De SO36 is een club in de legendarische Oranienstrasse (vlakbij de Heinrickplatz) in de alternatieve wijk Kreuzberg. De Oranienstrasse is de belangrijkste straat in de wijk met de oude postcode SO36. De straat is de oudste winkelstraat in Kreuzberg. In de negentiende eeuw lagen hier de grote warenhuizen. Later, in de jaren ’80 van de vorige eeuw, stond de straat vooral bekend als het centrum van de kraak- en punkscene.

Thuisbasis van de punkers, de wijk SO36

De club heeft zijn naam ook te danken aan deze bijzondere postcode SO36 in Kreuzberg. SO staat voor süd/ost (zuidoost), het nummer staat voor het deel van de wijk. Nu je dit weet zul je in deze wijk veel de naam SO36 terug vinden, dit is ook een van de meest hippe gedeeltes van Kreuzberg, en de plek waar punkrock en andere subculturen hun oorsprong vinden in Berlijn. Het gebied lag in een uithoek van West-Berlijn, tegen de muur aan. Voor mensen die zich meer konden permitteren, was dit deel van de stad niet interessant.

Club SO36

SO36 was vroeger vooral gelieft onder punkers, in de jaren ’70 kwamen er ook veel punkrock artiesten een deuntje spelen zoals Iggy Pop en David Bowie. Eind jaren ’70 was het tijd voor een omslag, Martin Kippenberger heeft de club over genomen en heeft voor een revolutie gezorgd. Vanaf toen werd de SO36 ook een thuisbasis voor new wave en visual art. De club was in die jaren zelfs een van de beste new wave clubs van de wereld en werd zelfs vergelijken met de CBGB in New York City.

Tegenwoordig vinden er vele verschillende festiviteiten plaats in de SO36. Het varieert enigszins van techno maar de SO36 blijft ook nog een uitvalbasis voor de punk scene in Berlijn, ook zijn er speciale feesten voor homo’s, vrouwen, multiculti’s en worden er nog regelmatig concerten gegeven.

Adres: Oranienstraße 190, 10999 Berlijn.
OV: U-bahnhof Kottbusser Tor (of Görlitzer Bahnhof)


Grotere kaart weergeven