Naast de Fernsehturm en street art is er nog iets waar ik maar foto’s van blíjf maken en dat zijn bloesems. Tijdens de lentemaanden bloeit het in Berlijn volop en mijn camera draait overuren om al die roze pracht vast te leggen. De grootste verzameling bloesems staat met ruim 1.000 exemplaren langs de Berliner Mauerweg op de grens tussen Teltow en Lichterfelde. Tijd om daar eens tijdens de bloeiperiode met een camera om mijn nek een kijkje te gaan nemen.

De Berliner Mauerweg op de grens tussen Teltow en Lichterfelde in het zuiden van Berlijn

Bloesems langs de Mauerweg

Dat de bloesems in de TV-Asahi-Kirschblütenallee precies op het voormalige grensverloop van de Berlijnse Muur staan, is geen toeval. De bloesems en naam van deze allee zijn namelijk te danken aan de Japanse televisiezender Asahi, die na de val van de Berlijnse Muur geld heeft ingezameld om het voormalige grensverloop op te fleuren met kersenbloesems (sakura). Bovendien zouden de bloesems zorgen voor vrede en rust in de stad en de harten van de mensen. Er was veel aandacht voor de ontwikkelingen van de Koude Oorlog op de Japanse televisie en daarmee wist de TV-zender in totaal een miljoen Euro aan donaties op te halen, waarmee tot op heden meer dan 10.000 sakura in Berlijn zijn geplant. 1.000 daarvan staan op het voormalige grensverloop tussen het toenmalige Oost-Duitse dorp Teltow en de toenmalige West-Berlijnse wijk Lichterfelde en daarmee is het één van de grootste verzamelingen aan kersenbloesems in Berlijn.

➤ Lees meer over deze actie op mijn blog: Sakura in Berlijn – bloesem langs de Berlijnse Muur

Bloesems zover je kijken kunt in de TV-Asahi-Kirschblütenallee

1.000 kersenbloesems in Teltow

Tijdens mijn fietstocht over de Berliner Mauerweg, een 160 km lang fiets- en wandelpad over de voormalige grens, kwam ik al eens langs de Kirschblütenallee. Een 1,5 km lange weg met aan weerszijden bomen. Toen al een prachtig gezicht, maar omdat het augustus was, was er van bloeiende bloesems helaas geen enkele sprake. Het was één en al groen. Ik nam me voor om in de lente nog eens terug te komen en dat deed ik twee dagen geleden. Vanaf het station Lichterfelde-Süd (S25) is het slechts 10 minuten lopen naar de Kirschblütenallee. Hoe verder je richting de allee geraakt, hoe meer bloesems het ietwat dorpse straatbeeld sieren, totdat je uiteindelijk uitkomt bij de roze bloesemzee. De toen al prachtige allee is nu gevuld met sakura zo ver je kunt kijken en nog verder. De geur van de bloesem hangt in de lucht, de bloemen worden veelvuldig gefotografeerd en de picknicktafels zijn bezet door enthousiaste families. De bloesems hebben inderdaad voor vrede en rust gezorgd en brengt nu op de voormalige Todesstreifen mensen samen, in plaats van ze tot 1989 van elkaar te scheiden. Er hangt een uitgelaten sfeer en het is een waar feest om er rond te lopen.

Hanami vieren in Berlijn

Een écht feestje wordt er iedere laatste zondag van april gevierd in de TV-Asahi-Kirschblütenallee, als het Hanami-festival (Japans voor ‘bloemen kijken’) plaats vindt. Het traditionele Japanse lentefeest staat geheel in het teken van het eren van de lente en de prachtige sakura, die in de Japanse cultuur symbool staat voor de vergankelijkheid maar ook voor de vrede en de schoonheid van het leven. In Japan trekken hele volksstammen er op uit om onder de kersenbloesems te picknicken en met sake te proosten op het leven. In Berlijn is dat niet anders. Tijdens het kersenbloesemfeest met het motto ‘picknicken, flaneren en vertoeven onder 1.000 kersenbloesems’ (‘Picknicken, Bummeln und Verweilen unter 1.000 blühenden Kirschbäumen’) komen Berlijners samen om het leven en de vrijheid te vieren. En waar kan dat nou beter dan op zo’n historische locatie? Picknicktafels zijn volop aanwezig maar je kunt natuurlijk ook met een picknickkleedje in het gras neerploffen. Tijdens het Hanami-festial zijn er aan beiden uiteinden van het wandelpad markten te vinden, waar bezoekers terecht kunnen voor een picknick en lekkernijen uit de omgeving of voor meer informatie over de buurt, de natuur en de organisatie. Er is ook gezorgd voor een spel- en muziekprogramma. Natuurlijk kun je ook buiten het Berlijnse Hanamifest met een picknickmand richting Teltow trekken voor wat bloesempracht. Het is de S-Bahnrit naar de stadsrand zeker waard!

Bloesems in de TV-Asahi-Kirschblütenallee

Sowieso is het fietsen van de Berliner Mauerweg een aanrader, maar de lente is misschien wel het mooiste seizoen ervoor

Op verschillende plekken langs de Berliner Mauerweg zijn nog stukken Berlijnse Muur te vinden

All your dreams are made of strawberry lemonade

Een informatiebord dankt de donaties en herinnert aan het planten van de bloesems in april 1995 door de Sakura-organisatiecommissie 

Ben je eind april in Berlijn en ben je net zo verzot op bloesems als ik? Neem dan zeker eens een kijkje in de Kirschblütenallee! Ik weet zeker dat je camera overuren zal draaien ;-). 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This