Afgelopen weekend was het weer eens tijd voor wat sensatie op een verlaten locatie. Via JN, die ik op Instagram volg, stootte ik op de locatie Ballhaus Riviera. Een verlaten balzaal in Grünau, bijna aan de rand van Berlijn. Het bijzondere aan deze locatie, in vergelijking met veel andere verlaten plekken in Berlijn, is dat het pand nog niet heel erg veel te lijden heeft gehad aan vernieling en graffiti. Natuurlijk hebben het weer en het gebrek aan onderhoud hun sporen achter gelaten, maar de sfeer is hier nog te proeven. Even waan je je in de jaren ’20. Een aanrader voor als je de tijd hebt en je in alle rust een verlaten oord wilt bezoeken.

Ballhaus Riviera 11

Ballhaus Riviera toen

Op internet is weinig informatie te vinden over deze voormalige balzaal, stammend uit 1895. Wel blijkt Ballhaus Riviera 100 jaar geleden een populaire en chique locatie geweest te zijn voor vrouwen met parelkettingen en sigarettenhouders en voor mannen met bolhoeden en bretels. In de jaren ’30 was het voor muzikanten een ware eer hier ten tonele te verschijnen en dit Gesellschaftshaus was een reden om naar Grünau te komen. Totdat de eerste zonnestralen boven Berlijn een nieuwe dag inluidden kon er hier gedanst worden, toen al was Berlijn een stad met feestgrage inwoners. Binnen bevond zich een grote balzaal, met prachtig hoge plafonds, lange gordijnen en een mooie houten vloer. Ook buiten kon er gedanst worden, onder de palmbomen met blik over de rivier de Dahme.

Ballhaus Riviera

Ballhaus Riviera nu

Als je hier nu rondloopt, kun je met een beetje fantasie de flair uit de jaren ’20 nog voelen. Hoe romantisch is het om in de grote balzaal, tussen wat vervallen ornamenten, een dansje te wagen met je partner? Tergelijkertijd is het ook jammer hoe te zien hoe zulke prachtige bouwwerken zo in het verval zijn geraakt. Minstens 10 jaar wordt er niet meer naar het Ballhaus Riviera omgekeken. Er gaan geruchten de ronde over afbraak en de bouw van een congreshotel of van nieuwbouw op het terrein, er zouden meerdere geïnteresseerden in het gebouw zijn maar verkocht is het onder monumentenzorg gestelde grondstuk nog niet. Wat de laatste ontwikkelingen zijn weet ik niet, het laatste artikel dat ik vond stamt uit 2007.

Ballhaus Riviera 8

Ballhaus Riviera 1

Ballhaus Riviera 9

Ballhaus Riviera 20

Ballhaus Riviera 10

Ballhaus Riviera 11

Ballhaus Riviera (1)

Ballhaus Riviera 14

Ballhaus Riviera 12

Ballhaus Riviera 13

Ballhaus Riviera 16

Ballhaus Riviera 7

Ballhaus Riviera 15

Ballhaus Riviera 6

Ballhaus Riviera 5

Ballhaus Riviera 2

Ballhaus Riviera 18

Ballhaus Riviera

Ballhaus Riviera bezoeken

Wat mij enigszins verwonderde (waarom eigenlijk?), is dat het Ballhaus midden in een woonwijk ligt. Lijkt me apart om tegenover zo’n spookhuis te wonen. Het maakt de sfeer echter wel gemoedelijk en het is goed bereikbaar met de auto en met het OV (S-Bhf Berlin-Grünau, in de richting van Schönefeld). Het pand is omheind, maar is op verschillende plekken toch goed bereikbaar. Langs de waterkant kun je naar binnen en vind je eenvoudig toegang tot de balzaal. Tijdens mijn bezoek kwam ik nog een ander groepje fotografen tegen, verder was het hier uitgestorven. De kans is aanwezig dat het op warme zonnige dagen (ik was er met -2 en sneeuw) wat drukker bezocht is. In tegenstelling tot een geheim bezoek aan bijvoorbeeld de Teufelsberg of het Spreepark hoef je hier niet bang te zijn voor honden of politie. Houd er wel rekening mee dat je geen vernielingen aanbrengt aan het pand en dat de vloeren op veel plekken slecht onderhouden, en dus gevaarlijk kunnen, zijn.

Adres: Regattastraße 180 (ongeveer)
OV: S-Bhf Berlin-Grünau


View Larger Map

Geïnteresseerd in verlaten oorden in Berlijn? Hier vind je een overzicht van meer spannende locaties!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This