Iets wat Berlijn voor mij anders maakt dan andere steden is het veelvuldig gebruik van openbare ruimtes, en dan niet perse het bedoelde gebruik ervan. Zo is de Admiralbrücke een gewone brug die je van de ene oever (Fraenkelufer) naar de andere (Planufer) brengt, maar dat is niet waar de brug bekend om staat. In de zomermaanden is de brug namelijk een geliefd oord als openbare bar en wordt elke vierkante centimeter brug gretig bezet door zonaanbidders en partygangers. Dat juist de Admiralbrücke zo populair is, is geen toeval. Het is een prachtige historisch exemplaar (sinds 1882), de brug is vrijwel geheel vrij van autoverkeer en het biedt een schilderachtig uitzicht over het Landwehrkanal. De vele minimarkts en spätkaufs in de buurt draaien goede omzetten door de verkoop van bier, dat in Duitsland gewoon in het openbaar genuttigd mag worden. Ondanks dat het soms behoorlijk druk kan worden op de brug is de sfeer er altijd goed en is een biertje op de Admiralbrücke onder het genot van wat straatmuzikanten een perfect begin van een Kreuzbergse uitgaansavond.

Inmiddels is de brug een waar fenomeen en ondanks dat de brug al in meerdere stadsgidsen is opgenomen blijft de gemoedelijke sfeer behouden. Op en rond de brug is het zo vol, dat de omwoners last hebben van het lawaai en het afval. Mocht je er dus een bezoekje brengen, doe de omgeving dan een plezier en houd het rustig en schoon. “Sluitingstijd” is 22:00 om de overlast voor de omwonenden te beperken. Gelukkig zijn hier genoeg bars en clubs in de omgeving om je avond voort te zetten.

Kreuzberg heeft vele gezichten, maar dit gezicht vind ik het mooiste.

Admiralbrücke 3

Admiralbrücke 4

Admiralbrücke 5

Admiralbrücke 6

Admiralbrücke 7

Admiralbrücke 8

Admiralbrücke 9

Admiralbrücke 10

Admiralbrücke 11

Admiralbrücke 12

Admiralbrücke 13

Admiralbrücke

Admiralbrücke 2

Admiralbrücke

Adres: Admiralbrücke, 10967 Berlin
OV: Kottbusser Tor
Openingstijden: vanaf 14:00 wordt het druk, sluitingstijd 22:00

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This