BVG Aktiengesellschaft
Het is misschien een stomme vraag. Maar ik denk dat velen met mij zich wel eens afvragen wat die “G” doet in de afkorting BVG, wat immers staat voor “Berliner Verkehrsbetriebe”. Geen “G” te bekennen in die hele naam, apart is het niet? Mijn grote vraag van vandaag is dus, “Woher stammt das G?”.

De geschiedenis van Berlijn geeft het antwoord. Al in 1688 was de toenmalige BVG al actief in Berlijn, ware het niet dat de vervoersmiddelen wat minder modern waren. Toentertijd beschikte de BVG over 12 draagstoelen en 24 dragers. 50 jaar later kregen ze ook koetsen in hun bezit. 1881 was een belangrijk jaar, het jaar dat de trams elektrisch werden. Inmiddels werd de concurrentie steeds groter want in 1913 lag de uitvoering van het openbaar vervoer in Berlijn bij 16 verschillende ondernemingen die samen 172 lijnen exploiteerden.

In 1928  richtte het Berlijnse stadsbestuur de Berliner Verkehrs-Aktiengesellschaft op, ze waren nu een Naamloze Vennootschap (Aktiengesellschaft). In het nieuwe bedrijf werd het voorheen versnipperde stadsvervoer samengebracht. De verschillende elkaar beconcurrerende vervoersbedrijven, waaronder de Hochbahngesellschaft en de Berliner Straßenbahn-Betriebs-GmbH, waren in de jaren voor de oprichting van de BVG reeds alle in het bezit van de gemeente gekomen. Alle aandelen (400 miljoen Reichsmark per stuk) waren in handen van de stad zelf.

In 1938 verdween de “Berliner Verkehrs Aktiengesellschaft” weer van de beurs. Tijdens de splitsing van de stad is de BVG in Oost Berlijn onder de naam “BVG-Ost” door het leven gegaan, die zich vanaf 1969 VEB Kombinat Berliner Verkehrsbetriebe (BVB) noemde. Inmiddels doet de BVG het openbaar vervoer (u-bahn, bus, tram en veerdiensten) weer in geheel Berlijn.

De “G” uit Aktiengesellschaft siert echter nog altijd het einde van de afkorting BVG die inmiddels simelweg voor “Berliner Verkehrsbetriebe” staat.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This