Berlijnse Muur
Utrecht viert in november de twintigste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur met een bijzonder meerdaags festival genaamd Niemandsland. Met Berlijn als creatieve inspiratiebron zijn er op allerlei locaties in en om Utrecht concerten, lezingen, discussies, workshops, filmvertoningen en uitwisselingsprojecten. Dat gebeurt onder meer in de binnenstad, op Rotsoord en op de grens tussen het oude Utrecht en het nieuwe Leidsche Rijn.

Aan deze culturele zondag, die van zaterdag 7 tot en met maandag 9 november duurt, werken ook Duitsers mee. Onder anderen Thomas Brussig, schrijver van Sonnenallee, is van de partijd (Sonnenallee gaat over de jeugd van een groep vrienden in de DDR in de jaren zeventig, aanrader!). Thomas Brussig zal hoogstpersoonlijk vertellen over zijn boek “Helden wie wir”, een roman uit 1995. Klaus Uhltzscht, hoofdpersoon in het verhaal, vertelt aan een Amerikaanse journalist dat hij persoonlijk gezorgd heeft voor de val van de Berlijnse Muur, en wel met zijn “Schwanz”. Om dat toe te lichten neemt hij zijn hele leven door. Momenteel ben ik zelf net begonnen met dit boek en zal later nog een recensie plaatsen op Berlijn-blog.

Het festival “Niemandsland” wordt samengesteld door Peter Bijl. Zijn naam komt je misschien bekend voor want hij organiseerde ook al eerder het Flachlandfest in Berlijn. In maart 2008 bracht hij zijn passie voor Berlijn tot uiting via het negendaagse Stadtkulturfestival Mitte Bitte!, met Berlijnse en Duitse muziek, film, literatuur en subcultuur, op negen locaties in Utrecht. Niemandsland is hierop het grootscheepse vervolg. Volgens de organisatoren van de culturele zondagen is er een verwantschap tussen Berlijn en Utrecht. Laatst las ik ook al over overeenkomsten tussen Arnhem en Berlijn… Tsja, elke stad wil zich meten aan Berlijn maar toch blijft Berlijn altijd uniek in zijn soort. Toch denk ik dat ik wel even een kijkje ga nemen in de andere 030-stad in november!

Waar? Utrecht
Wanneer? 7 – 9 november 2009
Meer info? culturelezondagen.nl

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This