Vandaag precies 10 jaar geleden plaatste ik mijn eerste artikel op dit blog. Ik heb vrij weinig met verjaardagen maar dit vond ik toch wel een mooi moment om even bij stil te staan. In 10 jaar tijd heb ik meer dan 1.000 artikelen geschreven, meer dan 10.000 berichten beantwoord en meer dan 100.000 foto’s gemaakt in en over Berlijn. Phoe, dat had ik niet verwacht toen ik op 11 oktober 2007 mijn eerste artikel op mijn eigen domeinnaam online plaatste. Omdat het bloggen zonder mijn lezers en andere Berlijnfanaten niet half zo leuk is, staat dit artikel helemaal in het teken van jullie. Om precies te zijn: in het teken van jullie lezersvragen! In dit artikel lees je hoe mijn perfecte dag in Berlijn eruit ziet, wat het bizarste is wat ik heb meegemaakt, met welke camera ik fotografeer en meer dingen die jullie van me wilden weten. Lezen jullie mee?

Hoe ben je in Berlijn terecht gekomen om er te gaan wonen?

Ik ben twee keer naar Berlijn verhuisd. In 2006 voor mijn studie en omdat het me een leuke en leerzame ervaring leek om een semester in het buitenland te studeren. In die tijd begon ik met bloggen over Berlijn op web-log.nl (bestaat inmiddels helaas niet meer maar de printjes ervan staan nog bij m’n ouders in de kast), werd ik echt verliefd op Berlijn en ontstond ook de droom om ooit nog eens terug te verhuizen naar Berlijn. Toen ik in 2011 de kans kreeg om voor mijn werk naar Berlijn te verhuizen, hoefde ik geen moment te aarzelen en verhuisde ik voornamelijk voor mijn liefde voor de stad terug naar Berlijn. Beide keren redelijk spontane beslissingen, waar ik nog geen seconde spijt van heb gehad.

► Eerder schreef ik al eens een uitgebreider artikel over de reden waarom ik naar Berlijn ben verhuisd, dat artikel kun je hier lezen: waarom ben je naar Berlijn verhuisd?

Hoe ben je verliefd geworden op Berlijn?

Vooral de sfeer en veelzijdigheid in Berlijn maken het voor mij zo’n bijzondere stad. Het was niet persé liefde op het eerste gezicht, want Berlijn is niet bepaald een klassieke mooie stad met een logische indeling en een piekfijn stadscentrum. Tijdens mijn studie had ik wel veel tijd om de stad te ontdekken en thuis voelde ik me er eigenlijk vrijwel direct. De ruimte, de street art, de rockfeestjes in Hinterhöfe zonder sluitingstijden, de industriële sfeer die nog in veel verlaten gebouwen hangt, het vele groen, met een halve liter bier over straat kunnen, de wijdse uitzichten. De combinatie van dat alles zorgde ervoor dat ik verliefd werd op Berlijn en inmiddels is dat overgegaan in ware liefde. Zo fijn ik het ook vind om te reizen, ik kijk er altijd weer naar uit om thuis te komen in Berlijn.

► In mijn artikel zo werd ik verliefd op Berlijn noem ik 10 plekken die mijn liefde voor Berlijn hebben aangewakkerd

Op dit soort momenten overvalt me een gevoel van Berlijnliefde. Vanaf de Modersohnbrücke van de zonsondergang genieten, beter wordt het niet ♥.

Wat is echt Duits/Berlijns?

Dé Duitser of dé Berlijner bestaat niet echt. Met 82 miljoen inwoners is Duitsland namelijk een behoorlijk divers volk. Er zijn natuurlijk wel wat dingen die me in het begin opvielen: zo staan mensen hier veel netter in de rij, wordt er minder geduwd om in de metro te komen, staat privacy hoger in het vaandel, willen de mensen veel preciezer weten hoe alles in elkaar steekt (zeker op de werkvloer), begroeten mensen elkaar vaker met een knuffel (wat ik soms nog wel eens ongemakkelijk vind), staan er thuis vaak pantoffels klaar voor gasten, om maar wat dingen te noemen. Nasynchronisatie, alleen fietsen bij temperaturen tussen 15 en 25 graden als het niet regent, kerstmarkten, CV’s met foto’s, bierpullen en zuurdesembrood vind ik ook héél Duits.

► Na vijf jaar Berlijn vroeg ik me af “Help! Ben ik verduitst?” en nam mijn eigen verduitste gewoontes onder de loep

Ik vroeg me af wat het meest bizarre Berlijn-moment is wat je de afgelopen jaren hebt meegemaakt

Als je een tijdje in Berlijn woont, kijk je al snel niet meer op van bizarre dingen. Mensen die naakt liggen te zonnen in Tiergarten, mensen die in vuilnisbakken zoeken naar flessen met statiegeld, mensen die midden op de dag een feestje vieren op de Oberbaumbrücke. Allemaal de normaalste zaak van de wereld in Berlijn.

Toen mijn eerste huisgenoten me in Berlijn vertelden dat er wilde zwijnen in Berlijn rondlopen, vond ik dat echter wel vrij bizar en moeilijk te geloven. Ik legde het vrij snel naast me neer als fabeltje. Echt bizar vond ik het toen ik een paar weken later daadwerkelijk een hele zwijnenfamilie onder mijn raam spotte, al gravend op zoek naar eten. Ik woonde toen vlakbij het Grunewald, waar inderdaad veel wilde zwijnen en andere wilde dieren zoals vossen en konijnen wonen. Later kwam ik ze ook nog wel eens tegen onderweg van de S-Bahn naar huis. Best bizar zo midden in de stad! In Friedrichshain spot ik ook nog wel eens vossen, best bizar, zeker omdat het gevaarlijk is voor de dieren zelf.

Bekenden tegenkomen in de stad vind ik ook gek. Het meest bizarre moment was toen ik een Franse huisgenoot uit mijn studietijd na jaren weer tegenkwam in Berlijn. We zijn allebei onze eigen wegen gegaan, weg verhuisd uit Berlijn en uiteindelijk ook allebei terugverhuisd naar Berlijn. Inmiddels wonen we weer bij elkaar om de hoek maar nu in Friedrichshain, en zien we elkaar regelmatig op Boxhagener Platz. Berlijn is toch eigenlijk net een dorp!

Ik blijf het ook bizar vinden dat ik soms op hele onverwachte momenten restanten van de Berlijnse geschiedenis tegenkom. Tijdens mijn fietstocht langs de Berliner Mauerweg gebeurde dat veel. Dan stond er ineens een restant van de muur en voormalige grenswachttorens midden in het bos. Ook wel vrij bizar en bovenal interessant.

Deze wachttoren kwam ik tegen vlakbij de Havel en wordt tegenwoordig gebruikt door de Deutsche Waldjugend

Altijd kijk ik op je blog of in je boek wat we kunnen gaan doen. Langzamerhand hebben we de tips bijna allemaal doorlopen. Komt er nog een tweede deel?

Zulk soort berichten vind ik altijd onwijs leuk om te lezen. Bedankt daarvoor! In mijn boek Mijn Berlijn staan eigenlijk echt al al mijn favoriete tips en wetenswaardigheden over de stad, een tweede deel zou daar denk ik toch een beetje voor onderdoen. Mocht ik een tweede boek gaan uitbrengen, dan zal het waarschijnlijk een andere invulling krijgen. Ik speel wel eens met ideeën voor een fotoband of juist een handzamere gids of kaart die makkelijker is om mee te nemen. Concrete plannen daarvoor zijn er nog niet maar… wie weet wat de toekomst nog zal brengen!

Waar gaan de Berlijners zelf heen met hun kleuters als uitje? Ik wil graag met mijn zoontje naar Berlijn maar het moet voor hem ook leuk zijn!

De Berlijners zelf doen volgens mij veelal dezelfde dingen als niet-Berlijnse ouders. Tijdens de weekenden zitten de speeltuinen, parken en dierentuinen vol met kinderen. Vooral de wijk Prenzlauer Berg is erg geliefd bij jonge gezinnen. Er zijn veel speeltuinen en kindvriendelijke cafés en er hangt een hele fijne sfeer! Er zijn ook veel interactieve musea, zoals bijvoorbeeld het Museum für Naturkunde en het Museum für Technik, die leuk zijn om te bezoeken met kinderen.

► Lees voor meer tips mijn artikel wat te doen met kinderen in Berlijn?

Wat is nu in een notendop een echte Berlijner qua karakter en uitstraling?

Berlijners staan vooral bekend als nors en dat gaat hand in hand met hun eerlijkheid en nuchterheid. Dat kan ik eigenlijk wel erg waarderen! Verder zijn ze (politiek en maatschappelijk) erg betrokken bij hun stad maar blijven doorgaans graag in hun eigen Kiez (wijk) hangen. De echte Berlijnse uitstraling kom je vaak nog tegen bij de Späti (avondwinkel) in de bus of bij een Currywurststand, het liefst buiten de ring. Met dure lattes en hipstercafés hebben ze doorgaans niet zoveel.

Ik zou graag willen dat je me eens rondleid en plaatsen laat ontdekken die Berlijn zo bijzonder maken voor jou. Wat denk je van een begeleide tour door deze wonderbaarlijke stad met jou als supergids

Persoonlijke tours geven door Berlijn lijkt me ontzettend leuk om te doen! Ik zie mezelf niet zo snel een klassieke rondleiding geven langs alle bezienswaardigheden maar ik kan het me zeker wel voorstellen om mensen plekken te laten zien die Berlijn voor mij zo bijzonder maken (dat is precies wat ik graag doe als vrienden en familie op bezoek zijn). Ik heb ooit eens op het punt te staan kerstmarkttours of fototours te geven door Berlijn maar dat is er (nog) niet van gekomen. Ook lijkt het me leuk om mensen te begeleiden tijdens hun Berlijnbezoek en daar een fotoreportage van te maken. Hoe leuk is het om meer foto’s van jezelf in je favoriete stad te hebben dan enkel een paar selfies? Daar denk ik wel eens over als ik zelf in een andere stad ben. Momenteel liggen mijn prioriteiten bij mijn nieuwe baan, mijn fotografie en het Berlijnbloggen, en blijft er weinig tijd over voor andere werkzaamheden, maar ik sluit zeker niet uit dat er ooit nog eens rondleidingen zullen komen.

Stel dat je voor het eerst in Berlijn zou komen, maar wel met de kennis ervan die je nu hebt, hoe zou dan je ideale dag eruit zien?

Wat een leuke vraag! Mijn eerste dag in Berlijn was eigenlijk al erg geslaagd. Mijn vader gaf mijn beste vriendin, moeder en mij een privétour door de stad. Hij was al 25 jaar niet in Berlijn geweest maar wist ons toch feilloos langs vele bezienswaardigheden te navigeren. Daarna was het tijd mijn studentenkamer te betrekken en de verhuisdozen uit te pakken. Ik ontmoette de Hausmeister, pakte bananendozen vol CD’s uit (waarom nam ik die in godsnaam allemaal mee?) en maakte kennis met mijn huisgenoten. Een mooi begin van een super tijd in Berlijn!

Met de kennis van nu zou een perfecte dag sowieso starten met een lekker ontbijt, momenteel is Common Ground één van mijn favorieten (van goede restaurants in Berlijn had ik op mijn eerste dag nog geen flauw benul, haha). Dan zou ik via de gezellige Kastanienallee richting Bernauer Straße wandelen om de Gedenkstätte Berliner Mauer te bezoeken. Als het een zondag zou zijn dan zou ik naar het Mauerpark gaan en een rondje over de vlooienmarkt wandelen en bij een straatmuzikant blijven zitten. Een bezoek een een tof museum mag ook niet ontbreken, ik zou denk ik voor de Boros Bunker (vooraf online aanmelden) gaan want de locatie (een voormalige bunker) en collectie (de moderne kunstcollectie van Boros) zijn echt uniek. Daarna zou ik naar de Reichstag (vooraf online aanmelden) gaan, één van mijn favoriete bezienswaardigheden, om daar van de zonsondergang te genieten en het imposante gebouw van binnen te bekijken. De avond zou ik afsluiten in een Biergarten (Café am neuen See) of in een goed restaurant (Crackers) in de buurt. Ook zou ik veel meer foto’s maken, ik baal dat ik toen niet veel foto’s heb gemaakt van het Berlijn van toen.

Een eeuwige favoriet: het Mauerpark, leuk op je 1e, 10e of 100e dag in Berlijn

Must do’s in Berlijn in december? Voor de eerste keer staat Berlijn in de winter namelijk op het programma!

Kerstmarkten! Berlijn is zo ontzettend knus in december en de kerstmarkten, zowel de klassieke kerstmarkten als de alternatievere design kerstmarkten, horen echt bij een Berlijnbezoek in december. Dat mag je gewoon niet missen. Verder is de winter ook uitstekend geschikt voor een uitgebreid ontbijt, goede kop koffie of museumbezoek.

► Kijk voor meer inspiratie in mijn artikel Berlijnse wintertips

De kerstmarkt voor het Rotes Rathaus

Proficiat! Heb tijdens mijn Berlijnreizen veel aan je blog gehad! Met welke camera fotografeer je meestal?

Dank je wel! 75% van mijn foto’s zijn gemaakt met mijn Fuji X-T10 die bijna dagelijks in mijn rugzak zit (meetal met een 18-55 mm of 23 mm lens erop). Deze camera ligt lekker in de hand, is eenvoudig en snel te bedienen, past makkelijk in mijn tas, is stil (lang leve systeemcamera’s!) en bovendien heeft Fuji heeft prachtige lenzen. Zowel ik als Kai zijn groot fan van Fuji systeemcamera’s en delen zelfs onze lenzencollectie. De rest van mijn foto’s zijn gemaakt met een Canon 6D, Lumix GM1 of iPhone. Ook fotografeer ik steeds meer met mijn analoge Nikons maar daarvan zie je doorgaans niet veel op mijn blog. Door analoog te fotograferen leer ik weer anders naar dingen te kijken en dat vind ik erg tof om naast digitale fotografie te doen.

De afgelopen jaren heb ik best wat camera’s uitgeprobeerd maar met mijn Fuji ben ik het meest en al het langst blij. Tijdens een zoektocht naar de perfecte camera raad ik iedereen aan om veel uit te proberen (wat ligt lekker in de hand? welke bediening vind je prettig? hoe groot mag de camera zijn?) en na te denken over waar je de camera voor wil gebruiken (voor sportfotografie of voor iedere dag?). De keuze voor een camera is namelijk zo persoonlijk en voor iedereen anders. Oh, en vergeet nooit: jij maakt de foto, niet de camera, dat is slechts een hulpmiddel ;-).

► Zie ook: mijn eerste analoge fotoserie op BerlijnBlog

Met mijn favoriete camera op pad

Hoeveel jaren plak je hier nog aan vast?

In september werd ik 30, mijn blog is inmiddels ook alweer 10, en dus Berlijnblog ik al gewoon 1/3 van mijn leven. Ik kan me eerlijk gezegd gewoon amper meer een leven zonder blog voorstellen, haha! Ik heb altijd gezegd dat ik blijf Berlijnbloggen zolang Berlijn me blijft inspireren en ik denk dat dat nog heel lang zal zijn. Momenteel heb ik nog altijd meer inspiratie dan tijd dus ik denk dat dat een goed teken is ;-).

Welke plekken zou je zelf graag nog willen ontdekken?

Nog heel veel! Ik heb lijstjes in Foursquare (voor restaurants) en in Google Maps (voor al het andere) gemaakt om bij te houden waar ik nog allemaal naartoe wil. Wat dingen die op mijn lijstjes staan: een fietstocht door Gropiusstadt, het gerenoveerde zwembad in de Oderberger Straße bezoeken, met de veerboot naar de eilandjes in de Tegeler See (sowieso met álle veerboten van Berlijn meevaren), de Heilstätte Grabowsee fotograferen, zwemmen in het Olympisch zwembad, de Siedlungen der Berliner Moderne allemaal nog bezoeken, Marzahn van bovenaf bezichtigen vanaf de Skywalk Marzahn, een kijkje nemen in de Hansa Studio (daar waar o.a. Bowie, Iggy Pop en Depeche Mode platen hebben opgenomen), de nieuwe tentoonstelling in de Boros Bunker bezoeken, de Gasometer beklimmen en nog heel veel meer dingen! Qua restaurants staan Stone Brewing, Mädchenintaliener en Sra Bua by Tim Raue nog hoog op mijn lijstje. Zo zie je maar, vervelen hoef je je in Berlijn eigenlijk nooit!

Ik zou graag urban/lost places in Berlijn willen zien in een lijstje voor de gevorderde Berlijn-gangers

Mijn liefde voor verlaten gebouwen en de geschiedenis achter verval is in Berlijn naar nieuwe hoogte gestegen. Vooral voormalige militaire kazernes als Vogelsang, Krampnitz en Wünsdorf vind ik waanzinnig interessant omdat er nog veel in tact is en je je er echt terug in de tijd waant. Plekken als het verlaten attactiepark Spreepark, het voormalige afluisterstation Teufelsberg en de voormalig ziekenhuisocmplex Beelitz-Heilstätten kun je tegenwoordig onder begeleiding bezoeken en kan ik ook onwijs aanraden, zeker als je niet stiekem door een hek wil sneaken.

► In mijn archief verlaten plekken in Berlijn kun je alle artikelen vinden over verlaten plekken in Berlijn die ik bezocht, dat zijn er inmiddels al aardig wat!

Bedankt voor al jullie bezoeken, reacties, vragen, tips en suggesties in de afgelopen jaren. Zonder jullie was het bloggen niet half zo leuk geweest ♥. Ik hoop dat ik jullie de komende jaren nog vaak mag verwelkomen op mijn blog en dat ik jullie nog van veel leuke persoonlijke Berlijntips en inspiratie mag voorzien!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This