De nacht voorafgaand aan Tag der Arbeit is de Walpurgisnacht! Op dit feest wordt het begin van de lente gevierd, gepaard met veel lawaai, vuur en heksenfeesten. Het feest is al eeuwenoud en is vernoemd naar Walburgis. Zij is in 710 geboren in Zuid-Engeland maar is later naar Württemberg in Duitsland verhuisd. Hier werd ze non in het klooster van Heidenheim en bleef hier tot ze stierf op 25 februari 779. 2 jaar later, op 1 mei 779, is ze heilig verklaard. Naar aanleiding van dit verhaal wordt nog altijd de Walpurgisnacht gevierd in Duitsland, Zweden en Finland.

Tijdens de Walpurgisnacht komen de heksen uit alle hoeken en gaten tevoorschijn om op bezemstelen, kattenstaarten, rieken, dorsvlegels of ongeacht welk ander vervoermiddel dat ze onderweg aantreffen door de lucht te suizen, voor iedereen die zijn creativiteit kwijt wil… Dit is de ideale dag, niemand kijkt deze dag vreemd op van rare verschijnsels. Andere traditionele activiteiten die plaats vinden tijdens de Walpurgisnacht zijn onder andere het kussen van de achterkant van de “Bockes”. Door dit te doen bewijzen de heksen hun relatie met de satanistische wereld.

De Walpurgisnacht wordt ook in Berlijn nog gevierd. In de Kulturbrauerei (vanaf 14:00 h) en in het Admiralspalast vinden nog traditionele dansfeesten plaats. Berlijn heeft zelfs zijn eigen Blocksberg die op deze avond nog voor bijzondere rituelen wordt gebruikt. De Walpurgisnacht is de perfecte opwarming voor de dag van de arbeid die een dag later plaats vindt. Wees er alleen wel op bedacht dat de Walpurgisnacht voor sommige mensen reden is tot agressie en vandalisme, goed oppassen dus!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This