Berlijn was het brandpunt van de Koude Oorlog. Wil je daar meer over te weten komen? Dan kun je in deze stad je hart ophalen. Zien hoe de Berlijnse Muur de stad deelde? Breng een bezoekje aan de Gedenkstätte Berliner Mauer. Meer te weten komen over de afluistertechnieken van de Stasi? Dan ga je naar het Stasi-museum / voormalige hoofdkantoor van de Stasi. Wil je weten wat er gebeurde met DDR-burgers die volgens de staat een gevaar vormden voor het communistische regime? In de voormalige Stasi-gevangenis Hohenschönhausen krijg je de keiharde waarheid voor je kiezen. Wil je meer weten over het dagelijks leven in de DDR? Dan kun je sinds eind 2013 terecht in het Museum in der Kulturbrauerei waar je gratis de tentoonstelling Alltag in der DDR (het dagelijks leven in de DDR) kunt bezoeken.

20150118 - P1100424- BerlijnBlog Museum Kulturbrauerei Alltag in der DDR

20141207 - P1090257- BerlijnBlog Museum Kulturbrauerei Alltag in der DDR
Werk is altijd weer een centraal thema in de Arbeiter-und-Bauern-Staat.

Het dagelijks leven in de DDR

Veel musea gaan in op de duistere kant van de DDR. Een staat die zo hard probeerde om een wankelende economie draaiende te houden en haar burgers in het land te houden. Vluchtelingen werden afgeknald. Een staat die vrijheid van meningsuiting niet dulde. Want als je een mening had die tegenstrijdig was met de ideologie van de staatspartij de SED dan kon je je carrière wel vergeten of zelfs in de gevangenis belanden.

Maar wat nou als je in een normaal gezin leefde en gewoon deed wat de staat van je verwachtte? Dan had je eigenlijk best een oké leven in de DDR. Want er waren altijd genoeg banen, de gezondheidszorg was goed en elke Oost-Duitser die ik ken, laat regelmatig de woorden ‘gemoedelijk’ en ‘zorgzaamheid’ vallen. En dat vele producten zoals koffie, bananen, Amerikaanse merkproducten en auto’s schaars waren. Daar waren de meesten wel aan gewend.

20141207 - P1090249- BerlijnBlog Museum Kulturbrauerei Alltag in der DDR
Grappig om te zien: interieur- en tuiniertijdschriften uit de DDR. Uiteindelijk had toch iedereen hetzelfde.

20141207 - P1090246- BerlijnBlog Museum Kulturbrauerei Alltag in der DDR
Weinig merken. Veel groenten in glazen potten. Melk in zakken. De luxe melkvermakkingen van karton kenden ze trouwens alleen in Berlijn, daar waar toch iets meer producten te verkrijgen waren dan in andere delen van de DDR.

Museum in der Kulturbrauerei

Het museum vind je in de Kulturbrauerei. Het terrein van een prachtig opgeknapte voormalige Schultheiss bierbrouwerij in Prenzlauer Berg, dat nu vooral voor evenementen wordt gebruikt. Het museum toont op 600 m2 ruimte een groot aantal originele producten, films, foto’s en officiële documenten uit de DDR.

Het museum is opgedeeld in de volgende vier thema’s:

  1. SED-Herrschaft – Over de heerschappij van de regerende communistische partij de Sozialistische Einheitspartei Deutschlands.
  2. ImTakt des Kollektivs –  Een blik in het dagelijkse leven en de recreateiemogelijkheden in de DDR.
  3. Konsum und Mangel – Over de SED die altijd weer beloofde dat het socialisme voor een beter leven zou zorgen maar wat toch altijd weer resulteerde in een tekort aan (kwalitatieve) levensmiddelen.
  4. Rückzug und Aufbruch – Hoe Oost-Duitsers hun vrijheid vierden na de val van de Berlijnse Muur.

Het museum is vrij luchtig en de informatie goed gestructureerd. Er is vooral ontzettend veel te zien en het museum biedt echt een kijkje in het dagelijks leven in de (laatste jaren van de) DDR. Zo hebben ze een krantenkiosk nagebouwd waar je kranten en tijdschiften uit de DDR kunt bekijken. Ook zie je koffers vol Westprodukte, producten uit het westen die in Oost-Duitsland erg geliefd waren maar waar alleen burgers met contacten in het westen aan konden komen. Ook vond ik de ansichtkaarten grappig om te zien. Oost-Duiters vierden massaal vakantie aan de Ostsee en het Balatonmeer. Natuurlijk ontbreekt ook een originele Trabant niet op de tentoonstelling.

De beknopte informatieborden geven per thema meer achtergrondinformatie maar gaan niet heel diep op de materie in, daardoor ben je vrij snel door het museum heen en kom je (als je al wat voorkennis hebt) niet heel veel nieuwe dingen meer te weten. De inhoud is vergelijkbaar met het DDR-museum, met verschil dat deze tentoonstelling gratis is. Als je in de buurt bent, raad ik het zeker aan een een keer in dit museum binnen te lopen!

Alltag in der DDR
Adres: Knaackstraße 97
OV: U-Bhf Eberswalder Straße
Entree: gratis
Tijd inplannen: 1 a 1,5 uur (of de hele dag als je al het filmmateriaal wilt bekijken)
Openingstijden: Dinsdag – zondag 10:00 – 18:00, donderdag 10:00 – 20:00
www.hdg.de/berlin/museum-in-der-kulturbrauerei

20141207 - P1090254- BerlijnBlog Museum Kulturbrauerei Alltag in der DDR

20141207 - DSCF0545- BerlijnBlog Museum Kulturbrauerei Alltag in der DDR
Het DDR-cameramerk Praktica produceerde in Dresden en was internationaal bekend. Ze bestaan nog steeds, maar kunnen niet echt meekomen met de grote merken.

20141207 - P1090242- BerlijnBlog Museum Kulturbrauerei Alltag in der DDR

20141207 - DSCF0536- BerlijnBlog Museum Kulturbrauerei Alltag in der DDR

20141207 - DSCF0546- BerlijnBlog Museum Kulturbrauerei Alltag in der DDR

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This