Wil je je begeven tussen de locals en je inwijden in de Duitse cultuur? Dan moet je eens gaan barbecueën in Berlijn, oftewel ‘grillen gehen‘, zoals een Duitser zou zeggen. Omdat veel appartementen in Berlijn geen tuin of groot balkon hebben, trekken families, vriendengroepen en stelletjes eropuit om te grillen in één van de vele parken in Berlijn. Zodra het enigszins lekker weer begint te worden in Berlijn is het de hele dag druk in de parken. ’s Middags kun je naar het park komen om te relaxen, te sporten, te zonnen, te picknicken, te lezen, te studeren… noem het maar op. Tegen het einde van de middag komen de barbecues tevoorschijn. Vaak nemen families hele tafels, stoelen en koelboxen mee wat er erg grappig maar vooral gezellig uitziet!

20120804 - _MG_3262- BerlijnBlog grillen

Waar te barbecueën?

Belangrijk om te weten is dat het niet overal is toegestaan om te barbecueën. Toch zijn er bijna in elke wijk van Berlijn wel speciale plekken waar het is toegestaan om te barbecueën. Het woord waar je naar op zoek moet is ‘Grillplatz’. In onderstaande parken is het veelal alleen toegestaan op bepaalde plekken te barbecueën. De exacte locaties waar barbecueën is toegestaan zijn meestal met borden aangeduid.

Monbijoupark in Mitte

Hier is leuk barbecueën omdat het park zo dicht bij de Spree is, tevens staat dit park redelijk bekend om de barbecuemogelijkheden. Net als in Tiergarten is het in het Monbijoupark ook niet overal toegestaan te barbecueën, er zijn speciale plekken aangelegd waar het wel kan. Monbijoupark is te bereiken met de S-bahn via Hackescher Markt.

Volkspark Friedrichshain

Dit is een authentiek park met een geschiedenis, het was één van de eerste parken in het voormalige Oost-Berlijn. Op de bergen van het park heb je een grappig uitzicht over de stad en in het oude theater worden nog wel eens filmvoorstellingen gegeven. In het volkspark Friedrichshain is ook een speciale Grillplatz, deze is gelegen op de berg. Hier vind je ook speciale afgezette betonnen afvalbakken waar het barbecuespul veilig in kan worden gedeponeerd. Het is hier altijd een gezellige boel met voornamelijk jongeren.

Café Schönbrunn is ervoor als je zelf geen zin hebt om te fikken maar toch zin hebt in een steak. Dit park is ook erg geschikt voor families omdat er veel ruimte is, en er zijn veel sportfaciliteiten (o.a. klimmen). Je kunt het beste met de tram naar Volkspark Friedrichshain gaan en uitstappen bij de volgende haltes Danziger-/Kniprodestr. (met de M10) of Am Friedrichshain (met de M4)

Görlitzer Park in Kreuzberg

Het Görlitzer park trekt altijd een gemixt volk aan. Er zitten veel studenten, scholieren en alternatievelingen. Dit park is zeer geschikt om te barbecueën omdat er speciale geasfalteerde plaatsen zijn aangebracht. Vlakbij het water zijn 2 barbecueplekken te vinden. Je kunt bij het Görlitzer park komen door de metro te pakken, je kunt uitstappen bij Görlitzer Strasse (U1) of Schlesisches Tor (U1), daarna nog een stukje lopen.

20160421 - _DSF2430- BerlijnBlog Fotodagboek 55

Mauerpark in Prenzlauer Berg

Het Mauerpark is de plek waar vroeger de Berlijnse Muur doorheen liep, nog altijd zijn er sporen te vinden van de Berlijnse Muur. Het stuk Berlijnse muur wat hier nog staat is het enige stuk muur waar het nog is toegestaan om graffiti te spuiten. Ook dit park is uitermate geschikt om te barbecueën, het is ook overal, op uitzondering van de speelplaatsen, toegestaan om te barbecueën. Het Mauerpark en omgeving zijn zeker een bezoekje waard, je kunt uitstappen bij Eberswalder Straße (U2) of Bernauer Straße (U8) en dan lopen.

20160403 - P1200782- BerlijnBlog

Park Tempelhof

Een van de jongste barbecueplaatsen om je uit te leven met vlees en vuur is het Park Tempelhof. Dit park bevindt zich op het voormalige terrein van de gelijknamige luchthaven. Dit park is ontzettend groot en er wordt hier dan ook veel gevliegerd, geskate en hard gelopen. Op de daarvoor aangewezen plek is het ook toegestaan om te grillen. Een plek met een dubbele betekenis.

20140813 - P1060420- BerlijnBlog barbecue tempelhof

Tiergarten

Update: sinds 2012 is het barbecueën in stadspark Tiergarten niet meer toegestaan. 

Tiergarten is zo ontzettend groot en trekt de meeste mensen aan. In de zomers is het er ontzettend gezellig en vol met mensen die aan het grillen zijn. In totaal komen er per zomer ongeveer 50.000 mensen barbecueën, waar ik er 1 van was. Vanwege de enorme afvaloverlast is het barbecueën in Tiergarten sinds 2012 helaas niet meer toegestaan. Het Monbijoupark is het meest nabijgelegen alternatief.

Overige barbecueplekken

Er is nog wel een hele waslijst op te noemen van leuke parken in Berlijn waar je kunt barbecueën maar bovenstaande zijn mijn persoonlijke favorieten. Hieronder nog een kort overzicht van parken en velden waar barbecueën ook is toegestaan:

Kreuzberg:

 • Blücherplatz (Wiese zum Waterlooufer)

Wilmersdorf:

 • Rudolf-Mosse-Platz (Mecklenburgische Straße)
 • Preußenpark

Zehlendorf:

 • Ludwigsfelder Straße / Neuruppiner Straße
 • Parkanlage Düppel-Nord (vlakbij Schlehdornsteig)

Treptow:

Lichtenberg:

 • Stadtpark
 • Rudolf-Seiffert-Grünzug (Storkower Straße / Karl-Lade-Straße)
 • Fennpfuhlpark (Vlakbij de Anton-Saefkow-Platz)

Hohenschönhausen:

 • An der Landmarke – Ahornallee (te bereiken via Hagenower Ring / Hechtgraben)

Handige links:

 • De officiële website van Berlijn een complete lijst (PDF) beschikbaar waarop je meer informatie kunt vinden over de parken in Berlijn waar barbecueën is toegestaan.
 • Op de website van de krant Berliner Morgenpost is een handige kaart te vinden met daarop alle barbecuelocaties.

barbecuen in berlijn kaart morgenpost

Praktische informatie

(Wegwerp)barbecues kopen

In de zomerperiode in Berlijn kun je overal wegwerpbarbecues kopen. Erg makkelijk als je met het openbaar vervoer moet reizen want dan is het wat lastig om een complete barbecueset mee te brengen vanuit Nederland. Vaak worden deze in de grotere supermarkten (Real en Kaufland) verkocht maar ook bij de meeste bouwmarkten kun je prima terecht (Obi, Toom, Bauhaus, Hornbach).

Vlees inkopen

Supermarkten met een groot aanbod van barbecuevlees zijn onder andere de Kaufland en Real, dit zijn over het algemeen de grootste Duitse supermarkten. Rewe en Kaisers zijn qua aanbod en prijsniveau te vergelijken met onze Albert Heijn. Discounters als Lidl, Aldi, Netto en Plus hebben vaak een wat beperkter aanbod aan kwalitatief barbecuevlees. Voor het beste en veelal biologisch vlees kun je meestal het beste terecht bij biologische supermarkten zoals de Bio Company of op een biologische markt (zaterdag op Boxhagener Platz of donderdag/zaterdag op Kollwitzplatz).

Oppassen met droogte

In de zomer kan het nog wel eens droog zijn in Berlijn. Als het lange tijd niet regent kan het voorkomen dat de stad het barbecueën (tijdelijk) verbiedt tot het brandgevaar is geweken. Indien dit het geval is wordt dit aangegeven bij de ingang van het park. Wil je toch graag vlees van de barbecue eten? Ga dan eens bij Fes Turkish BBQ (Hasenheide 58) eten. Een heerlijk alternatief!

Heb altijd water bij de hand

Let er op dat je altijd water bij je hebt om een mogelijke brand direct te kunnen blussen. Je bent verplicht water bij je te hebben als je gaat barbecueën in Berlijn.

Laat je afval niet rondslingeren

Niemand vindt het leuk om tussen de rotzooi van een ander te zitten. Denk daarom aan je medemens én aan de natuur en ruim je gebruikte spullen na afloop netjes op. De officiële barbecueplekken zijn voorzien van betonnen afvalbakken waar genoeg afval inpast en waar je een wegwerpbarbecue en kolen veilig kunt weggooien. Eenvoudiger kan het bijna niet!

Als iedereen zicht aan deze regeltjes houdt is barbecueën in Berlijn erg leuk om te doen en zeker aan te raden, of je nou voor langere tijd in Berlijn bent of alleen voor vakantie. Mocht je zin hebben in iets anders leuks maar geen zin in rommel, dan zou je ook één van de vele strandbars in Berlijn kunnen proberen!

Wat vind jij van deze fijne Berlijnse zomertraditie? Heb je al een favoriet barbecuepark in Berlijn? Ik lees je ervaringen graag bij de reacties onder dit artikel. Fijne zomer en guten Appetit!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This