch aanraden liever in Mitte te verblijven, omdat je zo veel meer van de stad meekrijgt. Veel plezier en succes!

      Antwoord
  6. Stefanie

    Dag Marjolein
    Via Tui vond ik 2 heel interessante overnachtingen. De ene is in hotel Econtel (Charlottenburg-Wilmersdorf). De andere is NH Berlin City West. Dit is dezelfde buurt maar van wat ik kan vinden denk ik dat die NH wat centraler is en dat je meer kan bereiken met de metro. Twee jaar geleden verbleven wij in Prenzlauerberg (Pfefferbett). Dit vond ik qua locatie heel goed. Niet te druk maar we waren relatief snel bij de dingen die we wilden bezoeken. We zouden volgende zomer (eind juli) reizen. Deze keer met onze 2 kinderen. Wat denk jij?

    Antwoord
    • Marjolein

      Ik zou denk ik voor het NH Berlin City West gaan, deze wijk is net even iets knusser (Schöneberg) en er is direct een metrostation om de hoek, zodat je snel in andere delen van de stad kunt zijn. Veel plezier in Berlijn!

      Antwoord
  7. Ylona

    Hoi Marjolein,

    Allereerst wat een topsite heb je! Ideaal!
    Zou je mij kunnen helpen bij het maken van een keuze waar een hotel te boeken in Berlijn.

    Ik ga samen met mijn vriend. We willen centraal in Berlijn overnachten in een hotel, waar we onze auto bij kunnen parkeren. Ik krijg niet duidelijk wat een centrale plek is. Is dit tiergarten, de ruimte tussen tiergarten en de spree of bij Alexanderplatz. In je advies lees ik Rosenthalerplatz. Is dit ook gezellig en centraal of ligt dit meer buiten het gezellige centrum?

    Groetjes Ylona

    Antwoord
    • Marjolein

      Alle plekken zijn redelijk centraal. In principe is alles binnen de ring van Berlijn redelijk centraal, als je een metrostation in de buurt hebt, kom je overal sowieso vrij snel. Rosenthaler Platz is wat mij betreft het centrum van de horeca. Er bevinden zich veel leuke boetiekjes, cafés en restaurants in de buurt, zonder dat je direct midden in het toeristische centrum zit. Alexanderplatz is ook heel centraal, maar vanwege de grote winkelcentra en weinig leuke horeca, niet echt gezellig.

      Antwoord
    • jolanda

      hallo wat een leuk blog ik ga voor volgend jaar een lang weekend met vrienden en ik mag de reis samenstellen en alles wat we gaan doen.

      Nu twijfel ik tussen twee hotels namelijk hotel mani omdat dat ligt bij cafeetjes en zo en hotel gendarm nouveau dat ligt weer bij winkels en veel hoogtepunten. Wil graag avonds gezelligheid dat we dan niet nog een eind met de metro moeten. kan jij advies geven? grt jolanda

      Antwoord
      • Marjolein

        Ik zou voor hotel Mani gaan, die wijk daar is wat ‘hipper’, je kunt er veel meer leuke boetiekjes, cafés en barretjes vinden maar toch is het erg centraal gelegen. De andere buurt is ook prachtig, maar daar is ’s avonds niet zo veel te beleven. Hopelijk kun je hier iets mee! Alvast veel plezier!

        Antwoord
  8. frans van neer

    Dag Marjolein,

    Wij komen naar Berlijn van 10-14 augustus. Voor mijn vrouw de tweede keer, voor mij is Berlijn nog helemaal onontdekt.
    Wij hebben voor ons verblijf hotel Amano geboekt via een Duitse website scala.de. De prijs voor 4 overnachtingen bedroeg 325 euro. Dat was ruim 100 euro goedkoper dan bij Amano zelf, booking.com en expedia. Goed opletten dus en even doorzoeken loont kennelijk echt.
    Dank voor je goede website. Jouw boek ligt al een paar maanden bij ons op tafel en jouw adviezen om Berlijn te ontdekken gaan wij zeker gebruiken.

    Groet, Frans

    Antwoord
    • Diana

      Hoi

      Kun je me vertellen hoe ik op de site van scala kom? Ik zou graag hotel Amano willen boeken.

      Diana

      Antwoord
  9. Rienk Rozema

    Ik zit in een rolstoel en zou graag 4 nachten in een hotel willen verblijven, heb je nog tips voor een goedkoop aangepast hotel in Berlijn?

    Antwoord
  10. Leon

    Dankzij deze site van Marjolein zijn wij in 2014 en 2017 bij NH Frankfurter Allee (nu NH Berin Ost) geweest. Niet ivm de milieuzone maar ivm de prijs. Parkeren kon voorheen voor de deur en tegenwoordig voor een paar euro bij een nabijgelegen winkelcentrum op 5min loopafstand. Met de metro ben je met 15 min op Alexanderplatz. Voor ons helemaal prima.

    Antwoord
    • Marjolein

      Fijn om te lezen dat het hotel zo goed is bevallen. Bedankt voor het delen van jouw ervaringen Leon! Hopelijk hebben andere bloglezers en Berlijnbezoekers daar ook weer iets aan.

      Antwoord
  11. Marnix en Vero

    Hey Marjolein,
    even hier melden dat Novum Select hotel Berlin the Wall,ook gekend als Winters Hotel in de Zimmerstrasse 88 de moeite waard is om te verblijven .We betaalden voor 2 personen 600€ voor 6 nachten,uitgebreid frühstuck inbegrepen.Nette kamers met kluis en een goeie ligging. Is aan te raden aan iedereen

    Antwoord
    • Marjolein

      Super! Bedankt voor de tip Marnix, hopelijk hebben andere bloglezers en Berlijnbezoekers er wat aan!

      Antwoord
  12. Kristel

    He Marjolein,

    Ik zie dat Taunus gesloten is, helaas!

    Antwoord
    • Marjolein

      Heh, jammer! Het was zo’n goed budgethotel. Ik ga hem van de pagina verwijderen. Bedankt voor je reactie Kristel!

      Antwoord
  13. D BaaRs

    Beste Marjolijn,

    Welke Motel One kan je ons aanraden? Helaas is die oo de Hackescher markt volgeboekt op onze datum.

    Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Marjolein

      Eigenlijk zijn alle Motel One hotels wel erg centraal gelegen dus je kunt bijna geen verkeerde keuze maken. Zelf zou ik gaan voor Spittelmarkt (als je graag centraal wilt zitten, is vlakbij Alexanderplatz) of voor Moritzplatz (als je liever in een iets alternatievere buurt wilt zitten, is vlakbij Kreuzberg). Succes met de keuze en veel plezier in Berlijn!

      Antwoord
  14. Rob

    Hoi Marjolein,

    Een paar jaar geleden sliepen we altijd in Bogata, helaas is dat gesloten. We vonden dat hier iets authentieks in zat, het had ook wel een verwijzing naar historie en daarmee een bepaald karakter. We hebben ook vaker in de budget hotels geslapen, maar dat beviel toch niet helemaal. (iets te cheezy, al waren ze best te doen allemaal, maar we misten iets). Later kozen we voor meer comfortabel opties zoals bijvoorbeeld NH – hotels en dat is wel luxe, comfortabel en formeel, maar ook erg standaard, je weet wat je kan verwachten en is overal wat gelijk en hetzelfde en daarmee niet echt authentiek, persoonlijk of ademt het niet dat karakter. Niets mis met dit soort hotels, maar mijn vraag is meer als je geen budget wilt en geen standaard (luxe) opties, maar een hotel dat wat authentiek is, of dat karakter heeft wat zou je dan aanraden?

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Rob,

      ik snap je punt. Overnachten op een authentieke locatie kan zoveel toevoegen aan een reis! Als ik in een vreemde stad ben vind ik het ook altijd tof om op een locatie te overnachten die wat toevoegt aan de reis.

      De eerste optie die mij te binnen schiet is het 25 Hours Hotel. Ook dit is een kleine keten, maar wat mij betreft maken de combinatie uit een historische locatie en het moderne hippe interieur dit hotel tot een typisch Berlijnse locatie. Vanuit het hotel heb je bovendien uitzicht over Tiergarten en de zoo en het restaurant is een van de betere in Berlijn. Optie twee is Hotel Oderberger. Een gloednieuw hotel dat onlangs is geopend in een voormalig historisch zwembad in Prenzlauer Berg. Het toffe aan dit hotel vind ik de locatie (veel leuke cafeetjes in de buurt en prachtige architectuur uit de Gründerzeit) en dat ze de details van het oude zwembad in de inrichting van het hotel hebben doorgevoerd. Twee totaal andere opties dan hotel Bogata maar wellicht is dat wat voor jullie? Meer in de strekking van Bogata is wellicht het Adlon maar dat zou mij persoonlijk weer iets te prijzig zijn ;-).

      Laat het me weten als je toch meer in een andere richting zoekt, dan kijk ik nog even verder!

      Antwoord
  15. Tineke

    Hoi Marjolein, Wij gaan zaterdag naar Berlijn met vliegtuig. landen op Tegel, om 11.15 uur Halen bij Terminal A onze vervoersbewijzen voor openbaar vervoer op., Wij verblijven in Hotel Riu Plaza Berlin. Wat is de beste optie via OV? Ik heb zelf al gekeken maar kom er niet goed uit. Alvast bedankt.
    Groetjes Tineke.

    Antwoord
    • Marjolein

      Bus X9 naar station Ernst-Reuter-Platz en daar overstappen op de metro U2 naar Wittenbergplatz. Vanaf daar is het minder dan 5 minuten lopen. Fijn weekend in Berlijn gewenst!

      Antwoord
  16. Dirk Lannoye

    Beste Marjolein, op 24/9/17 doe ik mee aan de marathon van Berlijn. Ik zou er graag met de auto naar Berlijn gaan, dus zoek ik een hotel net buiten Berlijn zodat parkeren vlotter gaat, en waarbij ik op een vlotte manier aan de startplaats geraak via het openbaar vervoer. Liefst ook een betaalbare hotel (voor 2 personen < 100 EUR per nacht incl ontbijt als het kan). Andel's Hotel blijkt onmogelijk te zijn in die periode, NN Hotels (Frankfurter Allee) blijkt in die periode een stuk duurder te zijn, maar in Htoel Kubrat an der Pree heb ik precies nog wel mogelijkheden. Zie je nog goede betaalbare alternatieven buiten het centrum van Berlijn? Alvast bedankt voor de hulp.

    Antwoord
    • Dirk Lannoye

      Voorlopig het hotel Kubrat an der Spree geboekt. Ik vind het helemaal niet erg om 20 – 25 min met de S-bahn rond te toeren. Hopelijk goede keuze…

      Antwoord
      • Dirk Lannoye

        Ondertussen via organisatie volgend hotel gereserveerd: Econtel Hotel, Sömmeringstrasse 24-26. Lijkt me toch handiger voor de wedstrijd.

        Antwoord
        • Marjolein

          Prima locatie niet ver bij de Brandenburger Tor (start- en eindpunt) vandaan. Lijkt me perfect! Veel succes en plezier alvast gewenst!

          Antwoord
        • Veronique

          Hallo Dirk,

          Mijn man heeft twee keer meegedaan aan de marathon van Berlijn. Wij hebben beide keren het Circus Hotel geboekt.
          Prachtige kamers, leuk hotel en er wordt bij het ontbijt rekening gehouden met de marathonlopers.
          Het fijne van dit hotel is ook dat het aan de route ligt dus de “thuisblijvers” kunnen vanuit het raam of buiten op straat supporteren.

          De auto parkeerden we gratis buiten Berlijn op de Heidelbergerplatz en dan met de U Bahn naar het hotel.
          Mocht je nog vragen betreffende de marathon hebben, hoor ik het graag.

          Groeten Veronique

          Antwoord
          • Marjolein

            Wat een leuke tip! Ik wist niet dat het Circus Hotel daar rekening mee houdt maar dat lijkt me erg prettig voor zowel de lopers als de supporters. Bedankt voor je reactie Veronique! Daar hebben andere marathonlopers en bezoekers vast iets aan :-).

    • Marjolein

      Beste Dirk,

      wat een onwijs gaaf vooruitzicht! Het lijkt me fantastisch om mee te lopen bij de marathon van Berlijn. De sfeer is er altijd zo goed! Slim ook om nu alvast te beginnen met het zoeken van een passend hotel. Het is in het marathonweekend altijd behoorlijk druk in de stad.

      Deze accommodaties vond ik buiten het centrum van de stad maar ze liggen wel ten zuidwesten van Berlijn dus op de route (dit is de kant waar je Berlijn binnen komt rijden). De accommodaties beschikken over parkeerplekken, ontbijt en passen ook binnen het budget. Ik hoop dat er wat voor jullie tussenzit:

      Zo niet, laat het me even weten, dan zoek ik voor je verder!

      Groeten,
      Marjolein

      Antwoord
  17. Debby

    Hallo Marjolein, leuke blog! Ik ga op 15 december voor het eerst naar Berlijn en ben me dus flink aan het inlezen. Mijn vriend is gek op Duitsland en kerstmarkten, vandaar dat ik hem voor zijn 50e verjaardag wil verrassen met 4 dagen naar Berlijn. Hij is hier 1x eerder geweest, maar heel kort met zijn werk en ik weet dat hij er nog een keer naartoe wil.

    Ik heb 2 hotels gevonden: Eurostars en Motel One Spittelmarkt, beide in Mitte. De ene zit boven en de andere onder in Mitte. Ik ben uitgegaan van 10 min loopafstand van de Gendarmenmarkt omdat dit de mooiste kerstmarkt zou zijn. Welk hotel raadt jij aan voor een stedentrip in een romantische buurt met veel goedkope (doch kwalitatief goede) restaurantjes? Mijn vriend houdt van dingen bekijken, maar niet per se super toeristisch. Dus dure galeries en merkwinkels doen hem niks. Eetmarkten, kerstmarkten en snuffelen wel. Als toeristische attractie wil ik de Trabi tour en misschien een Segway tour doen. Dat vind hij wel weet leuk. Net als velen wil ik zo veel mogelijk zien en doen, voor een zo laag mogelijk budget.

    Heb je tips voor restaurants waar we zijn 50e kunnen vieren of misschien ken je andere gelegenheden die iets leuks doen voor iemands verjaardag?

    Alle tips zijn welkom, bedankt alvast!

    Groetjes, Debby

    Antwoord
    • Debby

      Hi, een kleine aanvulling: ligt een van beide hotels gunstig ( max 15 min loopafstand) van Prentzlauer, aangezien hetgeen ik hierover lees qua sfeer hoed bij mijn partner past? Hij wordt 50, maar is jong van geest en erg fit dus hij houdt van een levendige/bruisende omgeving tussem locals (geen stapper ofzo).

      Antwoord
    • Marjolein

      Dank je wel Debby! De kerstmarkt op de Gendarmenmarkt is inderdaad een pareltje en ook één van mijn persoonlijke favoriete kerstmarkten. Protip: beklim ook de Französischer Dom voor een prachtig uitzicht over de markt van bovenaf. Beide hotels zien er prima uit. Motel One vind ik zelf altijd erg fijne hotels en bovendien heb je vanaf Spittelmarkt een directe metroverbinding naar Prenzlauer Berg (U2). Een leuke bruisende wijk waar het niet té toeristisch is. Bovendien is daar in de Kulturbrauerei ook een erg leuke Scandinavische kerstmarkt. De locatie van Eurostars Hotel zit wat meer in het toeristische centrum dus dat is eventueel handig als je nog wat bezienswaardigheden als de Reichstag, Berliner Dom en Alexanderplatz wilt meepakken. Heb je al op mijn restaurantpagina gekeken voor restauranttips in verschillende prijsklassen? Daar kun je al mijn favorieten vinden. Mocht je iets anders zoeken dan help ik natuurlijk graag verder. Veel plezier alvast!

      Antwoord
      • Debby

        Super! Bedankt voor de info, Marjolein! Ik neeg al naar Motel One, fijn om te horen dat het centraal genoeg ligt. Ik zal de restaurantpagina nog eens goed doornemen! Verheug me nu al op onze trip:-).

        Antwoord
        • Marjolein

          Graag gedaan! Ik moet er wel bijzeggen dat de Spittelmarkt zelf niet heel knus is, maar je zit met de U-Bahn en ook lopend al snel in leuke buurten dus ik denk dat het goed bij jullie wensen past. Mocht je nog vragen hebben dan help ik graag verder. Ik wens jullie heel veel plezier!

          Antwoord
  18. Leonie Kamphuis

    Hoi Marjolein,
    Wij gaan met de kerst (kind van 8 en kind van 5) naar Berlijn en overnachten in het Hilton. Hoe ervaar jij dit hotel. Mij is verteld dat dit hotel zeer centraal ligt. Welke bezienswaardigheden (wij willen graag naar de muur en checkpoint Charlie) liggen op loopafstand. Wij zijn twee jaar geleden ook geweest en verbleven toen in het van der Valk (zeer goed hotel). Wij hebben dit jaar besloten om in het centrum te gaan zitten. Wij vonden het KaDeWe ook heel mooi kunnen we daar nu lopend heen of moeten we de metro pakken?
    gr. Leonie Kamphuis

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Leonie,

      En of dit hotel centraal ligt! Met een beetje mazzel kijk je vanuit je hotelkamer zo uit op de Gendarmenmarkt (door velen bestempeld als ‘het mooiste klein van Berlijn’ en rondom de kerstdagen is er een mooie traditionele kerstmarkt) en binnen 5 minuten wandelen sta je voor Checkpoint Charlie. Veel andere bekende plekken zoals de Brandenburger Tor, Potsdamer Platz, het Museuminsel en de Fernsehturm zijn ook op loopafstand te vinden. De locatie is dus ideaal als je veel bezienswaardigheden wilt bezoeken. Het KaDeWe is weliswaar wel iets verder weg, maar met de metro (U2) zit je daar ook snel. In Berlijn zijn de afstanden zo groot dat je nooit overal in de buurt kunt zitten maar zolang je een station in de buurt hebt kun je overal snel komen.

      Zelf heb ik geen ervaring met overnachten in het Hilton Hotel maar ik heb alleen naar goede verhalen gehoord en gelezen over het hotel dus ik twijfel er niet aan dat het geweldig is.

      Heel veel plezier in Berlijn!

      Liebe Grüße,
      Marjolein

      Antwoord
  19. Marleen

    Hallo Marjolein, interessante site heb je, ik ga hem even uitpluizen. Helaas kunnen wij door een ongeval dit jaar niet op wintersport gaan en overwegen we om naar Berlijn te gaan (1e week januari). Ik heb een hotel gezien op Booking.com en dit heet H2 Hotel Berlin Alexanderplatz. Wij zijn een gezin met 2 volw en 4 kinderen (tussen 11 en 17 jaar). Ken jij dit hotel? Zo ja, wat vind je van het hotel en van de locatie (Mitte) of zou je ons iets anders adviseren?
    Dankjewel!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Marleen, wat jammer dat de wintersport niet doorgaat maar gelukkig is Berlijn een hartstikke leuk alternatief! Ik heb zelf nooit in het H2 Hotel overnacht maar ik fiets er wel regelmatig langs. Het is een vrij groot, nieuw en modern hotel dat inderdaad vlakbij Alexanderplatz ligt. Daarmee is het hotel erg centraal gelegen en je zit vanaf hier snel bij de meeste bekende bezienswaardigheden van Berlijn. Ook leuke horeca (rondom Rosenthaler Platz zitten veel leuke restaurants en cafés) heb je hier op loopafstand. Ideaal dus voor een eerste bezoek aan Berlijn! Aangezien de reviews van dit hotel ook allemaal best positief zijn denk ik dat het een goede keuze is. Ik wens jullie alvast heel veel voorpret en plezier in Berlijn!

      Antwoord
  20. jOe

    Hey Marjolein,

    Ik wil binnenkort (augustus) een lang weekend Berlijn pakken. Voor mij de eerste keer. Het liefst zit ik in een hip/jong/creatief/modieus buurtje in het centrum. Hou van shoppen maar ook van art (streetart) . In welk stadsdeel kan ik dan het beste mn hotel cq hostel boeken?

    Gr Joe IG Amsterdamski

    Antwoord
  21. Angela

    Hi Marjolein….wij ( mijn vriend en ik ) gaan in Augustus naar Berlijn.We hebben de treinreis al geboekt we zitten alleen met ene hotel….we hebbe er een aantl uitgezocht en kiezen ervoor om niet te ontbijten in het hotel maar gewoon ergens in de stad.Nu is mijn vraag welke wijk is dan het best om te zitten zodat als je je hotel uitloopt dat je direct tussen de winkels..bakketjes en cafe’s en restaurants zit?
    Hoor het graag van je.

    Groetjes,
    Angela

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Angela,

      wat een heerlijk vooruitzicht! Ik zou dat zelf precies zo doen hoor, lekker ergens ontbijten in de stad. Er zijn echt zo ontzettend veel leuke cafeetjes en restaurantjes waar je kunt ontbijten! Vaak ben je nog goedkoper uit ook ;-).

      Vooral in Prenzlauer Berg zit er op iedere hoek van de straat wel een leuk tentje. Enkele favorieten daar zijn Allan’s Breakfast Club, Betty ’n Caty, Suicide Sue en Zückerstuck. Op mijn blog heb ik ook al eens een overzicht gemaakt van mijn ontbijtfavorieten in Berlijn. Hopelijks zit er wat leuks voor je tussen!

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  22. Ingrid Hoffman

    Hi Marjolein! Wat een superblog schrijf je, ik heb er erg veel aan. Begin juli ga ik met mijn zoon van 19 (die dan hopelijk geslaagd is) 5 dagen naar Berlijn. Hij is er al eerder geweest met school, ik ga voor de 1e keer en heb er zin in. Ik heb geboekt bij Plus Berlin, is dat een goede keuze? Vind het erg leuk dat Berlijn niet zo aangeharkt is, daar zijn mijn zoon en ik naar op zoek. Met jouw blog lukt ’t vast om er een gedenkwaardig weekend van te maken! grtjs Ingrid

    Antwoord
    • Marjolein

      Dank je wel Ingrid, supertof om te horen! Als cadeautje voor slagen? Da’s echt een superleuke herinnering voor later!

      Plus is uitstekend. Het hotel zelf is modern ingericht, bevindt zich in een industrieel pand en er zitten veel leuke restaurantjes en cafeetjes op loopafstand (richting Boxhagener Platz in Friedrichshain of richting Falckenstreinstraße in Kreuzberg). Gaat vast helemaal goedkomen dus! Ik wens jullie alvast heel veel plezier!

      Antwoord
    • Veronique

      Hallo Ingrid,

      We hebben afgelopen mei met de kinderen gelogeerd in Plus Berlin. Een geweldige plek om te overnachten; uiterst vriendelijk personeel. Aanrader ontbijten bij tante Emma de volgende bahn-halte. OOk een aanrader voor ontbijt ORA. Marjolein heeft beide adressen op haar website staan.
      Heel veel plezier in de mooiste stad ter wereld.

      Groetjes, Veronique

      Antwoord
  23. sacha

    dag Marjolein,
    Leuke blog! wellicht kun je ons ook adviseren: wij willen met het gezin (ouders, 2 jongens 11 en 16 jr) in de zomer 10 dagen naar Berlijn op ons gemakkie maar… dan moet er wel zwemgelegenheid zijn om af te koelen of tijdens een dagje niks. Buiten hotels met een zwembad (goede tip? we zijn met auto), zijn er andere opties om aan een watertje/zwembad te vertoeven?

    Antwoord
    • Marjolein

      Dank je wel Sacha! Het enige hotel dat ik zelf ken met zwembad is het Soho Haus vlakbij Alexanderplatz. Het is iets luxer en hipper dan de meeste hotels en van boven heb je een fantastisch uitzicht over Berlijn! Afgezien daarvan heeft Berlijn ontzettend veel opties om te gaan zwemmen. Zo zijn er de hippe ‘hipsterzwembaden’ Badeschiff en Haubentaucher, maar er zijn ook veel andere openluchtzwembaden en meren. Visit Berlin heeft vorig jaar een toffe kaart op hun blog geplaatst met bijna alle opties: http://blog.visitberlin.de/de/4908-die-berlin-bade-karte.html. Zelf ben ik vooral groot fan van de vele meren rondom Berlijn omdat ze vaak fijne strandjes hebben en erg groen (en dus schaduwrijk) zijn. Enkele favorieten die ook goed met het OV bereikbaar zijn, zijn de Plötzensee, Langer See en de Schlachtensee. Ik hoop dat daar iets leuks voor jullie tussenzit en wens jullie een hele fijne tijd in Berlijn!

      Antwoord
  24. Sandra

    Top blog, erg fijn om te lezen!
    Wij willen 27 mei tm 30 mei naar Berlijn. We reizen met de trein. Ik heb Motel One Berlin hauptbanhof gevonden, recht tegen over het station, zo verteld booking.com. Natuurlijk gaan we een lijstje maken met dingen die we willen bezoeken. Zijn daar in de omgeving ook leuke barretjes en restaurants?

    Heb je nog tips voor muziekliefhebbers? Voorkeur rock/alternatief. Zijn er festivals op dit moment?
    We zijn erg grafisch/kunstzinnig ingesteld, al zeggen we het zelf ;). Is er iets wat we niet mogen missen dit weekend?

    Groeten Sandra.

    Antwoord
    • Marjolein

      Top, fijn om te horen Sandra, dank je wel! De buurt rondom Hauptbahnhnof is heel centraal maar niet perse heel erg gezellig. Ik ken er ook niet heel veel barretjes en restaurants in de buurt, daarvoor moet je iets meer richting Nordbahnhof of Oranienburger Straße. De beste restaurants die ik daar ken op loopafstand zijn Cookies Cream, Crackers, Ishin, Flamingo Fresh Food Bar en House of Small Wonder. Allemaal wel hele fijne locaties hoor! Als je van rockmuziek houdt zou ik de programmering van Lido, Musik und Friede en Astra even checken, zij hebben vaak leuke feestjes en concerten. Momenteel loopt er een toffe tentoonstelling (naar wat ik heb gehoord) in de König Galerie in de St. Agnes Kirche in Kreuzberg, dat is sowieso een hele toffe ruimte. Ook kan ik de Sammlung Boros altijd van harte aanraden maar daarvoor moet je je wel van tevoren aanmelden. Er is trouwens ook veel toffe street art te zien, daarvoor kun je dit en dit artikel even checken. Veel plezier!

      Antwoord
  25. Michael

    Binnenkort ga ik met mijn 2 dochters ( 9 en 11 jaar) naar Berlijn. Weet jij een leuk hotel in een leuke buurt? Heb je nog andere leuke tips? Thanks! Michael

    Antwoord
  26. Gilles

    Hey,

    Ik ga 18-22 mei naar Berlijn en verblijf in Generator Prenzlauerberg. Ik lees echter veel slechte reacties online. Hebt u hier enige ervaring mee ? kan je iets anders aanraden ?
    en weet je of er iets te doen is dit weekend ? veel hotels zijn namelijk volzet.
    Groeten Gilles

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi! Het is een groot en een beetje onpersoonlijk hostel, maar de ligging is prima (station en tramhalte voor de deur) en voor de prijs is het een degelijke slaapplek. Het ligt er ook maar net een beetje aan wat je zoekt maar in principe is er niets verkeerd met dit hostel hoor! Persoonlijk vind ik het Plus Hotel en de keten Motel One erg goed, allemaal een centrale ligging en mooie moderne kamers. Veel plezier in Berlijn! Groeten, Marjolein

      Antwoord
  27. Iris

    Mijn moeder en ik gaan binnenkort naar berlijn en we verblijven in het olivaer apart hotel Konstanzer Str. 1, 10707 in berlijn.
    Alleen we hebben geen idee of we nou makkelijk te voet kunnen gaan naar het centrum of dat we beter iets van een metro moeten opzoeken?
    Heb jij tips? Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Iris! In Berlijn is “het centrum” nogal een breed begrip. Er is niet echt 1 centrum omdat Berlijn bestaat uit veel samengegroeide dorpjes met allemaal hun eigen centrum. Om even een concreet antwoord te geven op je vraag: de Kurfürstendamm (het voormalige West-Berlijnse centrum) is bijvoorbeeld goed bereikbaar te voet, maar naar Alexanderplatz (het voormalige Oost-Berlijnse centrum) is het 1,5 uur wandelen. Afhankelijk van wat jullie allemaal willen zien en doen denk ik dat het wel handig is om van het OV gebruik te maken. Veel plezier!

      Antwoord
  28. Johan

    Eind mei gaan wij (63 en 65 jaar) voor het eerst 4 dagen naar Berlijn. We verblijven in hotel Amano Grand Central. Hoe beoordeel jij dit hotel en haar ligging? De reis is een arrangement aangeboden door het blad Boodschappen via De Jong Intra.

    Antwoord
    • Marjolein

      Dat is een uitstekend hotel op een hele centrale locatie! Goede keuze :-).

      Antwoord
    • Jessica

      Hoi Marjolein,
      Ontzettend leuke blog heb je met handige tips!
      Ik wil met m’n vriend begin juni 4 dagen naar Berlijn.
      We willen graag in een gezellige buurt zitten en een beetje centraal. Ik heb nu verschillende hotels gezien in Mitte, Tiergarten en Charlottenburg-Wilmersdorf.
      Wat raad jij aan?
      Alvast bedankt!
      Groeten Jessica

      Antwoord
      • Marjolein

        Hai Jessica,

        leuk om te lezen, dank je wel!

        Voor een eerste bezoek raad ik eigenlijk altijd Mitte aan. Het meest centraal, goed bereikbaar en rondom Rosenthaler Platz zitten bovendien ontelbaar veel leuke cafeetjes en restaurantjes. Als je meer wilt weten over de Berlijnse wijken verwijs ik je graag door naar mijn overzichtspagina met meer informatie over de wijken in Berlijn. Als je verder nog vragen hebt dan hoor ik het graag!

        Liebe Grüße,
        Marjolein

        Antwoord
        • Jessica

          Bedankt! Ik zit eraan te denken om Arcotel John F Berlin te boeken in Mitte. Heb jij daar ervaringen mee? en heb je misschien leuke tips qua leuke eet tentjes in de buurt?
          Groeten,
          Jessica

          Antwoord
          • Marjolein

            Hmm, nee, dat hotel ken ik niet. Maar de locatie is lekker centraal en de reviews zien er eigenlijk ook allemaal positief uit. Lijkt me een goed hotel! Leuke eettentjes in de buurt vind ik Chipps, Crackers (iets chicquer – reserveren aan te raden) en Dolores (voor een snelle burrito). Vooral rondom Rosenthaler Platz zitten veel leuke cafeetjes en eettentjes. Veel plezier in Berlijn!

          • JESSICA aRENDS

            nog 1 vraagje. heb nu al aardig een planning voor het weekend, maar zoek alleen nog een leuke tent voor zaterdagavond om te eten. Het liefst iets in Mitte of Plenzlauer berg waar je ook buiten lekker kunt zitten en leuke live muziek (DJ) is. Weet jij zo’n tent?
            Alvast bedankt weer! Groetjes

          • Marjolein

            White Trash Fast Food! Heeft een hele leuke tuin en er spelen regelmatig bandjes. Is alleen wel in Kreuzberg (Am Flutgraben 2). Andere favorieten zijn Katz Orange (Mitte), Spindler (Kreuzberg) en 3 Schwestern (Kreuzberg). Allemaal hebben ze sowieso een heel fijn terras!

  29. Femke

    Hoi Marjolein,

    Komende zomer gaan wij vijf dagen naar Berlijn. Jouw blog help ons enorm verder om een goed selectie te maken van de do’s en dont’s van Berlijn maar er is één ding waar ik geen grip op krijg: een leuk, betaalbaar hotel in een geschikte wijk. Heb jij een goed idee? We zijn met z’n tweeën, willen een goed hotel maar het hoeft ook niet het beste van het beste te zijn, ons budget is gemiddeld en een leuke wijk zodat we in de avond nog even weg kunnen zou perfect zijn. Ik hoop iets van je te horen en alvast bedankt!

    Groetjes Femke

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Femke,

      wat een heerlijk vooruitzicht zeg! Fijn dat ik jullie met mijn blog een beetje op weg kan helpen! Persoonlijk ben ik de laatste tijd erg fan van de hotelketen Motel One, er zitten meerdere in Berlijn en ze hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal nieuw, centraal en heel budgetvriendelijk zijn. Als ze nog plek hebben dan zou ik voor Motel One bij Hackescher Markt gaan, daar zitten namelijk ook veel leuke cafeetjes en restaurantjes in de buurt. Plus Hotel in Friedrichshain vind ik ook leuk, maar daar zit je iets verder bij de meeste bekende bezienswaardigheden vandaan.

      Kun je hier iets mee? Anders help ik graag nog even verder!

      Antwoord
      • Femke

        Dank je wel Marjolein, het hotel ziet er prachtig uit, dit gaat ‘m worden denk ik!

        Antwoord
        • Marjolein

          Wat fijn om te horen! Leuk! Veel plezier Femke!

          Antwoord
  30. Diede

    Hi Marjolein,

    Ik ga eind juli samen met mijn vriend naar Berlijn. We zoeken een mooi hotel in een wijk waar veel gezelligheid is (restaurantjes, barretjes, terassen etc.) maar gunstig ligt ten opzichte van de belangrijke bezienswaardigheden. Heb je tips voor ons?

    Alvast bedankt!

    Groetjes,
    Diede

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Diede,
      Zelf ben ik sinds het laatste jaar fan van de hotelketen Motel One. Ze zitten overal in Duitsland met hetzelfde concept: centrale locaties, gloednieuwe kamers en een een goede prijs. Omdat de kamers relatief klein zijn, kunnen ze vaak een goede prijs aanbieden op handige locaties. Zelf vind ik dat prima want ik heb toch niet veel ruimte nodig in een hotel. In Berlijn vind ik de Motel One vlakbij Hackescher Markt ideaal! Vanaf daar ben je snel bij Rosenthaler Platz, waar veel leuke restaurantjes en cafees in de buurt zitten (bijvoorbeeld Neta, Dudu, Nola’s en 3 Minutes sur Mer). Aan de andere kant ben je ook snel op Alexanderplatz en kun je vanaf daar over Unter den Linden wandelen en de Brandenburger Tor, Holocaus Monument en de Reichstag bezoeken. Is dit een beetje wat je zoekt?
      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  31. Veronique

    Goedemorgen Marjolein!

    Helemaal fan van Berlijn en van jouw blog!
    Komen begin mei de derde keer naar Berlijn, nu met de kinderen (13 en 11 jaar)
    We overnachten in het Plus Hotel / Hostel in Friedrichshain. Ben nog aan het twijfelen om het ontbijt in het hotel te boeken. Weet jij misschien of er in de omgeving genoeg mogelijkheden zijn om te ontbijten?
    Misschien ook nog wat tips voor lunch / diner die ook leuk met kinderen zijn? Ampelmann restaurant staat al op mijn lijstje en ik zag een leuke tip om aapjes te kijken.
    Ik hoor heel graag van je!
    Groetjes, Veronique

    Antwoord
    • Marjolein

      Bedankt voor je enthousiaste reactie en lieve complimenten Veronique!
      Plus Hotel is top – goede keuze! Maar als ik één advies mag geven, neem geen ontbijt als je daar voor moet betalen. Er zijn zoveel leuke ontbijtopties in de buurt! Vaak betaal je minder voor een beter ontbijt. Tante Emma, Café Nest en Proviant zijn enkele van mijn favorieten op loopafstand van het hotel. Op mijn pagina over ontbijten in Berlijn kun je nog meer suggesties vinden. Vanaf winkelcentrum Bikini kun je aapjes kijken, daar zit ook een leuk terras met uitzicht over de dierentuin. Verder ben ik erg fan van het Michelberger Restaurant, da’s ook niet ver bij jullie hotel vandaan. Transit vind ik ook erg leuk omdat er allemaal Aziatische gerechten in kleine porties worden geserveerd. Leuk om te delen en verschillende gerechten uit te proberen!
      Ik hoop dat er wat leuke tips voor jullie tussenzitten!
      Groetjes en veel plezier in Berlijn,
      Marjolein

      Antwoord
  32. X. Assen

    Hallo Marjolein,

    Wij willen van 2 – 6 mei naar Berlijn met de trein.
    We zijn met 2 volwassen en 2 kinderen (10 en 12).
    Heb je een goede tip voor een hotel. Wat een keuze … pfff..
    Het hoeft niet perse in het centrum, als het maar goed te doen is met het openbaar vervoer (en niet te lang…). Ook is het leuk als we in de buurt kunnen ontbijten en eten.
    De Stuttgarter Eck was al vol zag ik.

    Antwoord
    • Marjolein

      Ik ben zelf erg te spreken over de hotels van de keten Motel One. Ze zijn allemaal erg centraal en modern, bovendien zijn de prijzen (omdat de kamers relatief klein zijn) erg goed betaalbaar! Er zitten er verschillende in Berlijn. Iets meer basic maar ook niet duur is Wombats. Het leuke van Wombats is dat het erg centraal is, ze een tof dakterras hebben met uitzicht over Berlijn en dat er erg veel leuke restaurantjes en ontbijtzaakjes in de buurt zitten. Is dit een beetje wat je zoekt? Anders zoek ik graag nog even verder!

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
      • celal

        Hallo Marjolein,

        wat is je ervaring met hotel Meininger Berlin/ bij het centraal station.

        Groeten,
        celal

        Antwoord
        • Marjolein

          Hoi Celal,

          oef, nog helemaal geen. Ik ben er nog nooit geweest. Maar de reviews en foto’s die ik op internet tegen kom zien er prima uit!

          Groetjes,
          Marjolein

          Antwoord
  33. Miriam

    Hallo Marjolein
    Allereerst de beste wensen voor 2016, en mijn wens om Berlijn te bezoeken gaat binnenkort dan ook eindelijk in vervulling!
    Ik heb een vraag omtrent de a en b zone voor het openbaar vervoer. Graag wil ik weten welke wijken in deze zones liggen zodat ik een hotel/ ander soort verblijf kan kiezen en toch niet te lang met het openbaar vervoer hoef te reizen. Dit ook i.v.m het aanschaffen van een ov-chipkaart (2 of 3 zones). Verder hoop ik dat je nog veel schrijft over Berlijn want het is superleuk om alles te lezen hierover en zeer informatief. Groetjes Miriam

    Antwoord
    • Marjolein

      Jaaa, wat tof dat je je dromen waar gaat maken! Ik ben heel benieuwd naar je eerste Berlijnindrukken en wens je daarnaast een knallend 2016!

      Ik zou persoonlijk de adressen van de hotels opzoeken in Google Maps, en daar kijken of er een metrostation in de buurt is. Zolang er een goede verbinding is met het OV, zit je meestal wel gebakken. Grofweg kan ik zeggen dat de wijken Charlottenburg, Mitte, Schöneberg, Prenzlauer Berg, Friedrichshain en Kreuzberg in zone A liggen. Als het je eerste keer in Berlijn is, zou ik aanraden om iets in het noordelijke deel van Mitte of in Prenzlauer Berg te zoeken. Lekker centraal en veel leuke horeca in de buurt!

      Viel Spaß!

      Antwoord
  34. Deliana

    Hoi,

    Wij zitten in het Waldorf Astoria. Een 5 sterren hotel maar een super service. Wij zijn gister aan gekomen in Berlijn. Gister avond zijn wij heel even de buurt wezen verkennen en optijd onder de wol gekropen zodat wij er vandaag tegen aan kunnen. Ik ga je blog eens doorlezen!

    Liefs, Deliana

    Antwoord
  35. Marco Jansen

    Wat een prachtige en practische site. Wat een hoop info. Ik heb nog een vraag. Ik ben mindervalide en las dat het ov goed was. Top. Kan je mij een hotel aanraden waar het ov in de buurt is en in het centrum.
    Alvast bedankt

    Marco

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo Marco, dank je wel! Ik denk dat ik zou gaan voor een hotel vlakbij Alexanderplatz, bijvoorbeeld het Park Inn Hotel. Op Alexanderplatz komen veel verschillende metro’s en trams en bovendien zijn alle perrons goed met liften bereikbaar. Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  36. Thijs

    Hey Marjolein, allereerst complimenten voor je super informatieve site!
    Mijn vriendin en ik gaan in januari voor 3 nachten naar Berlijn. Als hotel zat ik te denken aan H2-Hotel-Alexanderplatz. Dit lijkt me een prima uitvalsbasis om alles met OV / lopend te ontdekken. Wat denk jij van deze locatie en hotel?
    Gr. Thijs

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Thijs,

      bedankt voor je reactie en je compliment! Ik ben al heel vaak voorbij het H2-Hotel gefietst dus de locatie is me zeker niet onbekend. Ideaal als je veel wandelend wilt ontdekken. Je bent zo bij de bekende bezienswaardigheden op Unter den Linden, in een gezellig cafe rondom Rosenthaler Platz of bij leuke boetiekjes bij Hackescher Markt in de buurt. Ik heb het hotel zelf nooit van binnen gezien dus daar kan ik verder niets over zeggen. Als ik de reviews op Booking.com bekijk, zit het echter wel goed met de kwaliteit van het hotel.

      Veel plezier en Grüße,
      Marjolein

      Antwoord
  37. Ron

    Hoi Marjolein en andere lezers,enthousiast geworden door de blog, donderdag de 15-10 geboekt voor 17-10 in hotel Stuttgarter Eck (ltste kamer). Een prima pretentieloos hotel, 4 nachten 4 pers. €400,–. Goed ontbijt inbegrepen, zeer schoon, vriendelijke medewerkers en 1 min. van station Charlottenburg, 2 min van bus en U7. Ook Wilmersdorf winkelgebied (met rest. in buurt) op 2 min. Rechtstreekse trein naar Postdam. Gratis parkeren voor de deur (kaart hotel). Kamernr’s 26, 27, 28 (allen 2 pers), 29 (3p), 30 (1p) en 31 (‘onze’ 4p) niet aan straat en 2e etage. Straatzijde gaf overigens ook geen overlast hoorde ik. Marjolein, erg veel aan de info over Berlijn gehad. Wij gaan zeker nog een keer. Dank en succes met blog. Houden het vanaf nu in de gaten. Groetjes Ron

    Antwoord
    • Marjolein

      Superleuk om te horen! Ik wens jullie heel veel plezier in Berlijn! Mochten jullie nog specifieke vragen hebben dan hoor ik het wel. Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  38. Myriam

    Hallo Marjolein,
    Gefeliciteerd met je super informatieve blog. Echt heel erg goed om een citytrip voor te bereiden.
    Maar natuurlijk heb ook in een vraag. ;-)
    Wij gaan 18-22 december naar Berlijn. Ik heb voorlopig hotel Adina am Hackescher Markt geboekt, maar ik vind eigenlijk Andel’s Hotel er ook wel goed uitzien (en een stuk beter van prijs!). Zijn er daar in de buurt ook wat eetgelegenheden? Het ligt zo te zien wel een eind uit de buurt en om nu altijd het openbaar vervoer te moeten nemen zie ik niet echt zitten. De winterperiode in acht genomen en rekening houdend met de drukte van de kerst … waar zou jouw voorkeur dan naar uitgaan?
    Alvast dank om even mee te denken.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Myriam,
      ik weet niet precies hoe groot het prijsverschil is maar ik kan je wel vertellen dat het Andel’s een prachtig hotel is! Ik heb er eens met veel plezier overnacht. Het klopt dat de buurt in de directe omgeving van het hotel niet heel gezellig is maar de verbinding met de binnenstad is wel erg goed. Tram en S-Bahn stoppen direct voor de deur en je bent zo makkelijk en snel bij leuke restaurantjes in Mitte of Friedrichshain. Het is natuurlijk ook persoonlijke voorkeur maar als het veel geld scheelt zou ik voor het Andel’s gaan! Met de tram kom je snel bij mijn favoriete Italiaanse restaurant Saporito (wel even reserveren).
      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  39. Simone

    Wij zijn een week verbleven in Holiday Inn Alexanderplatz, ook zeker een aanrader! Vier sterren hotel voor een redelijke prijs. Mooie en nette hotelkamer en hotel ligt op een centrale locatie :)

    Antwoord
    • Marjolein

      Klinkt goed! Bedankt voor je aanvulling Simone!

      Antwoord
  40. Robin

    Hoi Marjolein,
    Mede door jouw blog zijn mijn zoon van 10 en ik onlangs een paar dagen naar Berlijn geweest. We hebben het echt super gehad. Vooral de rondleiding over de koude/3e wereldoorlog bij de Berlin Unterwelten vond hij heel interessant.
    Ook de Rittersport winkel viel in goede aarde!!
    Door ons enthousiasme hebben we thuis besloten om vlak voor de kerstdagen nog een aantal dagen met ons hele gezin naar Berlijn te gaan. We hebben een familie appartement geboekt bij Big Mama Hotel in de Osloer str.
    Heb jij tips voor ons wbt eten en dingen om te doen met 2 kinderen (9 en dan inmiddels 11)?

    Groeten,
    Robin

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Robin,
      wat leuk dat jullie het zo naar jullie zin hebben gehad! In die wijk vind ik Cafe Pförtner erg leuk, restaurant Volta schijnt ook erg goed te zijn. Voor een ontbijtje kun je terecht bij Tassenkuchen of Auf Der Suche Nach Dem Verlorenen Glück. Meer restauranttips kun je hier vinden. Heb je mijn artikel met tips voor kinderen in Berlijn al gezien? Misschien zit daar nog iets leuks voor jullie tussen! Veel plezier!
      Marjolein

      Antwoord
  41. Birgit

    Hallo Marjolein

    Ik kom de eerste week van mei met een vriendin naar Berlijn.
    Met de trein. Ik heb van iemand gehoord dat je die eerste dag voor het vervoer naar je hotel geen extra trein/bus/metro kaartje hoeft aan te schaffen. Dat dus de ticket vanuit Nederland dan nog geldig is.
    Maar ik kan daar nergens iets over terug vinden.
    Wij logeren in het SORAT HOTEL AMBASSADOR BERLIN. Hoe kunnen we daar het makkelijkst komen?

    met vriendelijke groeten Birgit

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Birgit,
      daar durf ik eerlijk gezegd ook niets over te zeggen. Voor zover ik weet, moet je meestal een los kaartje kopen voor het OV in Berlijn. Maar het ligt aan de aanbieding hoor, het kan dat het erbij zit. Waar heb je geboekt? Misschien dat je het daar nog even kunt navragen. Als je aankomt op station Hauptbahnhof dan kun je de S-Bahn nemen naar station Zoologischer Garten, daar stap je over op de U12, uitstappen op station Wittenbergplatz. Vanaf daar kun je het wandelend af. Heel veel plezier samen in Berlijn! Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  42. Jilske

    He Marjolein! Fijne blog heb je, veel informatie waar je iets aan hebt!

    Ik ben van plan om met mijn vriend begin april naar Berlijn te gaan. We gaan met de auto en ik zit te twijfelen om buiten of binnen de milieuzone een hotel te zoeken. We vinden het geen probleem om met het OV te reizen, maar vinden het ook leuk om nog laat op terrasjes te hangen en dan is het niet relaxt om met de tijden van de tram/metro/bus rekening te houden.. Heb je toevallig een tip voor een goedkoop hotel (arme studentjes) op een fijne locatie voor ons?

    Super bedankt,

    Groetjes!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Jilske! Dankjewel! Ik heb veel positieve ervaringen met het Plus Hostel. Het is modern, niet te duur en veel bars, clubs en restaurantjes bevinden zich op loopafstand (Falckensteinstraße in Kreuzberg of Boxhagener Platz in Friedrichshain). Bijkomend voordeel: de grens van de milieuzone is niet ver weg. Je zou dus ergens buiten de milieuzone kunnen parkeren (ten oosten van station Ostkreuz) en dan een stukje wandelen naar het hotel. Ook het Arcadia Hotel of het Best Western Hotel aan de Frankfurter Allee zijn niet al te prijzig en liggen vlakbij de grens van de milieuzone. Je kunt je auto ten oosten van station Frankfurter Allee parkeren en dan per voet of metro naar het hotel. Vandaar kun je zo naar het gezellige centrum van Friedrichshain wandelen (Boxhagener Platz). Je kunt ook voor het Generator Hostel gaan, dit ligt net buiten de milieuzone, maar daar zit je niet echt in een gezellige buurt. Kun je hier misschien iets mee? Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  43. Jowan

    Hoi Marjolijn,

    Je hebt er een indrukwekkende pagina van weten te maken, mijn complimenten! gezien jij Berlijn aardig blijkt te kennen en ik er nog nooit een nacht heb doorgebracht had ik aan jou dan ook de volgende vraag.

    Ik ga eind oktober met mijn vriendin een weekend naar Berlijn en zoek nog een leuk hotel. het liefst niets massaals waar je je in een legbatterij waant, en als het even kan ook nog iets unieks qua stijl/inrichting.Zou jij mij iets willen adviseren?

    Groet Jowan.

    Antwoord
  44. Martin de Ruiter

    Hallo Marjolein,ik vind je blog er heel professioneel uitzien complimenten!
    Nu ons probleem…..
    Wij hebben besloten dat Berlijn nu toch echt eens bezocht moet worden
    na jarenlang Parijs plat te hebben gelopen.Ik heb een vlucht geboekt en het Zoo
    Hotel ( zag er indrukwekkend uit?) onze trip is gepland 14-18 feb ,ook heb ik een concert gereserveerd in de charlottenburg op 14-2 om 20.00 uur maar daarvoor moet er nog gegeten worden…
    Heb je wat tips….
    Groet en alvast bedankt. Martin

    Antwoord
    • Marjolein

      Dankjewel Martin! Da’s altijd leuk om te horen! Parijs is leuk en mooi, maar Berlijn bruist. Je kunt de steden niet vergelijken maar ik ben ervan overtuigd dat jullie Berlijn ook leuk zullen vinden. In die buurt kan ik de restaurants Neni (orientaals met heel gaaf uitzicht en tof interieur), Glass (modern restaurant met wat luxer eten), 12 Apostel (heerlijke grote pizza’s) en Saigon Green (vietnamees, weinig poespas maar erg lekker) aanraden. In de tuin van het Literaturhaus kun je lekker ontbijten of lunchen. Ik heb ook een pagina met mijn favoriete restaurants in Berlijn, misschien zitten daar ook nog wat leuke tips voor jullie tussen. Alvast veel plezier en groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  45. Wim De Westelinck

    Goede middag Marjolein,

    ik wil je eerst en vooral feliciteren met zulke mooie blog!
    echt toppie!
    wie gaan in mei met 2 koppels voor eerste maal naar Berlijn
    we vliegen van brussel op berlin tegel
    maar welk hotel raad je ons aan! zoeken een tof hotelletje (rond 75euro) dat redelijk centraal gelegen is. waar we ’s avonds in de buurt iets lekker kunnen eten en drinken. wat zou jij ons aanraden persoonlijk! en welke restaurantjes zou jij ons in buurt van dat hotel aanraden, dan kan ik op voorhand reserveren he?!
    super bedankt voor de moeite.
    groetjes
    w

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo Wim,

      dankjewel – heel leuk om te horen! Ik heb altijd goede ervaringen gehad met Motel One, dat is een Duitse hotelketen die in verschillende steden moderne kamers heeft. Ze zijn niet groot, maar wel altijd schoon en meestal ook nog eens gloednieuw en goed geprijsd. In Berlijn zitten ze op verschillende locaties. Ik zou voor Motel One bij Alexanderplatz gaan. Vanaf luchthaven Tegel kun je direct met de bus (lijn TXL) naar Alexanderplatz reizen en vanaf daar heb je ook veel mogelijkheden om de stad met het OV te ontdekken. In de buurt vind je veel cafeetjes en restaurantjes maar ook winkels en boetiekjes (vooral rondom Rosenthaler Platz – ongeveer 10 minuutjes lopen vanaf het hotel). Kun je hier iets mee?

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
      • Jacquelien

        Leuk te lezen over Motel One Alexanderplatz. Ik heb deze voor 3 nachten geboekt in augustus en lees nu dus dat dat een goede keuzen is geweest. Door jouw blog heb ik extra veel zin om te gaan. Wat een werk zul je eraan hebben om dit zo mooi bij te houden !!!

        Antwoord
        • Marjolein

          Ah, wat superleuk om te horen! Ik heb zelf niet bij deze specifieke Motel One geslapen maar wel bij enkele andere Motel Ones en ik was altijd erg tevreden. Ik wens je heel veel plezier in Berlijn! Ben benieuwd naar je Motel One ervaring :-).

          Antwoord
    • Wim De Westelinck

      Hey Marjolein,

      klinkt super het hotelletje, ga het direct al vastleggen.
      welke leuke restaurantjes zou jij mij daar aanraden (gewoon franse keuken, of italiaans, spaans of zo, lekker prijs kwaliteit). Zou kunnen we op voorhand reserveren he?!

      alvast bedankt

      Antwoord
      • Marjolein

        Hoi Wim,

        vooraf reserveren kan zeker geen kwaad! Ik ben fan van de restaurants Lokal en Katz Orange, moderne keuken met producten uit de regio (ietsjes duurder dan gemiddeld in Berlijn). 3 Minutes Sure Mer is eigenlijk het beste Franse restaurant van de stad en ook niet ver vanaf het hotel. Voor Italiaans kun je het beste naar de Mädchenitaliener of I Due Forni (geen vriendelijke bediening – maar die pizza’s hier, die zijn zo lekker!). Om te ontbijten raad ik Zeit für Brot, Kaffee Mitte of Cafe Fleury (kan wel wat druk zijn) aan.

        Groetjes,
        Marjolein

        Antwoord
  46. Maayke

    Hallo,

    Ik ga 12 december tot en met 15 december naar Berlijn samen met mijn man!
    Wij zitten in het Grand City Hotel Berlin East hoe komen we daar het makkelijkst met het openbaar-vervoer we gaan nl met de trein!
    En heb je nog tips om lekker te eten/lunchen?

    Groetjes, Maayke

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Maayke,

      leuk! De decembermaad is altijd erg gezellig en zeker als je van Kerstmarkten houdt (ook om lekker te eten) dan kun je hier je hart ophalen. Je route plannen kun je het beste doen via de website van de BVG (https://www.bvg.de/en/). Je kunt je gewenste vertrek- en aankomstpunt invoeren en de routeplanner berekent automatisch de beste route. Mijn favoriete restaurants vind je trouwens hier. Mijn favorieten op het moment zijn Pantry, Katz Orange en Schwarzer Hahn. Ik raad wel aan bij deze restaurants te reserveren.

      Veel plezier en groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  47. Patty

    Hi Marjolein,

    Was nog iets vergeten. Ik ga tussen kerst en oud&nieuw met onze dochter van 11 naar berlijn.
    We gaan met de trein en komen aan op het centraal station.
    Kan je mij een leuk, gezellig, hip maar vooral ook betaalbaar hotel aanraden?

    Alvast dank,

    Gr Patty

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Patty,

      wat vind je van het Andel’s hotel? Heel modern, goed bereikbaar en ze hebben een toffe bar met uitzicht over Berlijn. Ik vind het Michelberger en het 25 Hours Hotel ook erg hip en gezellig. Laatstgenoemde zijn mijn favorieten in Berlijn maar wel iets prijziger. Is dit een beetje wat je zoekt?

      Groetjes,
      Marjolein

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  48. Gerda

    Ik vergat er nog bij te zeggen dat ook niet een te duur hotel willen.. Voor 2 of 3 nachten maximaal 140 euro.
    Groetjes, Gerda

    Antwoord
    • Alice

      Hallo Gerda,

      wij zijn net terug en hadden via booking.com het Days Inn hotel (hoek Sonnenallee en Hermannplatz) voor 4 nachten (165 euro). wij waren met 2 personen. Prima basic kamers met alles wat je nodig hebt. Ontbijten bij bakker Süss (tegenover het hotel). Heerlijke broodjes en koffie. Kan ook in het hotel, maar dan kost het 11,50 euro. Het was geen probleem om drankjes mee te nemen naar de kamer, er zit een avondwinkel net om de hoek. U7 en U8 voor de deur (Hermanplatz). Je kunt het beste gelijk een berlijn welcome card via de kaartjesautomaat bestellen. Hiermee krijg je overal veel korting en reis je onbeperkt door A en B zone. Wij hadden Umweltsticker gehaald in Duitsland voor 9 euro. (wonen in Enschede). Parkeren kon bij tegenoverliggende Karstadt voor 5 euro max. per dag (ingang Hasenheide) Veel leuke en goede eettentjes rondom het hotel waar je voor een paar euro al warm kunt eten. Succes met het zoeken. Alice

      Antwoord
    • Kiek

      Leuke site Marjolein!
      Heb je nog tips als wij als 40+ weekendje romantisch met de trein Berlijn willen bezoeken qua plekken en hotels?
      Alvast bedankt,
      gr,
      Kiek

      Antwoord
  49. Gerda

    Ik wil het laatste weekend november een weekendje naar Berlijn. Klopt het dat Berlijn dan al in de kerstsferen is? Dat lijkt me namelijk erg leuk.

    Heb jij of heeft er iemand een goede tip qua hotel? Wij gaan met de auto en willen eigenlijk geen of niet teveel geld kwijt zijn aan parkeergeld. Verder willen we een hotel waarvandaan je makkelijk met het ov het centrum in reist. Verder stellen we weinig eisen aan een hotel, zolang het maar schoon is en je je eigen badkamer hebt.
    Groetjes, Gerda

    Antwoord
  50. Pieter Wesseloo

    Hallo allemaal,

    Ik en mijn beste vriend zijn van plan om deze kerstvakantie naar Berlijn te gaan. We twijfelen nog tussen vliegtuig of trein. Kunnen jullie mij misschien tips geven over hoe we er het beste heen kunnen en welk hotel e.d. We hoeven niet een te luxe hotel want we zijn meer van plan om de stad te verkennen, lekker eten en te stappen. We zijn er beide nog nooit eerder geweest dus vandaar deze vraag om hulp.

    Alvast bedankt!

    Gr. Pieter Wesseloo

    Antwoord
  51. sharin

    Hai Marjolein, wat een leuke en handige site, echt een aanrader! Wij gaan in sept. een paar dagen naar berlijn en slapen in het Das DDR Ostel, ben benieuwd, maar met jouw tips gaat het een super mini vakantie worden!!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Sharin, dankjewel – leuk om te horen dat je wat aan mijn website hebt gehad! Het Ostel is prima, lekker centraal vooral! Heel veel plezier in Berlijn!

      Antwoord
  52. Wayn

    Hoi marjolein, we, ik en mijn zus, hebben een leuke aanbieding voor Hotel Palace in berlijn gezien, weet jij of dit een goed hpgel is?

    Groet Wayn

    Antwoord
    • Margo van der Kolk

      Hallo Wayn,

      Ik ken het hotel niet persoonlijk, maar de beoordelingen die ik heb gehoord zijn goed.
      Het hotel scoort een dikke 8. Het is een groot en modern hotel. Vooral over de service en het ontbijt zijn mensen erg tevreden. Het hotel ligt tegenover de Berlin Zoo en dichtbij de KaDeWe en de Kurfürstendam. De meeste bezienswaardigheden liggen wel wat verderweg, maar door de gunstige ligging vlakbij de de stations van de S en U-bahn is het prima te doen.
      Ook kun je in het hotel fietsen huren.
      Wat minpuntjes: er komen ook Russen in het hotel en de kosten voor internet zijn vrij prijzig:
      12 euro per 24 uur.

      Hopelijk heb je er iets aan en naar welk hotel je ook gaat: Berlijn is echt leuk !!!

      Veel plezier,
      Margo.

      Antwoord
  53. Corine

    Nhow is echt mijn lievelingshotel in Berlijn. Kleine tip voor het parkeren: ze hebben een parkeergarage, maar daar betaal je wat voor. Gratis parkeren kan of buiten voor het hotel (beperkt aantal plaatsen) of langs de straat bij de east side gallery (moet je een beetje geluk hebben). Dit scheelt je bij een paar dagen Berlijn toch weer wat geld.

    Antwoord
    • Marjolein

      Goede aanvulling, bedankt Corine! Meestal geldt: hoe eerder je komt, hoe meer parkeerplekken er vrij zijn. Rond 8:30 (’s morgens) zijn er nog veel plekken vrij. Je zou dus ook – als er geen plek meer is – je auto een nachtje in de parkeergarage kunnen zetten en daarna verplaatsen naar een gratis parkeerplek.

      Antwoord
  54. Nada

    Hallo Marjoliein

    Wij zijn van plan om begin juli een paar dagen naar Berlijn te gaan.
    Wij zijn op zoek naar een betaalbaar hotel dicht in de buurt van het treinstation Hauptbahnhof
    Wij komen namelijk met de trein
    Zijn er bezienswaardigheden dicht in de buurt van het treinstation of moeten wij veel reizen?
    Heb begrepen dat openbaar vervoer betaalbaar is in Duitsland/ Berlijn

    Heb je tips and tricks?

    Alvast bedankt!!

    Antwoord
  55. Conny Mulder

    Hi Marjolein,
    wij zijn van plan met een gezelschap van 12 mensen naar Berlijn te gaan, om het 50 jarig jubileum van ons bedrijf te vieren.
    Berlijn staat vast maar verder moet nog “handen en voeten” krijgen. Tijdstip zal zijn in september en we komen met het vliegtuig.
    Alles ligt verder open, dus accomodatie, restaurants, rondleidingen, etc. Heb jij hier tips voor? Het is een verrassing, slechts 3 mensen weten hiervan. O.i. is nog niemand uit het gezelschap ooit naar Berlijn geweest.
    Kun jij ons verder helpen? Leeftijden liggen van 40 tot 58 jaar! Alvast bedankt, Conny

    Antwoord
  56. edgar

    graag met parkeerplaats of kunnen we betermet de trein gaan

    Antwoord
    • Tara

      Hallo,
      Ik en mijn vriend gaan naar berlijn. we zijn een jong stel in de 2o en we willen beetje in centrum vlak bij het uitgaan en niet te duur. heb je misschien een tip waar ik dan moet kijken

      Groetjes

      Tara

      Antwoord
  57. Edgar

    Hallo Marjolein ik wil mijn vriendin graag verassen om 3 dgn naar berlijn te gaan heb je nog een aanrader voor een hotel niet al te duur gewoon simpel met eigen badkamer/toilet we gaan door deweeks ik weet niet of dat verschil maakt met de prijzen voor hotels.

    mvg Edgar

    Antwoord
  58. ellen

    ik ben erg blij met je site en met je advies!

    Antwoord
  59. Paula

    Hoi Marjolein,

    Wij gaan aankomend weekend (zaterdag ochtend tot maandag avond) met nog een ander stel naar Berlijn en zullen verblijven in het Lindemann’s Hotel. Ben je hier bekend mee? We willen graag buiten de deur ontbijten. Is daar in de buurt een leuk tentje die niet al te duur is om te dineren en om ’s avonds te gaan stappen? We zijn 21-26 jaar.

    Alvast bedankt,
    Groetjes Paula

    Antwoord
  60. Dieuwke

    Hoi Marjolein,
    Korte vraagjes. Als je mag kiezen tussen een hotel in de Mitte of Friedrichshain kreuzberg…. Dan wordt het? We houden van gezelligheid.
    Ontbijt in hotel wel of niet? Ik hoor dat ontbijten buiten het hotel leuker en heel eenvoudig is?
    Tapasbar yosoy is gereserveerd!! Goeie tip.
    Gr. Dieuwke

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Diewke,

      alle wijken die jij noemt zijn vrij centraal, dus wat dat betreft maakt het niet zoveel uit. Mitte is ook het toeristische centrum dus als je bij veel bezienswaardigheden in de buurt wilt zitten moet je daar zijn. Zelf vind ik Friedrichshain erg leuk, vooral rond de Boxhagener Straße (ik woon zelf ook in Friedrichshain trouwens). En absoluut geen ontbijt nemen bij het hotel, je wordt geheid afgezet! Er zijn zoveel leuke tentjes waar je lekker kunt ontbijten. In Friedrichshain bijvoorbeeld bij Intimes, Weder gestern noch morgen, Wahrhaft Nahrhaft of Cafe Sellberg (hier heb je een typisch Berlijns ontbijt voor ongeveer €5,-, twee boterhammen met beleg naar keuze, vruchtenkwark, een ei en een verse sap).

      Veel plezier,
      Marjolein

      Antwoord
  61. Isidoor

    Beste Marjolein,

    Eerst en vooral ik vind je site echt wel super!
    Ik plan met mijn vrouwtje samen 5 dagskes Berlijn. Nu heb ik wel een vraagje en hoop dat ik van jou hierop een antwoordje kan of mag verwachten.
    Het Boutique hotel i31 is dit goed gelegen en wat met de bereikbaarheid. We komen met de trein vanuit België. Is het inderdaad zo dat Berlijn momenteel ‘één grote bouwwerf” is of is dit alles lichtelijk overdreven? Ik zie ook dat de eerste sneeuw is gevallen? Dit geeft toch ook wel mooie beelden hé!
    Alvast bedankt voor een antwoordje,
    Vriendelijke groeten,
    Isidoor

    Antwoord
  62. Judith

    Ik ga met mijn vriend in april naar Berlijn. Onze eerste kennismaking.Wij hebben goedkoop overnachtingen (4 nachten) kunnen regelen in het Leonardo Berlin West hotel. Openbaar vervoerhaltes schijnen in de buurt te zijn.
    Maar wij twijfelen er aan of wij onze (elektrische) fietsen zullen meenemen. Wat raadt U aan?
    Handige tips en adviezen staan er op uw site.
    Judith

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo Judith,

      ik heb even gekeken en station Bismarckstraße is inderdaad vlakbij. Zelf fiets ik graag in Berlijn, de afstanden zijn vrij groot in de stad dus zo kun je sneller meer zien dan wanneer je lopend gaat. Vanaf jullie hotel kun je snel naar Schloß Charlottenburg of het grote stadspark Tiergarten fietsen, ideaal! Vanaf Tiergarten ben je ook snel bij de meest bekende bezienswaardigheden (Siegesäule, Brandenburger Tor, Unter den Linden).

      Groetjes en veel plezier,
      Marjolein

      Antwoord
    • Peter

      Beste Judith,

      Ben daar ook een paar keer gebleven. Vraag voor een kamer aan de kant van de parkeerplaats, anders
      zit je aan een drukke straat en de geluidsisolatie is niet goed (6 uur al afval halen en zo).
      Je loopt de hoek om (hotel uit rechts en dan weer rechts) en je loopt gelijk naar een leuke winkelstraat, de metro is daadwerkelijk op steenworp afstand (de centrale U2 lijn)

      Antwoord
  63. Robert

    Beste Marjolein,

    Wat een toffe site heb je! We zullen eind maart 2014 van donderdag t/m zondag naar Berlijn gaan (vliegen op Tegel). We lezen dat Berlijn Mitte de beste plek is om te verblijven, maar we willen ook graag dichtbij de gay uitgaansgelegenheden zitten. Heb jij tips voor hotels in die buurt? Of zou je ons toch aanraden om in Mitte te verblijven ivm de bezienswardigheden in die buurt?

    Hartelijke groet,
    Robert.

    Antwoord
  64. Peter

    Zo’n beetje elke keer in Berlijn in een ander hotel gebleven. Voor ons de beste van allen:
    1 Park inn Berlin city West – In rustige straat met om de hoek een lekkere bakker voor ontbijt en goede parkeergarage.
    2. Motel One Bellevue – Vlakbij Schloss Bellevue. Als kan kamer vragen aan de achterkant daar de S-bahn voorlangs gaat
    3. Ibis Berlin Messe – Niet duur, metro vlakbij en gratis parkeren in de omgeving. Plus prachtig uitzicht vanuit de ontbijtzaal
    4. Leonardo Hotel Wilmersdorfer Strasse, op zich aardig hotel, probeer wel kamer te krijgen aan de kant van de parkeerplaats, anders zit je aan een drukke straat. Vlak bij metro.

    Antwoord
  65. Erica

    Dag Marjolein,

    In april vindt er een internationaal voetbaltoernooi plaats: de Oberhavel Girls Cup (Hohen Neuendorf) . Onze dochters spelen daar met hun team van 18-21 april 2014. Wij – alle ouders – willen graag mee, maar gaan in een hotel. De meiden overnachten op het terrein in een omgebouwde school. Graag wil ik van jou weten welke hotels dan goed bereikbaar zijn om bij het sportcomplex te komen, en we willen ’s avonds uit eten in het centrum. Het gaat dan om 13 kamers. We komen met de auto. Gaat om zowel tweepersoonskamers als familiekamers.
    Bedankt alvast, Erica

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Erica,

      als je dichtbij Hohen Neuendorf wilt zitten zit je wel wat verder uit het centrum van Berlijn, dat is dus een keuze die jullie moeten maken. Ik heb in ieder geval wel een aantal hotels gevonden in Hohen Neuendorf, misschien dat daar iets voor jullie tussenzit? Link.

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  66. Thomas Bril

    Hallo Marjolein,

    Een zeer fijn, praktisch en modern hotel is het EasyHotel Hackescher Markt aan de Rosenthaler Straße 69, ongeveer 1 km lopen van de Alexanderplatz.
    Er zijn alleen 2-persoonskamers aanwezig en er is geen mogelijkheid tot ontbijten. Maar de kosten voor een kamer zijn ongeveer €30,- á €35,- per nacht per kamer. Alle extra’s moeten echter wel betaald worden, maar als uitvalsbasis is het hotel zeer zeker een aanrader! Ontbijten buiten het hotel hoeft niet duur te zijn en geeft gelijk een gelegenheid om goed om je heen te kijken en op zoek te gaan naar leuke zaakjes!

    TIP! Naast het EasyHotel zit een Bagel Company zaak waar je eventueel kunt ontbijten. Anders is vanaf 10.00u de Galeria op het Alexanderplatz open waarvandaan je op de bovenste verdieping een zeer mooi uitzicht hebt tijdens het ontbijten. Beide plekken hoeven niet duur te zijn qua ontbijt!

    Tevens heb ik een zeer goedkope parkeergelegenheid buiten de milieuzone gevonden, Karstadt aan de Müllerstrasse 25. Hier is parkeren voor een dag €2,50. Je zet de auto op het bovenste dek en betaald achteraf. Als je niet de volledige dag gebruik hebt gemaakt van de parkeergelegenheid betaal je hier niks voor. Zo hebben wij €5,- voor iets meer dan 2 dagen parkeren betaald. Enig nadeel is dat je wel met het OV moet reizen om bij je hotel te komen, want dit is vanaf de parkeerplaats ruim 4 km lopen. Met bagage niet echt te doen. Maar als je op tijd in de stad bent is een dagkaart prima te combineren met de verplichte reis naar je hotel.

    Ik kom in Oktober voor de 6e keer in Berlijn en blijf het geweldig vinden! Telkens nieuwe plekken en plaatsen ontdekken! Genoeg te doen en te zien! De 7e keer staat al gepland haha…
    Erg interessante en informatieve Blog! Wou dat ik het had bedacht.

    Hopelijk heb je wat aan de informatie.

    Met vriendelijke groet,

    Thomas Bril

    Antwoord
  67. Bianca Westerhof

    Hallo Marjolein,

    Wij willen net voor kerst met ons gezin naar Berlijn. Nu zit ik te twijfelen tussen 2 hotels, in de wijk Mitte Novotel Berlin Mitte of in de wijk Kreuzberg, Holiday Inn Express Berlin Center. De eerste kost 360 voor 4 pers. incl. ontbijt, de tweede 224 voor 4 incl. ontbijt. Bij dit laatste hotel zit een parkeergarage. Nu hebben wij een auto op gas, mogen wij die daar wel parkeren? Ligt mij wat van bij dat dit niet is toegestaan in Duitsland. Waar zou je anders de auto kunnen parkeren? Kun je mij advies geven over de keuze van hotel?

    Groetjes, Bianca

    Antwoord
  68. J. Bovens

    Hallo Marjolein,
    Wij zijn op zoek naar een fijn hotel in Kreuzberg! Rond de 20ste augustus willen we er met 2 pers. met de auto naar toe.
    Kun jij ons een hotel in Kreuzberg aanbevelen, waar je ook (gratis) parkeren kunt?
    Bedankt alvast en nog een groot compliment met jouw prachtige website!
    veel groeten,
    J. Bovens

    Antwoord
  69. Elly

    Hoi Marjolein, wat een geweldige site heb je zeg!
    Mijn vriend en ik gaan in augustus 4 dagen naar Berlijn en hebben er erg veel zin in. Heb alleen een paar vraagjes want we landen iets na half 4 s’middags op vliegveld Tegel en moeten voor 6u in ons hotel zijn. Hotel Nova aan de Weitlingstrasse 15 10317 in Berlijn. Volgens mij is dat best ver van elkaar vandaan dus zou je me kunnen vertellen hoe we het beste en zo snel mogelijk kunnen reizen naar het hotel? In die tijd moeten we ook nog een pas kopen voor 4 dagen openbaar vervoer. Kan dat op het vliegveld zelf?
    Je zou ons erg helpen door een reactie te geven! :)

    Groetjes Elly

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Elly,

      als het vliegtuig op tijd is dan moet het goed te doen zijn met het openbaar vervoer. Je moet echter wel een paar keer overstappen:

      Van Tegel met bus TXL naar S-Bahnhof Beusselstraße
      Vanaf Beusselstraße met de S41 naar Frankfurter Allee
      Vanaf Frankfurter Allee met de U5 naar Lichtenberg

      De reis duurt iets minder dan een uur. Je kunt http://www.fahrinfo-berlin.de/Fahrinfo/bin/query.bin/en gebruiken voor het openbaar vervoer in Berlijn.

      Een 4-dagenpas kun je volgens mij op Tegel uit het kaartjesautomaat halen. Deze staan bij de bushalte. Mocht dat niet mogelijk zijn dan kun je daar een enkele reis kopen voor 2,40 en op station Lichtenberg een 4-dagenpas kopen.

      Veel plezier in Berlijn!
      Marjolein

      Antwoord
  70. Maarten Stoop

    Hallo Marjolein,

    Geweldig Blog over een Geweldige stad! Ben er al een paar keer geweest, ook in de tijd van de Muur; deze stad is nr. 1!
    Maar wat ik mij afvraag en weinig informatie over kan vinden is over campings in Berlijn. Ik kan mij zo voorstellen dat in de buurt van de Wannsee er camping zouden kunnen zijn?? Weet jij meer?? Wij willen met onze VW bus uit 1970 graag Berlijn op deze wijze weer eens met een bezoek vereren.
    Groet Maarten

    Antwoord
  71. Benthe Voets

    Bedankt voor de tips! Heb ook veel aan de reacties die gegeven worden op vragen! Thanks!

    Antwoord
  72. Lianne

    Hoi Marjolein, We gaan eind augustus naar Berlijn. Ben op zoek naar een hotel maar kan maar niet beslissen of we nu in Mitte of rondom Kurfurstendamm moeten gaan zitten. We vinden het belangrijk dat je vanuit het hotel direct in een omgeving bent met lekkere restaurantjes, terrasjes etc. en dat zonder dat je metro of de bus moet nemen ???
    Alvast bedankt voor je reactie en complimenten voor de leuke tips !!!
    groetjes,
    Lianne

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Lianne,

      ik zou absoluut Mitte aanraden. Een leuke wijk met veel winkeltjes, cultuur en restaurantjes. Ook dichterbij de meeste bezienswaardigheden in de buurt. De Ku´damm vind ik zelf nogal overgewaardeerd, beetje “vergane glorie” als je het mij vraagt. Je kunt er goed winkelen en de Gedächtniskirche bezoeken, maar de meeste bezienswaardigheden bevinden zich in Mitte. Ik zou kijken of je iets rondom Hackescher Markt of Rosenthaler Platz kunt vinden, daar heb je veel restaurantjes direct om de hoek.

      Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
      • ellen

        fantastiche en erg nuttige site!

        Antwoord
  73. Heinrich

    Hotels in Berlin….

    Kamerprijzen kunnen (fors) varieren. Als er weer iets te doen is in de Stadt gaan de prijzen weer omhoog. Er is ongeveer 1000x /jaar iets te doen in Balin ………
    Aangezien het openbaar vervoer in Berlin zo goed en (belachelijk) goedkoop is, is een hotel in de buiten wijken aan te bevelen.
    Als je iets zoekt, 3 ster kamer, beneden de 50,-/d met parkeren en wifi zoek in Birkenwerder (Buffet of Anderson). Ver van het centrum… ??? Niet met S-bahn (45 min) maar met de RE in 25 min naar Haubtbahnhof…gewoon op Tageskarte….
    De HEP in Honow is ook goed, mag je niet roken, naja….
    Balin, Balin, ik hou van Berlin…..

    Heinrich

    Antwoord
  74. Bettina Kersten

    Ik ben op zoek naar een accommodatie waar ik met ons bedrijf, 18 personen, voor een weekend kan verblijven. Niet te grootschalig en met een gezellige bar… Heeft u een tip?

    Antwoord
    • Marjolein

      Ik weet niet of je hier terecht kunt met 18 personen (op tijd boeken!) maar het Michelberger hotel is niet te grootschalig en heeft de gezelligste hotelbar die ik ken in Berlijn. Zit er zelf ook regelmatig want de locatie is centraal en dus erg praktisch. Meer over het hotel vind je hier http://berlijn-blog.nl/michelberger-hotel/.

      Antwoord
  75. Aad

    Park Inn is een voortreffelijk hotel, alleen internet is er nogal kostbaar. We hebben een tweetal restaurants gevonden waar je gratis kunt internetten en ooik nog redelijk kunt eten: Kaiser Kuchen op de Oranienplatz en Euphoria (wel even aan het personeel naar de toegangscode vragen) op de hoek van de Simon Dachstrasse en de Grünberger Strasse.

    Antwoord
  76. Henny

    Binnenkort gaan wij voor enkele dagen naar Leonardo Hotel Berlin Wilmersdorfer Strasse in het gebied Charlottenburg. Kunt u mij zeggen of ik dat gebied zonder milieusticker kan bereiken? Wij zijn niet van plan om de binnenstad van Berlijn in te gaan met de auto.
    Ik wacht uw reactie af.

    Vr. gr. Henny

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Henny, het hotel dat je noemt ligt wel binnen de milieuzone en je bent dus verplicht een sticker aan te schaffen. Je kunt hier meer lezen over de zone en waar je een sticker kunt aanschaffen. Veel plezier in Berlijn!

      Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This