Een adventskalender is een kalender die onderdeel is van een Christelijke traditie die stamt uit de 19e eeuw; Advent. De mensen die veel Duitsers kennen zullen misschien ook wel ieder jaar worden voorzien van een prachtige Adventskalender. Ik krijg ze regelmatig toegestopt, ze zijn namelijk hip en hot in Duitsland. Voor de mensen die niet bekend zijn met de Adventskalender, dit is een speciale kalender die is voorzien van verschillende luikjes. Achter elk luikje schuilt een verrassing en dagelijks mag er één luikje worden geopend. Meestal kan er in de vakjes wat chocola of een andere lekkernij worden gevonden voor kinderen. Ook zijn er kalenders die zich meer op volwassenen richten, vaak zijn de vakjes dan voorzien van spreuken of foto’s. De kalender maakt het leuk om de dagen voor kerst af te tellen (het is dus niet de bedoeling dat je alle luikjes gelijk openmaakt).

Milka Adventskalender

Milka Adventskalender

Soorten Adventskalender

Hipste Adventskalender is van Spems

De kalenders worden geproduceerd in vele verschillende vormen en maten. Alle kalenders hebben gemeen dat ze de resterende dagen tot Kerstmis aftellen, meestal zijn dat er 24. In die zin heeft de adventskalender dezelfde functie als de adventskrans. Vaak begint het aftellen op 1 december maar dit kunnen ook andere data tussen 27 november en 3 december zijn. Er zitten in ieder geval altijd 4 zondagen in de adventstijd.

Steeds meer verschillende Adventskalenders worden gemaakt. Games worden in een Adventskalender gegoten, elke dag een nieuw level. Ook zijn ze er in iets luxere versies te verkrijgen, zo heeft Porsche een eigen kalender en worden er in België Adventskalenders met diamanten gemaakt. Online heb ik al Adventskalenders terug gevonden bij Bol.com en de Hema.

Herkomst van de Adventskalender

Advent is in het christendom de benaming voor de periode voor Kerst. De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden Christenen zich voor op het Kerstfeest, en wordt de geboorte van Jezus herdacht. Advent is oorspronkelijk van Duits Lutherse afkomst, dit verklaart waarom je in Duitsland en Oostenrijk nog altijd heel veel verschillende adventskalenders kunt vinden. De laatste jaren heeft de adventskalender zich verspreid over een groot aantal Christelijke landen maar in toenemende mate ook over een aantal niet Christelijke landen. Veel mensen zullen de kalender dan ook wel vanuit Nederland kennen. Zeker in de grensstreek is de smakelijke kalender bekend.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This