Nee, Berlijn heeft geen tropisch klimaat. Berlijn beschikt ook niet over een oceaan of een mooi strand. Waar Berlijn wél over beschikt? Over een fijn landklimaat, een hartstikke relaxte en creatieve sfeer en veel toffe strandbars. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig om een heerlijke zonnige zomermiddag te vertoeven langs het water. Je hoeft er de stad niet eens voor uit!

In dit artikel deel ik mijn favoriete strandbars in Berlijn met jullie. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Ze hebben een zandstrand of zitten op een mooie locatie aan het water, sommige strandbars hebben het zelfs allebei. Laat die zomer maar komen en vooral lekker lang blijven! Geniet ervan!

Badeschiff

Hoewel de Spree bekend staat om zijn vieze water, en er geen haar op mijn hoofd zit die eraan denkt om daarin te zwemmen, kun je toch op een propere manier in de Spree duiken. En wel in het drijvende zwembad het Badeschiff (vertaald: de zwemboot). Het zwembad is omringd door vlonders en een kunstmatig aangelegd strand waar je heerlijk in een hangmat of een strandstoel kunt hangen. Bij het Badeschiff staan ook regelmatig concerten en open air feestjes (die laatste meestal op zondag) op de agenda die de festivalsfeer helemaal compleet maken!

Goed om te weten: bij mooi weer en tijdens de weekenden kan het behoorlijk druk worden bij het Badeschiff met vaak ook lange rijen om binnen te komen. Het is dan aan te raden zelf een kleedje of een handdoek als zitalternatief mee te nemen of bijtijds te komen. Zelf bezoek ik het Badeschiff het liefst op warme dagen om 8:00, zodat ik nog wat baantjes kan zwemmen voordat ik naar mijn werk ga.

Adres: Eichenstraße 4, 12435, Berlijn-Treptow
OV: S Treptower Park of U1 Schlesisches Tor
Eetgelegenheid: nee
➤ Meer op BerlijnBlog: Zwemmen in het Badeschiff

Deck 5

Hoewel Deck 5 niet aan het water ligt, doet de bar wel direct aan een tropisch eiland midden in de oceaan denken. Er zijn ligstoelen, schommelbankjes en loungekussens, die op een speelse manier door het zand staan verspreid. Het bijzondere van deze strandbar is de locatie bovenop het dak van een parkeergarage in Prenzlauer Berg. De ingang vinden kan bij een eerste bezoek een uitdaging zijn maar als je de lift neemt naar Deck 5 (parkeerdek 5) dan moet het goed komen! Als je eenmaal aangekomen bent en met je voeten door het fijne zand woelt, kun je genieten van een uitzicht over de Fernsehturm, het Mauerpark en (in de verte) de Berliner Dom. Er is genoeg schaduw voor verkoeling op echt hete zomerdagen.

Adres: Schönhauser Allee 80, 10439, Berlijn-Prenzlauer Berg
OV: S of U2 Schönhauser Allee
Eetgelegenheid: nee
➤ Meer op BerlijnBlog: Deck 5 – Strandbar met uitzicht over Prenzlauer Berg

20160623 - 15 - _DSF6312- BerlijnBlog fotodagboek 60

Strandbar Mitte

Hou je van dansen? Dan is Strandbar Mitte wat voor jou! Op speciale thema-avonden wordt er bijvoorbeeld gepassioneerd tango of salsa gedanst tussen de palmbomen. Ook met zijn centrale en mooie locatie kan Strandbar Mitte punten scoren: deze strandbar ligt namelijk direct tegenover het Museuminsel. Vanuit je luie strandstoel kijk je dus zo uit op het Bodemuseum. Daarbij eet je heerlijke pizza’s uit de steenoven.

Adres: Monbijoustraße 3, 10117, Berlijn-Mitte‎
OV: S Hackescher Markt
Eetgelegenheid: ja (pizza uit de steenoven)

Club der Visionaire

Echt een strandbar is de Club der Visionaire eigenlijk niet. Maar wie verzint er eigenlijk dat er perse zand moet liggen in een strandbar? De vibe van een strandbar heeft Club der Visionaire namelijk zeker wel. Het terras drijft op vlonders en wanneer het zonnetje doorkomt, zitten mensen lekker met hun voetjes in het water te genieten van een ijskoud drankje. Zodra de avond valt, komen de DJ’s en wordt er tot in de vroege uurtjes gedanst aan het water. Het ultieme Berlijngevoel!

Adres: Am Flutgraben 1, 12435, Berlijn-Treptow,
OV: S Treptower Park of U1 Schlesisches Tor
Eetgelegenheid: nee

Yaam

Yaam, de afkorting voor Young and African Arts Market, is dé reggaelocatie van Berlijn. Hier waan je je even helemaal in het Caribisch gebied! In de strandbar aan de Spree vinden onder andere basketbalwedstrijden, reggae concerten, yogasessies en afrikaanse etentjes plaats. Natuurlijk kun je hier ook gewoon genieten van een biertje met uitzicht over de Spree, terwijl je met je blote voeten door het fijne zand woelt. Vergeet zeker niet een rondje over het terrein te lopen want je kunt hier regelmatig toffe nieuwe street art ontdekken.

Adres: An de Schillingbrücke, 10243, Berlijn-Friedrichshain
OV: S Ostbahnhof
Eetgelegenheid: Ja (street food uit de Afrikaanse keuken)
➤ Meer op BerlijnBlog: Yaam – Strandbar met Caribische vibe aan de Spree

20150701 - DSCF0238- BerlijnBlog strandbar Yaam

Holzmarkt

Nog zo’n heerlijk oord om lekker te ontspannen, de Holzmarkt in Friedrichshain! Deze strandbar ligt vlakbij het S-Bahnhof Jannowitzbrücke en biedt een leuk uitzicht over de Spree en zelfs over enkele bekende Berlijnse bezienswaardigheden zoals de Fernsehturm en het Rotes Rathaus. Lekker met de voetjes in het zand en een cocktail in de hand sightseeing doen. Kan slechter toch? Voor de sportievelingen onder ons staan er ook tafeltennistafels.

Adres: Holzmarktstraße 19-24, 10243, Berlijn-Friedrichshain
OV: S Ostbahnhof
Eetgelegenheid: Ja (pizza uit de steenoven, vegane gerechten en ijs)
➤ Meer op BerlijnBlog: Holzmarkt – Strandbar en creatief complex aan de Spree

20160608 - _DSF5378-HDR- BerlijnBlog Holzmarkt

Überseebar

Van alle strandbars in dit lijstje is Überseebar de enige met directe toegang tot de See vanaf het strand. De bar ligt gelegen aan de Weißer See, een van de meest centraal gelegen meren van Berlijn, waar je prima kunt zwemmen. Echt heel groot is het meer niet maar het is wel makkelijk bereikbaar, centraal en daarmee ook ideaal om nog na het werk of een dag sightseeing te bezoeken. Verwacht hier trouwens geen hippe aangelegenheid maar gewoon een degelijk terras met grote parasols van Duitse biermerken.

Adres: Seeweg, 13086, Berlijn–Weißensee
OV: Tram 12, 27, M4 of M13
Eetgelegenheid: Ja (kleine snacks)
➤ Meer op BerlijnBlog: Weißer See – Een klein maar fijn Berlijns meer

Charlie’s Beach

1500m², zand, strandstoelen en cocktails. Wat wil je nog meer? Toegeven: dit is wel de meest toeristische strandbar van allemaal. Desalniettemin is Charlie’s Beach prima geschikt voor een stop als je net Checkpoint Charlie, de Panorama van Asisi of Topografie des Terrors hebt bezocht, of als je hebt geshopt bij Galeries Lafayette of in de Rittersport winkel. De A-locatie in de Friedrichstraße is dan toch wel erg praktisch en de kans is groot dat je tijdens je eerste Berlijnbezoek sowieso wel een keer langs deze strandbar loopt. Een gemis: er is hier geen water. Een pluspunt voor de voetballiefhebber: ze willen nog wel eens voetbalwedstrijden uitzenden op grote schermen.

Adres: Schützenstraße 2, 10117, Berlijn-Mitte
OV: U6 Kochstraße
Eetgelegenheid: Ja (food trucks met fast food als friet en worst)

20160618 - 16 - _DSF6057- BerlijnBlog fotodagboek 60

Sage Beach

Laat je niet navigeren naar Club Sage als je op zoek bent naar een tropische oase aan de Spree, maar echt naar Sage Beach, deze bevinden zich namelijk op twee verschillende locaties. Wel kun je net als bij Club Sage bij Sage Beach vaak terecht voor een feestje. Er vinden namelijk regelmatig open air feestjes plaats (meestal op zondagmiddag). Verder zorgen strandstoelen, palmbomen en wit zand voor het ultieme vakantiegevoel. Drink daarbij een lekkere cocktail of bestel een pizza uit de steenoven en een mooie zomeravond is compleet! Op het voormalige industrieterrein aan de Köpenicker Straße bevinden zich ook nog het restaurant van Sage, de toffe woonwikel Exil en een outlet store van Zalando.

Adres: Köpenicker Straße 18-20, 10997, Berlijn-Kreuzberg
OV: S Ostbahnhof
Eetgelegenheid: Ja (pizza of een volwaardig diner in het gelijknamige restaurant)

Capital Beach

Geliefd bij Berlijners en toeristen is de Capital Beach. ‘Beach‘ moet je trouwens wel met een korrel zout nemen want de strandstoelen staan hier gewoon op een keurig gemaaid grasveld. Omdat deze strandbar zich vlakbij Hauptbahnhof en de Reichstag bevindt, is het vooral een fijne locatie om te combineren met het bezoeken van enkele bekende Berlijnse bezienswaardigheden. Ook de ideale plek voor als je nog lang op je trein moet wachten!

Adres: Ludwig-Erhard-Ufer, 10557, Berlijn-Mitte,
OV: S of U55 Hauptbahnhof
Eetgelegenheid: nee

Meer handige links

Naast veel toffe strandbars om te bezoeken, zijn er nog veel meer leuke activiteiten die je kunt doen tijdens de zomer in Berlijn. Op mijn blog heb ik de leukste voor jullie verzameld:

Hoe genieten jullie het liefst van een mooie zomerdag? In een strandbar of liever ergens anders? Ik ben benieuwd en lees jullie tips graag bij de reacties onder dit artikel! Geniet van de zomer!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This