Wat voor de meeste de Fernsehturm hét symbool van Oost Berlijn is, is de Palast der Republic dat voor mij. Voor mij was een trip naar Berlijn zonder de Palast der Republik geen trip naar Berlijn. Je kon er ook niet omheen door de met grote goudkleurige spiegelende platen beplakte voorgevel. Het was dan ook erg jammer te horen dat de Schlossplatz gedomineerd zou worden door sloopkranen. Het slopen was een noodzakelijk kwaad vanwege de vele asbestplaten die in de Palast der Republik waren gebruikt.

Elke trip naar Berlijn reisde ik toch even af naar “ground zero” van de Palast. Wat er nu (2010) nog over is, is niet meer dan een groot grasveld met aan één zijde de overblijfselen van een betonnen muur met de ijzeren frames die ooit dienst deden als het geraamte van de Palast.
 Palast der Republik is gebouwd tussen 1974 en 1976 en moest hét moderne gezicht en dé ontmoetingsplaats van de DDR worden. Het zou een multifunctioneel centrum worden voor concerten, shows en sportevenementen en manifestaties met ruimte voor zo’n 5000 zitplaatsen. Ook had de “Volkskamer” (Oost-Duitse parlement) er een zittingszaal en waren 13 restaurants en cafés. En er bevonden zich een groot aantal werkende telefooncellen waar gretig gebruik van werd gemaakt.

Het Palast der Republik vroeger

De burgers van de DDR kwamen er graag, het was een toegankelijk gebouw en ademde rijkdom uit. De Oost Berlijners waren voornamelijk tegen de sloop, terwijl het stadsbestuur van Berlijn na de val van de muur de Palast der Republik een doorn in het oog vonden. In 2006 vond de aanvang van de sloop plaats. De sloop werd afgerond in december 2008.

In het boek van “Christiane F” beschrijft ze een concert van David Bowie in de Palast der Republik. Beelden van dat concert zijn verwerkt in de film: “Wir Kinder vom Bahnhof Zoo”. En David Bowie is verantwoordelijk geweest voor de soundtrack van die film. (Mocht je het boek nog niet gelezen hebben, dit is echt een aanrader).

Op de lege vlakte waar Berlijn nu mee is overgelaten ligt een grasveld waar bij goed weer mensen samen komen, voor een picknick, zonnen, balletje trappen of met de hond wandelen. Langs de Spree kijken de mensen ook naar de vele boten en rondvaartboten die om de vijf minuten passeren.

Wat nu?

In Berlijn gaan nu twee geruchten. Het stadsbestuur wil graag de Stadtschloss herbouwen. De buitenkant moet exact hetzelfde er uit komen te zien, hoewel de binnenkant compleet anders wordt ingedeeld. De Stadtschloss stond op de plaats van de Palast der Republik voor deze gebouwd werd in 1974. Een ander gerucht gaat dat men de Palast der Republik wil herbouwen. Dit keer zonder de vele asbest platen, maar met alle voorzieningen en rijkdom welke het altijd heeft uitgestraald. Mijn persoonlijke voorkeur is natuurlijk “über” duidelijk. Van mij mag dit symbool terug komen en al haar glorie herbeleven in een nieuw jasje. Al met al is de Palast der Republik en Schlossplatz in 2010 nog steeds een beladen onderwerp van debat.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This