Grundgezets Duitsland
De 60e verjaardag voor de Bondsrepubliek Duitsland, en het feit dat het Grundgesetz (grondwet) 60 jaar geleden is opgesteld is een reden voor een feestje dit weekend. De Duitsers staan uitgebreid stil bij dit jubileum met publicaties, tentoonstellingen en mediaspecials. De grondwet die in 1949 is ondertekend in de hoofdstad van de BRD (Bonn) was een mijlpaal na de nazi-dicatatuur. Na “die Wende” in 1990 ging heel Duitsland verder onder een grondwet, namelijk die van de BDR.

Echter bestaat de huidige grondwet van toen niet meer geheel uit wetten uit 1949. De grondwet is sinds die tijd namelijk al 53 keer gewijzigd. De wijzigingen betroffen in totaal 25 artikelen uit de Duitse grondwet. De federale overheid is van plan verdere wijzigingen door te voeren: terreur bestrijden, bestrijding van piraterij, wijzigingen in het operationele kader van het Duitse leger.In Berlijn wordt er groots gevierd dit weekend met als hoogtepunt het feest bij de Brandenburger Tor wat morgen plaats zal vinden. Het thema van het feest is “Freiheit und Einheit. Bürgerfest 60 Jahre Bundesrepublik Deutschland”. Onder andere kanselier Angela Merkel (CDU), minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD), zengers Udo Lindenberg en Peter Maffay zullen morgen een bezoekje brengen aan de Brandenburger Tor. Naast de festiviteiten die plaats zullen vinden in Berlijn is er ook een hoop te beleven in Bonn, de stad die van 1949 tot 1990 hoofdstad was van de Bondsrepubliek Duitsland.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This