Hoe het leven was direct zo langs die Berlijnse Muur? Eigenlijk heel normaal, aldus de kunstenaar Yadegar Asisi. En juist omdat een antwoord als “normaal” in deze context eigenlijk helemaal niet zo normaal is besloot de kunstenaar uit Kreuzberg het leven naast de Berlijnse Muur op een gemiddelde novemberdag in Berlijn te portreteren op een levensgroot doek (schaal 1:1). 60 X 15 meter is het panoramaschilderwerk groot, dat het levensechte uitzicht laat zien vanuit West- naar Oost-Berlijn op een punt nabij Moritzplatz. Jarenlang is Asisi bezig geweest met het kunstwerk, en op het moment van schrijven wordt deze tentoongesteld in een gure en donkere silo nabij Checkpoint Charlie. Voor €10 entree is de panorama “die Mauer” te bezichtigen welke niet alleen uit beeld, maar ook uit spraak, geluid en licht bestaat. Alles om de sfeer rond de muur zo goed mogelijk te portretteren.

En dat is zó goed gelukt dat het de €10 voor een enkel kunstwerk waard is. Kippenvel kreeg ik ervan, bij het zien van een groepje hangjongeren langs de muur en de woorden “niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten”. Het stuk heeft zo ontzettend veel details dat je kunt blijven kijken. Hoe de straten in Kreuzberg zo donker zijn, hoe de graffiti alleen de westkant van de muur siert en hoe toeristen lollig foto’s maken terwijl ze doen alsof ze het betonstuk willen beklimmen. Voor je het weet ben je een uur verder, verbaasd over het feit hoe groot het verschil is tussen het vervallen lege oosten toen en het hippe gewilde oosten nu. Het panorama is interessant voor zowel mensen die Berlijn uit tijd niet niet kennen (je hebt het gevoel dat je echt een waarheidsgetrouw beeld krijgt van toen) als voor mensen die Berlijn uit die tijd wel kennen (herkenning aan “toen”). Een aanrader dus!

Een goede radioreportage over de tentoonstelling is terug te horen bij de NOS, met meer achtergrondinformatie over Asisi.

Asisi Die Mauer 1

Asisi Die Mauer 1

Asisi Die Mauer 7

Asisi Die Mauer 8

Asisi Die Mauer 12

Asisi Die Mauer 11

Asisi Die Mauer 10

Asisi Die Mauer 9

Asisi Die Mauer 6

Asisi Die Mauer 5

Asisi Die Mauer 2

Asisi Die Mauer 3

Asisi Die Mauer 1

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This