250 uur aan filmmateriaal is er beschikbaar over de laatste zeven jaren uit het bestaan van Bar 25 in Berlijn. Al deze beelden die achter de gesloten deuren van dit Berlijnse – bijna onwerkelijke – technocentrum geschoten zijn zijn de basis voor de docufilm: Bar 25 – Tage ausserhalb der Zeit. Een filmteam heeft de meest interessante beelden gesorteerd, bewerkt en tot een interessante documentaire geknutseld. Het bijzondere aan de film is dat deze tot stand is gekomen met o.a. veel giften uit de scene.

Samenvatting

De gehele geschiedenis van Bar 25 wordt in deze film behandeld, aan de hand van vele fragmenten van feestgangers, de oprichters maar ook de mensen die in caravans op dit terrein woonden. In de film komt niet alleen naar voren wat voor een geweldige technoclub met internationale allure Bar 25 is geweest, maar ook hoe het is geweest voor het barpersoneel en hoe de relatie was tussen Bar 25 en de Duitse politiek.

Review

Bar 25 heeft in de jaren ’90 véél los gemaakt in de wereld van muziek, creativiteit en eigenzinnigheid in Berlijn, en deze film is een mooie herinnering aan die tijd. Het is vrij uniek dat er zoveel beeldmateriaal is van Bar 25, want een afgesloten commune was het wel een beetje. In de film wordt goed weerspiegeld wat er zoal gaande was in deze afgesloten wereld aan de Spree. We krijgen een blik in menig feestje en woonbomiel van bewoners op het terrein.

Op 14 september 2010 heeft Bar 25 definitief zijn deuren gesloten. Bar 25 moest de oevers van de Spree verlaten omdat het gehele gebied op de schop zal gaan en er een toekomstige Mediaspree is gepland. Nog altijd wordt er veel gediscussieerd rondom dit project, wat er exact gaat gebeuren met de Spree-oevers is nog altijd niet helemaal duidelijk. Maar, niet getreurd, onlangs is Kater Holzig geopend, onder leiding van de oprichters van Bar 25. In Kater Holzig kun je goed eten en extreme feestjes beleven. In de zomer is het daarnaast gelegen Lichtpark een perfecte locatie voor een open air feestje.

De soundtrack (aanrader) is te beluisteren op Spotify en de film te bestellen bij Amazon.

Trailer

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This