Nog 4 nachtjes en het is zo ver, dan breekt de dag aan die voor vele historici, Duitsers en Berlijnfans een bijzondere dag zal zijn. 20 jaar na de val van de Berlijnse muur, het lijkt lang geleden maar toch maakt het nog deel uit van een stukje zeer recente geschiedenis. Een geschiedenis die ook in Nederland heel erg leeft want er zijn door het hele land heen verschillende evenementen georganiseerd in onder andere Amsterdam, Emmen, Nijmegen en Utrecht!

Amsterdam

Naar aanleiding van de val van de Berlijnse muur op 9 november 1989 is in het hoofdgebouw VU begane grond, de Boelelaan 1105, een tentoonstelling te zien. De tentoonstelling wordt geopend maandag 9 november om 16.30 uur. De tentoonstelling is te bezoeken tot 6 januari 2010.

Het is bijna twintig jaar geleden dat de Berlijnse muur viel en daarmee een einde kwam aan de tweedeling van Berlijn. De onlangs gestorven beeldhouwer Shinkichi Tajiri (1923-2009) doceerde van 1969 tot 1989 in Berlijn. Daar maakte hij een bijzonder document: een complete fotografische documentatie van de Berlijnse Muur. De 43 kilometerlange muur heeft hij in z’n geheel vastgelegd. Ook maakte hij vanuit een helikopter van het Duitse leger een videofilm van de muur.

Maar er is meer in onze hoofdstad:

Den Haag

De Duitse ambassade in Den Haag viert op maandag 9 november de twintigste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur met braadworst en bier. Van 15.00 tot 17.00 uur is er een openbaar feest voor het ambassadegebouw aan de Groot Hertoginnelaan. Dat maakte de ambassade donderdag bekend. Eerder werd al aangekondigd dat maandag bij de ambassade een stoet van oude Trabantjes te zien zal zijn. Het gaat om in totaal acht nog werkende exemplaren van de vermaarde Oost-Duitse auto.

Emmen

Bibliotheek Emmen organiseert in samenwerking met Volksuniversiteit Emmen op 9 november 2009 een lezing onder de titel ‘De Berlijnse Muur, het monster van de 20e eeuw’ door Klaas Hoogenboezem, oud docent geschiedenis.

De lezing begint om 19.30 in de centrale bibliotheek in Emmen en de entree bedraagt vijf euro.

Nijmegen

Het grote buitenkunst project De Berlijnse Muur van Cultuur op de Campus (Radboud Universiteit) wordt maandag 9 november feestelijk geopend met Frank Antonie van Alphen. Ter nagedachtenis aan dit keerpunt in onze geschiedenis organiseert Cultuur op de Campus De Berlijnse Week met film, theater en beeldende kunst.

Op de dag af twintig jaar na de val van de muur, vindt de opening plaats van het graffiti-kunstproject de Berlijnse muur waar studenten onder artistieke leiding van Rob Arts (www.graffiti.nl) aan gewerkt hebben. Schrijver Frank Antonie van Alphen levert een literaire bijdrage. Met een glas gluhwein in de hand wordt op symbolische wijze een fragment uit de muur ‘neergehaald’, waarna het tijdelijke buitenkunstwerk nog tot de kerstvakantie te bewonderen blijft.

Rotterdam

Een dag na de herdenking geeft Geert Mak een lezing over de ontwikkeling van de Europese cultuur na de val van de Muur en de toekomst van Europa. De lezing wordt mede georganiseerd door de Erasmus Universiteit Rotterdamen vindt dus plaats op dinsdag 10 november 2009 van 17:00 tot 18.30 uur in de Burgerzaal aaan de Coolsingel 40.

Utrecht

Komend weekeinde staat de Culturele Zondag in Utrecht helemaal in het teken van de val van de Berlijnse Muur. Tijdens Kultursonntage Niemandsland zijn er op 35 locaties in de stad concerten, lezingen, exposities en filmvertoningen.

De viering van de twintigste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur in Utrecht wordt zaterdag geopend door Cees Nooteboom. Hij draagt voor uit zijn Berlijnse Notities. Hierin beschreef hij zijn ervaringen in het Berlijn van vlak voor, tijdens en na de Wende.

Op zondag wordt Utrecht verdeeld in de zones West, Mitte en Ost. In de verschillende zones zijn allerlei activiteiten. In het Utrecht Archief is historisch beeldmateriaal te zien. In de Winkel van Sinkel treedt de transsexuele variété-vamp Romy Haag op.

Voor de deur van het stadhuis wordt een muur opgebouwd. Deze wordt aan het eind van Kultursonntage omvergeworpen door burgemeester Aleid Wolfsen, begeleid door leden van het Kyteman Hiphop Orkest.

Meer?

Weet jij toevallig meer interessante evenementen die plaats vinden in Nederland rond de 20 jarige verjaardag van de val van de Berlijnse Muur? Laat ze dan weten in de comments, we zijn benieuwd!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This