noir_gitaristen_2009
Op 9 november 2009 is het precies 20 jaar geleden dat er in Berlijn een historisch feit plaatsvond. In 1989 ‘viel’ de muur die gedurende 28 jaar de stad in Oost en West opdeelde. In de aanloop naar deze herdenkingsdag werden er in de Duitse hoofdstad al vele tentoonstellingen en manifestaties georganiseerd, waarover veel terug te lezen viel op dit blog.

De ‘Berlin Wall of Sound’ is een Nederlands initiatief rondom de herdenking van de Mauerfall. Dit maal is het de muziekliefhebber die zijn/haar hart op kan halen: met name diegenen die niet vies zijn van een beetje ruig gitaarwerk. De leden van de Groningse rockband ‘Noir‘ hebben vanuit de Academie voor Popcultuur te Leeuwarden een luidruchtig project bedacht. Op 9 november aanstaande moet een lange lijn gitaristen “een muur van geluid” gaan vormen. Het streven is om met een groep 206 mensen (gelijk aan het aantal ‘muurslachtoffers’) tegelijkertijd een muziekstuk ten gehore te brengen op de plaats waar ooit de muur stond. De band heeft voor deze gelegenheid zelf een stuk gecomponeerd, waarmee zij op hun eigen manier de gevallen slachtoffers en de hereniging van Duitsland willen herdenken.

Gitaristen en bassisten (zowel uit Nederland als Duitsland) die graag mee willen spelen kunnen via de website van de Berlin Wall of Sound aanmelden. Op dit moment hebben zich 170 muzikanten aangemeld voor het herdenkingsconcert.