9 november 1989 was een moment dat geschiedenis schreef, de Berlijnse Muur viel. En hoewel deze bijzondere gebeurtenis natuurlijk jaarlijks wordt herdacht, is er tijdens de jubileumjaren extra veel aandacht voor de herdenking. In 2009 (20 jaar na de val van de Berlijnse Muur) werd er een groots domino georganiseerd, in 2010 bleven de grootste evenementen uit. Ook nu lijkt dat weer het geval, 9 november 2013 (24 jaar na de val van de Berlijnse Muur) is nog amper in zicht of de eerste evenementen en tentoonstellingen rondom 9 november 2014 (25 jaar na de val van de Berlijnse Muur) worden al bekend gemaakt.

Het hoogtepunt in november 2014 zal een grootste lichtinstallatie worden. Dit project van de Berlijnse kunstenaar Christoph Bauder staat als een als symbool voor „Hoffnung für eine Welt ohne Mauern“ (hoop voor een wereld zonder muren). 10.000 lichtgevende en met helium gevulde luchtballonnen zullen het gehele weekend (7-9 nov) de voormalige grens markeren. Ze zouden zelfs vanuit het luchtruim te zien zijn.

mauerfall 2014 1

De ballonnen worden langs 12 kilometer door de binnenstad geplaatst: langs de voormalige grensovergang bij de Bornholmer Straße, door het Mauerpark, langs de Bernauer Straße, langs de Gedenkstätte Berliner Mauer, langs de Spreeufer, Reichstag, Brandenburger Tor, Potsdamer Platz en Checkpoint Charlie richting Kreuzberg tot de Oberbaumbrücke. Dit zal vast een mooie wandeling zijn die herinnert aan tijden van het gedeelde Berlijn. Op 5 plekken zullen de ballons worden losgelaten (nadat de LED verlichting uit de ballon is gehaald), als herinnering aan de revolutie en de val van de Berlijnse Muur. Bedrijven en particulieren kunnen het project sponsoren en wanneer je dat doet, mag je je eigen ballon laten vliegen.

mauerfall 2014 2

mauerfall 2014

Er worden nog veel meer evenementen gepland rondom “Mauerfall 2014” die allemaal zullen plaatsvinden in de aanloop naar 9 november.

Meer over de ballonnen hier: 25. Jahrestag des Mauerfalls: Flieg, Mauer, flieg!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This