Met een monument in de wijk Mitte/Tiergarten worden de vervolgde homoseksuelen door de nazi´s herinnerd. De minister van cultuur, Bernd Neumann, heeft vandaag samen met de burgermeester het monument “Denkmal für die im Nationalsozialismus verfolgt en Homosexuellen” geopend. Het monument staat bij het jodenmonument “Holocaust-Mahnmal” tussen de Brandenburger tor en Potsdamer Platz in. In één van de vele blokken beton zit een raampje waar je door kunt kijken. Het monument is slechts 3,60 meter hoog en 1,90 meter breed. Achter dit raampje draait een film die je kunt bekijken. De film duurt ongeveer 2 minuten en gaat over 2 non-stop kussende mannen. Om het een beetje spannend te houden wordt de film elke 2 jaar veranderd. Het homomonument is ontworpen door de in Berlijn woonachtige Michael Elmgreen en Ingar Dragset (Deens/Noors). Vroeger ook een paar, nu nog altijd samen actief op artistiek gebied.

Meer dan 46.000 mensen zijn in die tijd vervolgd voor het homoseksueel zijn, of wanneer zij verdacht werden van homoseksueel zijn. Duizenden van deze mensen zijn in concentratiekampen omgekomen, alleen om deze reden (goed, ze vonden altijd wel een reden om mensen om te brengen). Na de oorlog is het lang stil gezwegen wat er allemaal is gebeurd totdat het besluit in 1999 is genomen om een monument te openen om alle homoseksuele mensen te herdenken die zijn omgekomen. Meer kun je lezen in een artikel van Welt.

homomonument berlijn

Ik hoop dat mensen er eens bij stil gaan staan wat er in die tijd allemaal is gebeurd, en niet alleen een foto maken van het monument en verder lopen. Dit is namelijk nu wel vaak het geval bij het Holocaust monument. Schokkend vind ik misschien nog wel dat homo´s soms nog steeds problemen hebben en niet helemaal vrij kunnen zijn, ik vind dit monument daarom een super initiatief en hoop dat de wereld zich verandert in een plek waar iedereen zichzelf kan zijn. Zeker in een stad als Berlijn, waar zoveel culturen samen leven zou het toch eigenlijk geen probleem meer moeten zijn.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This