In de Oost-Berlijnse wijk Schöneweide vind je de verlaten brouwerij van Bärenquell, stammend uit 1882. Dit verlaten fabrieksterrein is een magneet voor fotografen en “urban explorers”. Vanaf de voormalige koeltoren heb je een grandioos uitzicht over de stad.

Bärenquell 4556

Bärenquell Brauerei toen

Net als veel andere fabrieken in deze voormalige arbeiderswijk kwam deze snel leeg te staan na de val van de Berlijnse Muur in 1989. Bärenquell was al een populair biermerk voor de oorlog, en is in handen geweest van verschillende grote biermerken (o.a. Schultheiss). Toen er een einde aan de oorlog kwam kreeg de staat (DDR) de brouwerij in handen, en werd Bärenquell een van de meeste populaire bieren van Berlijn. Na de val van de Berlijnse Muur 1989 ging er een wereld open voor Oost-Duitsers, er kwamen ineens veel meer merken beschikbaar en de meeste bieren uit het westen van Duitsland waren hipper dan het Oost-Duitse Bärenquell. De teruglopende vraag naar Bärenquell heeft voor de ondergang gezorgd en de fabriek sloot haar deuren uiteindelijk in 1996.

Bärenquell 4557

Bärenquell Brauerei nu

Het gehele vormalige fabrieksterrein is nog in tact en is eenvoudig begaanbaar. Het terrein is vrij groot en je kunt je hier makkelijk urenlang vermaken. De meest indrukwekkende gebouwen zijn het “Maschinenhaus” en de “Koeltoren” waar je weliswaar geen bier meer zult vinden maar de resten ervan nog wel met overvloede. Er zwerven lege bierflesjes, oud advertentiemateriaal en etiketten rond. Na het sluiten van de fabriek zijn de deuren waarschijnlijk dicht getrokken en heeft er niemand – met uitzondering van de fotografen, graffitiartiesten, ijzerhandelaren en wat daklozen – meer naar het pand omgekeken. Zoals veel verlaten plekken in Berlijn hebben deze groepen mensen hier hun sporen achtergelaten. Ijzer is er niet meer te vinden, en dat geldt ook voor een onbespoten muur zonder graffiti. Toch is het terrein zeker een bezoekje waard, al is het alleen maar om van het uitzicht vanaf de voormalige koeltoren te kijken. Vanaf hier kun je het gehele fabrieksterrein goed zien.

Er gaan geruchten dat een deel van de voormalige fabriek afgebroken zal worden, maar daarover heb ik nog niets concreets kunnen vinden.

Bärenquell 4558

Bärenquell Brauerei
Adres: Schnellerstraße 137
OV: S-Bhf Schöneweide

Bärenquell 4555

Bärenquell 4559

Bärenquell 4560

Bärenquell 4561

Bärenquell 4562

Bärenquell 4563

Bärenquell 4564

Bärenquell 4565

Bärenquell 4566

Bärenquell 4567

Bärenquell 4568

Bärenquell 4569

Bärenquell 4570

Ook leuk, Home24 nam hier een reclamevideo op.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This