Ookal probeer je ze nog zo te vermijden, in Berlijn struikel je over de overdekte winkelcentra met welbekende winkelkentens. Praktisch misschien, maar ook een beetje saai, want die heb je tenslotte in iedere stad. Daarom zoek ik liever een beetje verder naar winkels die iets bijzonders of unieks te bieden hebben. In Berlijn mogen zulke winkels dan wel een beetje verstopt zitten, maar ze zijn er zeker wel!

Supermarkt Bikini Concept Store Berlijn

Vandaag wil ik aan je voorstellen, 6 gave concept stores in Berlijn. Grote winkels met grote passies voor mooie lifestyleproducten zonder dat je je opgejaagd hoeft te voelen. Dan is winkelen ineens wél leuk!

Andreas Murkudis

Een van de pionieren op het gebied van concept stores is Andreas Murkudis, die zijn winkel voor design, fashion en interieur al in 2003 opende. In die tijd was het begrip ‘concept store’ nog helemaal nieuw en waren winkels vooral functioneel. Andreas wilde het anders aanpakken. Winkelen moest niet alleen een praktische behoefte vervullen, maar een unieke beleving worden. Zijn winkel in de Münzstraße richtte zich dus niet puur op de verkoop van losse producten, maar op het aanbieden van een groot assortiment in verschillende productcategorieën dat bij een duurzame lifestyle past. Hij werkt langdurig samen met een klein aantal merken (waaronder mijn geliefde Berlijnse natuurcosmeticamerk Und Gretel) en dat geeft al aan dat hij echt achter de merken staat die in de winkel worden verkocht. In de jaren die volgden, is zijn winkel een voorbeeld geweest voor veel concept stores wereldwijd. Sterker nog, concept stores zijn bijna niet meer weg te denken uit iedere grote stad.

Nadat het gebouw in de Münzstraße was verkocht, opende hij een nieuwe zaak in de Potsdamer Straße. Deze straat, die tijdens de Berlijnse blokkade bekend stond als rosse buurt, is de laatste jaren behoorlijk in opkomst. Overal in de straat, die er toch nog wel een beetje shabby uitziet, openen galerieën en hippe winkels hun deuren. Geheimtipp: de tofste galerieën en winkels zitten in de binnenhofjes. Ook naar Andreas Murkudis is het even zoeken geblazen. Verstopt heeft hij zich een beetje met opzet. Zo trekt hij vooral bezoekers die bewust komen winkelen, geen random koopjesjaagpubliek. Een tweede filiaal opende Andreas Murkudis in de ‘concept mall’ Bikini. Go Andreas!

AM Concept Store in de Potsdamer Straße

Kleding, notitieblokjes en verzorgingsproducten bij AM Concept Store in de Potsdamer Straße

Andreas Murkudis
Adres: Potsdamer Straße 81e
OV: U1 Kurfürstenstraße
Assortiment: Kleding (m/v), schoenen, cosmetica, interieurspullen
Café: Nee
www.andreasmurkudis.com

Voo Store

De Oranienstraße is de verkeersader door het multiculturele Kreuzberg. Misschien niet direct de plek waar je hippe concept stores verwacht, maar Voo bewijst het tegendeel! Ook hier is de Geheimtipp: duik af en toe eens een hofje in en je zult versteld staan wat je tegenkomt. Voo is gevestigd in één van die hofjes. Een oud fabriekspand hebben ze omgetoverd tot prachtige winkel en daarbij hebben ze de industriële uitstraling goed weten vast te houden. Hun concept bestaat uit het aanbieden van duurzame en kwalitatieve items van kleine fabrikanten. De items mogen dan wel wat duurder zijn, ze gaan ook veel langer mee! Terwijl ik nog twijfel of ik die mooie wollen sjaal van Acne mee zal nemen, duik ik nog even met een tijdschrift het café in. Het is namelijk ook een knusse plek om een drankje te doen. Leuk weetje: eigenaars en broers Kaan und Yasin Müjdeci runnen ook de bar Luzia verderop in de straat.

Concept Store in Kreuzberg: Voo Store in de Oranienburger Straße

20151119 - _DSF6754- BerlijnBlog Voo Concept Store Berlijn

Voo Store
Adres: Oranienstraße 24
OV: U1 Görlitzer Bahnhof
Assortiment: Kleding (m/v), accessoires, schoenen, (kook)boeken, tijdschriften
Café: Ja
www.vooberlin.com

Hallesches Haus

Het Postamt 61, een historisch postkantoor uit 1902 aan het Landwehrkanal, transformeerde onlangs tot Instagram- en Pinterestwaardig designwalhalla. Geen enkel detail is aan het toeval overgelaten. Prachtige vazen, keramieke ovenschalen en glazen lampen zijn perfect op elkaar afgestemd. Dit lijkt meer op een studio van VT wonen, dan op een interieurwinkel. En hoewel de hele winkel van top tot teen is doorgestyled, is de sfeer toch heel ontspannen en ongedwongen. Eigenlijk is het Hallesches Haus namelijk gewoon een “General Store“: geïnspireerd is het groepje Europese en Amerikaanse oprichters namelijk door de nostalgische Amerikaanse dorpswinkels, waar je vroeger terecht kon voor ál je spullen in huis. Bij het Hallesches Haus kun je terecht voor scheerschuim, zeepjes of kaarsen, maar wel allemaal net wat luxer dan bij de drogist om de hoek. Achterin de concept store is een café ingericht waar je terecht kunt voor koffie, broodjes en een gezonde lunch. Een plek waar je het liefst de rest van de middag blijft hangen of werken (MacBook galore!)…

Hallesches Haus
Adres: Tempelhofer Ufer 1
OV: U1 of U6 Hallesches Tor
Assortiment: Huisdecoratie, kantoorartikelen, keukengerei, kaarten, lampen
Café: Ja
www.hallescheshaus.com

The Store X Soho House

Yuppietrefpunt nummer 1 in Berlijn: het Soho House. Iedereen die graag gezien wil worden, flaneert in de zomer over het exclusieve dakterras van het hotel. Chique drankjes, een zwembad met uitzicht over de stad en vooral véél netwerken. Niet echt een locatie die mij erg trok. Tot The Store opende! Hoewel het luxegehalte wel iets hoger ligt dan bij de andere concept stores, is de winkel een stuk toegankelijker dan het Soho House zelf. In tegenstelling tot het Soho House, kom je hier namelijk gewoon zonder uitnodiging binnen. Pfew!

Bij The Store koop je prachtige leren jassen, tijdloze bloesjes en elegante designertassen. Daarna kun je je coupe (hoofd of baard) laten bijwerken in de kappersstoel, wat lezen in de tijdschriftenhoek, je manicure laten bijwerken, in de platenbakken snuffelen of nieuwe interieurspulletjes shoppen. Net een warenhuis – je raakt er niet snel uitgekeken! Maar dan wel met een zorgvuldig samengesteld assortiment in een iets hoger prijssegment. Wist je trouwens dat dit gebouw in de jaren ’20 al is gebouwd als Joods warenhuis? Tot de nationaal-socialisten de Joodse eigenaren in 1933 verdreven, was het een luxe en goedlopende zaak. Hier lees je meer over de interessante en veelbewogen geschiedenis van het gebouw.

De winkel gaat naadloos over in het café: The Store Kitchen. Een plek waar je heerlijk kunt ontbijten of lunchen met biologische en lokale producten. Zo komt de vis van Glut & Späne, brood van Soluna, vlees van de Blutwurst Manufaktur, groente van de Markthalle Neun en de koffiebonen van Bonzana. Bijna allemaal Berlijnse leveranciers dus! Daarmee maken ze dagelijks heerlijke verse soepen, salades, belegde broodjes, sappen en smoothies. Zonder onnodige en onnatuurlijke hulpstoffen. Een paradijs voor iedereen die graag clean eet. Net als voor de producten in de winkel, betaal je voor het eten en drinken ook iets meer, maar daar is de kwaliteit dan ook naar. Eindelijk een relaxte plek waar je snel en gezond kunt lunchen vlakbij Alexanderplatz. Ik ben d’r heel blij mee!

20151212 - _DSF7414- BerlijnBlog Soho Store Kitchen Concept Store Berlijn

The Store X Soho House
Adres: Soho House Berlin, Torstraße 1
OV: S+U Alexanderplatz of U2 Rosa-Luxemburg-Platz
Assortiment: Kleding (m/v en kinderkleding), schoenen, interieurspullen, tijdschriften, platen (vinyl)
Café: Ja
thestores.com

Gestalten Space (gesloten)

Ze begonnen ooit met het uitgeven van boeken, maar inmiddels is Gestalten veel meer dan dat. Hun winkel in het Sophienhof (jawel, weer een concept store in een verstopt hofje!) is een waar begrip geworden onder het Berlijnse winkelpubliek. Mooie lange tafels vullen de winkel en liggen vol accessoires, sierraden, duurzaam speelgoed en servies. Allemaal zorgvuldig naar kleur gesorteerd. Toch is het vooral die wand vol mooie koffietafelboeken die mij blijft lonken. De planken staan vol met kunst-, cultuur- en lifestyleboeken die grotendeels door Gestalten zijn uitgegeven. Hier gaat mijn hart voor mooie boeken sneller van kloppen! In de aangrenzende tentoonstellingsruimte vinden wisselende tentoonstellingen plaats, maar ook regelmatig workshops en boekpresentaties. Genoeg reden dus om Gestalten af en toe nog eens binnen te lopen!

Supermarket concept space Berlin

Hou je van Scandinavisch design? Kan een interieur voor jou niet strak en simplistisch genoeg zijn? Dan is Supermarket echt wat voor jou! Deze concept store bevindt zich op het terras van Bikini en heeft mijn hart gestolen met alle praktische-maar-toch-ook-mooie keukenaccessoires en meubelstukken.

De gigantische ramen aan de zijkant zorgen voor een flink portie natuurlijk licht en een gaaf uitzicht over de Berlijne zoo. Een fijne plek om even een drankje te drinken tussen het shoppen door, want in het winkelcentrum Bikini Berlin, waar ze gevestigd zijn, kun je nog véél meer leuke winkels vinden. Het Bikini Berlin is gevuld met toffe concept stores en leuke boetiekjes, waaronder tweede filialen van bovengenoemde winkels Andreas Murkudis en Gestalten. Dol op winkelen? Trek dan maar een middagje uit voor Bikini Berlin!

Supermarket concept space
Adres: Budapester Straße 50, op het terras van Bikini Berlin
OV: S+U Zoologischer Garten
Assortiment: Interieurspullen, keukengerei, Scandinavisch design
Café: Ja
www.supermarket.de

Andreas Murkudis

Andreas Murkudis
Adres: Potsdamer Straße 81e

20151017 - _DSF5438- BerlijnBlog AM Concept Store Berlijn

Voo Store

Voo Store
Adres: Oranienstraße 24

20151119 - _DSF6763- BerlijnBlog Voo Concept Store Berlijn

Hallesches Haus

Hallesches Haus
Adres: Tempelhofer Ufer 1

20151126 - _DSF6904- BerlijnBlog Hallesches Haus Concept Store Berlijn

The Store Kitchen

The Store Kitchen
Adres: Soho House Berlin, Torstraße 1

20151126 - _DSF6904- BerlijnBlog Hallesches Haus Concept Store Berlijn

Gestalten

Gestalten
Adres: Sophienstraße 21

20140205 - P1000584- BerlijnBlog Gestalten Concept Store Berlijn

SUPER concept space

SUPER concept space
Adres: Budapester Straße 50

20150821 - _DSF2526- BerlijnBlog Supermarkt Bikini Concept Store Berlijn

Zelf ben ik niet heel dol op winkelen. Dat merk je waarschijnlijk wel aan de inhoud van mijn blog en mijn fotodagboeken die vooral worden gedomineerd met foto’s van wandelingen, monumenten, musea en restaurants. Toch zal ik zeker niet ontkennen dat ik een zwak heb voor duurzame designproducten. En daarom ben ik ook zo’n fan van deze concept stores. Lekker ongedwongen rondkijken. Heerlijk!

Hebben jullie een favoriete winkel of concept store in Berlijn? Ik ben benieuwd!

Veel shopplezier!

liebegruesse

 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This