11 oktober is een bijzondere dag voor mij. Vandaag precies 8 jaar geleden schreef ik namelijk mijn eerste artikel op dit blog. BerlijnBlog was geboren!

Eerder schreef ik al over mijn persoonlijke Berlijnbelevenissen op leininberlijn.web-log.nl (helaas, bestaat niet meer), daarna besloot ik het schrijven over Berlijn voort te zetten op een eigen domein. En dat doe ik nu dus alweer 8 jaar. In blogland mag BerlijnBlog dan al oma zijn, ze is nog springlevend! Tijd voor feest, taart, confetti, veel vlaggetjes en een leuke blogging tag!

20151003 - _DSF4200- BerlijnBlog

De blogging tag kwam ik een tijdje terug regelmatig tegen bij andere bloggers die ik volg. Ze beantwoorden een aantal vragen om zo meer te vertellen over hun blog. Het leek me leuk om de tag over te nemen om jullie op deze speciale dag wat meer over mijn blog te vertellen. Het zette me zelf ook een beetje aan het denken over mijn blog en wat ik ermee wil doen in de toekomst. Erg leuk om in te vullen dus!

Benieuwd? Lees dan snel verder!

Wat zou je aan je eigen blog willen verbeteren en wat wil je zeker zo houden?

Het belangrijkste vind ik dat ik zelf plezier heb aan het bloggen. Dat heb ik al sinds het begin en dat wil ik zeker zo houden! Mijn blog is echt een uit de hand gelopen hobby en dat merk je denk ik aan alles. Ik geniet van het fotograferen, het schrijven en bovenal: het (hopelijk) inspireren van mensen. Als ik ’s avonds thuis ben, en kan kiezen uit het kijken van een film of bloggen, dan kies ik meestal voor het laatste….

Verder wil ik mijn blog persoonlijk houden. Je vindt hier alleen mijn eigen mening en persoonlijke tips. Mij zul je geen restaurants horen aanbevelen waar ik zelf niet ben geweest of verhalen horen vertellen over onderwerpen die me niet interesseren. Ik ben nou eenmaal geen geen klassieke reisgids waar alles in staat. Ten eerste zijn die er al genoeg, en ten tweede, ik weet ook niet alles van Berlijn. Ik focus me liever op alles wat ik interessant vind. De geschiedenis, het leven op straat, de sfeer proberen te vangen etc.

Wat ik zou willen verbeteren? Genoeg! Er zijn vooral een aantal technische functionaliteiten die ik zou willen implementeren om het zoeken op mijn blog makkelijker te maken. Artikelen koppelen aan een GPS-locatie bijvoorbeeld, zodat je op een kaart makkelijk kunt zien wat ik over welke locaties ik heb geschreven (een voorproefje kun je hier zien). Verder zou ik ook wel graag een betere mobiele website willen hebben omdat 30% van mijn bezoekers op een mobiel apparaat bekijkt (en nog eens 21% op een tablet).

Ook zou ik graag meer tijd willen (kunnen) steken in artikelen, foto’s en video’s op mijn blog want ik heb continu meer inspiratie dan tijd om het daadwerkelijk te implementeren, haha.

20150805 - DSCF1927- BerlijnBlog Fotodagboek 40

Doe je alles voor je blog alleen?

Bijna alles, ja. Nieuwe locaties bezoeken, blogonderwerpen verzinnen, fotograferen, foto’s bewerken, nieuwe artikelen schrijven, oude pagina’s up to date houden, mail en reacties beantwoorden, design in elkaar frustelen, actief zijn op Facebook, Twitter en Instagram. Ik doe het allemaal met veel plezier!

20121014 - Park Südgelände 2012 12- BerlijnBlog

20140907 - P1070600- BerlijnBlog

Dit jaar heb ik wel de hosting van mijn blog uit handen gegeven omdat het voor mij te technisch werd en ik gewoon te weinig verstand heb van het hosten van grotere blogs. Mijn blog bevat gigabites aan beeldmateriaal en dat trekt niet elke server. Daar moest ik helaas op de harde manier achterkomen… Gelukkig was daar hulp van Savvii! Ze hebben me erg goed geholpen met het verhuizen van mijn website en daar ben ik ontzettend blij mee.

Ook ben ik een tijdje bezig geweest met een reeks gastartikelen die geschreven zijn door andere mensen die een bijzondere band hebben met Berlijn. Ik geef het woord graag aan mensen die iets over Berlijn kunnen vertellen wat ik zelf niet kan, zoals de gastartikelen in de serie ‘Mijn verhaal over de Berlijnse Muur‘. Hier vertellen mensen over hun eigen ervaringen in het voormalige Oost-Berlijn of bij de grensovergangen. Aangezien ik zelf de Koude Oorlog niet bewust heb mee gemaakt (geboren in 1987), kan ik er niet uit eigen ervaringen over vertellen. En het zou zó zonde zijn als die verhalen zouden verdwijnen! Daarom wil ik iedereen die een bijzonder verhaal heeft over de Berlijnse Muur graag een podium bieden op mijn blog. Onderstaande foto is bijvoorbeeld gemaakt door Niels van Tol, die over zijn ervaringen op mijn blog vertelde.

niels van tol berlijnse muur 6

Welk cijfer zou je je eigen blog geven?

Jezelf beoordelen, altijd lastig! Toch zou ik gaan voor een ruime 7. Overwegend ben ik zeer tevreden met de inhoud en groei van mijn blog. In vergelijking met de begintijd zijn de foto’s stukken beter geworden en de artikelen langer en diepgaander. Ook het aantal bezoekers en reacties van lezers die door mijn tips een leuke tijd hebben gehad in Berlijn groeit maar door. Daar ben ik ontzettend blij mee! Bij elke reactie, mail of bericht waarin ik lees dat mensen blij zijn met mijn blog, ben ik zo blij en stiekem ook wel erg trots. Wie had dat gedacht toen ik 8 jaar geleden begon met bloggen? Mensen lezen wat ik te zeggen heb. Ik vind het nog steeds erg bijzonder!

Verdien je geld met bloggen?

Ik verdien geld met de advertenties die op mijn website staan. Meestal zijn dat affiliate links: ik plaats links naar webshops en als iemand daar iets koopt, ontvang ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Als je mijn boek bijvoorbeeld via Ako of Bol.com bestelt, dan zien zij dat en ik verdien een extraatje, bovenop de vergoeding die ik als auteur ontvang. Wist je trouwens dat de tussenhandel vaak het meest verdient op de verkoop van boeken? Meer dan de auteur en de uitgever. Met het geld dat ik verdien kan ik de kosten van mijn blog dekken (hosting, nieuwsbrieven versturen, e-mail servers etc.) en mezelf af en toe wat leuks gunnen.

20150808 - DSCF2145- BerlijnBlog

Wat vind je een nadeel van bloggen, als je iets zou moeten kiezen? Of: heb je wel iets minder leuks meegemaakt door je blog?

Echt een nadeel heb ik nog niet aan gemerkt aan het bloggen en ik heb eigenlijk nog nooit iets minder leuks meegemaakt. Ik kan wel flink zenuwachtig worden als mijn blog down is en ik er niets aan kan doen. Aan de andere kant, dat overkomt de grootste wel eens (ja, ik kijk naar jou, Facebook) en ik hoop dan maar dat mensen op een later tijdstip nog eens terugkomen.

Het bloggen brengt ook wel een kleine stressfactor met zich. Ik wil namelijk regelmatig nieuwe interessante artikelen plaatsen en soms is dat behoorlijk uitdagend met een drukke baan, een inbox vol Berlijnvragen en een sociaal leven ernaast. Soms voel ik me ook wel in de herhaling vallen als ik voor de 100e keer een vraag beantwoord over hoe iemand van het vliegveld naar zijn hotel moet komen. Een beetje saai is dat soms wel. Aan de andere kant geeft het me ook veel voldoening want zo kun je mensen op een hele makkelijke manier blij maken. Had een dag maar 48 uur, denk ik wel eens ;-).

20150913 - _DSF3042- BerlijnBlog Fotodagboek 34 Berlin Art Week

Waardoor blijf jij hangen op een blog en wanneer klik je weg?

Ik blijf hangen op andere blogs als de inhoud me interesseert, het lekker wegleest en deze goed gestructureerd is. Dan kan ik zo uren doorklikken naar allerlei artikelen. Ook vind ik het fijn als er mooie foto’s worden gebruikt. Ik kan me bijvoorbeeld al snel ergeren aan foto’s met watermerken, veel ruis of een scheve horizon, haha. Extra fijn vind ik het als bloggers hun eigen invalshoek of mening over iets geven. Originaliteit speelt dus ook wel een rol!

Wat ik een afknapper vind? Als ik zie dat bloggers door anderen zijn geïnspireerd en daar geen credits voor geven. Of nog erger: andermans teksten of foto’s kopiëren zonder bronvermelding, da’s echt een no-go.

20150828 - _DSF2677- BerlijnBlog

Heb je mensen leren kennen door het bloggen?

Absoluut! Ik heb veel mensen ontmoet die ook een bijzondere passie hebben voor Berlijn en het is fijn om te zien dat ik niet als enige zo’n absurde liefde heb voor een stad. Dat is ook hetgeen wat me zo motiveert om te blijven bloggen, dat ik andere mensen die net zo’n Berlijnpassie hebben als ik, af en toe nog kan inspireren. En zij mij andersom net zo goed!

berlijnblog8jaar

Wat vind jij van persoonlijk bloggen? Waar let je op bij de informatie die je deelt op je blog?

Toen ik pas begon met bloggen schreef ik vooral over komende evenementen en aanbiedingen. Veel minder persoonlijk. Pas in de loop der jaren ben ik begonnen persoonlijker te worden, meer te schrijven over plekjes die ik zelf had ontdekt en plaatste ik zelfs af en toe een foto van mezelf op mijn blog. Sinds een jaar of drie plaats ik zelfs fotodagboeken waarin ik laat zien welke nieuwe plekken ik allemaal heb ontdekt of welke locaties ik graag bezoek. Je ziet daarin vooral foto’s van mijn leven in Berlijn. Foto’s van mijn persoonlijke- en werkomgeving, vrienden, familie en bekenden zie je vrijwel niet terugkomen. Zowel zij als jullie zitten daar volgens mij toch niet op te wachten ;-). Op mijn blog probeer ik altijd een goede balans te vinden tussen informatievoorziening, mijn mening en inspireren.

20150322 - IMG_8506- BerlijnBlog

Zou je je blog verwijderen in ruil voor 50.000 euro?

Ik heb ooit de vraag gehad of ik mijn blog wilde verkopen. Ik heb daar toen serieus lang over getwijfeld maar het voelde eigenlijk niet goed. BerlijnBlog is mijn creatie, mijn kind, mijn project waar ik al jaren aan werk. Daar zit zoveel bloed, zweet, tranen en vooral veel liefde in. Dat kan ik toch niet zomaar weg doen? Aan de andere kant… Met €50.000 zou ik natuurlijk wel een mooi ander Berlijnplatform op kunnen zetten. Aangezien mijn gevoel me eigenlijk nog nooit in de steek heeft gelaten blijf ik toch bij nee.

20150731 - DSCF1370- BerlijnBlog

Welke dingen gebruik jij om te bloggen?

In de afgelopen jaren heb ik aardig wat apparatuur verzameld, je zou best kunnen zeggen dat ik een kleine gadgetfreak ben. Ik gebruik mijn MacBook Pro of iMac om artikelen te schrijven, op die laatste doe ik trouwens ook foto- en videobewerking. Inspiratie noteer ik allemaal in mijn Moleskine boekje dat ik altijd bij me heb. Mijn systeemcamera (Fuji X-T10) zit trouwens ook altijd standaard in mijn tas, net als mijn iPhone 5s trouwens, zodat ik in de positie ben om spontaan foto’s te maken. Als ik op pad ga voor een fotoserie of nachtfotografie neem ik de spiegelreflex mee (Canon 6D met meestal de Canon 17 – 40 mm F4, Canon 24 – 105 mm F4 of Canon 50 mm F 1,8 lens) en soms ook een statief. Natuurlijk heb ik dat niet allemaal nodig om te bloggen, maar fotografie is ook een steeds groter wordende hobby van me. Mocht een dag ook nog eens 48 uur hebben, dan zou ik nog een fotoblog beginnen denk ik!

20150808 - IMG_8574- BerlijnBlog Fotodagboek 40

Zo, dat waren mijn antwoorden. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om meer over mij en mijn blog te lezen! Feedback, ideeën, vragen en andere hersenspinsels verwelkom ik graag bij de reacties. Bedankt allemaal voor het volgen en lezen van mijn blog. Het schrijven van artikelen is één, maar dat het ook gelezen wordt is nog altijd een grote eer. Zonder jullie zou het bloggen niet half zo leuk zijn.

BEDANKT!

Bedankt voor jullie reacties, vragen, aanvullingen en gewoon voor het lezen van mijn blog!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This