Wie kent hem niet? Het van origine Oost-Duitse “Ampelmannetje”? Je vindt dit herkenbare figuur op vele voetgangersverkeerslichten in het voormalige Oost-Duitsland. In de tijd van de koude oorlog was het Ampelmännchen enkel in Oost-Berlijn terug te vinden, nu duikt het mannetje ook steeds meer rond de Kurfürstendamm en andere populaire plekken in West-Berlijn op. Groen en al vooruitmarcherend als je door mag lopen en rood en met de armen gespreid als je dient te stoppen. De man met de hoed is in de DDR ontworpen en was in eerste instantie vooral voor kinderen bedoeld die met behulp van het verkeerslichtmannetje de verkeersregels op een speelse manier konden leren. Doordat het mannetje wat forser is, en daarmee het oppervlakte rood of groen ook, zou het veiliger en de kleur beter herkenbaar zijn voor het verkeer. Karl Peglau, verkeerspsycholoog in de DDR ontwierp de sympathieke verkeersman in 1961.
Rettet das Ampelmännchen
Weg uit het straatbeeld..
Na de val van de Berlijnse Muur was het ook gelijk over met veel producten uit de DDR. Coca Cola, andere Amerikaanse merken, en het suffere West-Duitse verkeerslichtmannetje vierden zege. Het Ampelmännchen dreigde uit het Berlijnse straatbeeld te verdwijnen… Totdat in 1996 de actiegroep “Rettet das Ampelmännchen” werd opgericht. Zij maakten zich er hard voor dat het Ampelmännchen zoals zij hem uit Oost-Berlijn kenden niet zou verdwijnen.
Terug in het straatbeeld!
T-shirts, stickers en gemobiliseerde volksstammen werden uit de kast getrokken om aandacht te vragen voor de terugkomst van het verkeerslichtmannetje in het (Oost-)Berlijnse straatbeeld. Volgens de vele fans is het oostmannetje veel vriendelijker dan zijn westerse concurrent en staat het voor de kneuterige gezelligheid uit de DDR. Langzaam maar zeker won het Ostalgische mannetje weer aan populariteit. Zo sterk zelfs, dat het Oost-Duitse Ampelmannetje nu zelfs rondom de Kurfürstendamm te zien is. Er kan met zekerheid gesteld worden dat de reddingsactie succes heeft gehad, het Ampelmannetje is als kurkentrekker, balpen, gum, vaas, magneet of kofferlabel op menig toeristenzolder terug te vinden. Tegenwoordig is het Ampelmannetje één van de weinige Oost-Duitse overblijfselen die ook in westelijke delen van de stad terug te vinden is, het was dan ook een West-Duitser die de succesvolle merchandising rondom het Ampelmannetje groot heeft gemaakt. Er zijn zelfs meerdere winkels in Berlijn te vinden die enkel souvenirs van het Ampelmännchen verkopen.