Nee, ik ga het vandaag niet hebben over de zones van de BVG, ook is dit geen blog over de kunstbeurs ABC. Wel ga ik vandaag een uitdaging met mezelf aan. Ik schrijf bij elke letter van het alfabet het eerste Berlijngerelateerde woord op dat bij me opkomt. Mij benieuwen welke woorden er het eerste bij me opkomen voor mijn Berlijn-ABC… In het geval er meerdere woorden in mijn hoofd opkomen zal ik mijn eerste ingeving delen. Doen jullie ook mee?

Hier komen mijn 26 associaties met Berlijn van A tot Z:

A

Alexanderplatz.
Het centrale punt van Berlijn en de plek die ik als ‘het centrum’ zou bestempelen als mensen ernaar vragen. Juist daarom is het altijd weer een teleurstelling dat er niet één leuk restaurantje of barretje te vinden is hier, maar maar de architectuur maakt toch altijd wel weer een hoop goed. Bouwwerken als de Fernsehturm, Weltzeituhr en Brunnen der Völkerfreundschaft behoren tot de mooisten van de stad en voor een goede koffie is Father Carpenther gelukkig niet ver weg.

20140727-p1010438-berlijnblog-berlijn-abc-alexanderplatz

B

Bösebrücke.
De brug die jarenlang op de grens lag tussen Oost-Berlijn (Prenzlauer Berg) en West-Berlijn (Wedding). Via de grensovergang op de brug slaagden de eerste DDR-burgers er op 9 november 1989 in naar West-Berlijn te reizen. Bij de brug is een klein openluchtmuseum te bezoeken met meer achtergrondinformatie en historische foto’s over één van de belangrijkste keerpunten in de recente Duitse geschiedenis.

C

Currywurst.
De Berlijnse snack bij uitstek. Een kruidige worst in plakken gesneden, overgoten met tomatensaus en curry, geserveerd met Pommes (friet) of een Schrippe (broodje). Dat gaat er altijd wel in!

D

DDR.
Lange tijd was Berlijn een gescheiden stad met Oost-Berlijn als Hauptstadt der DDR en West-Berlijn omringd door de Berlijnse Muur als enclave in Oost-Duitsland. Die geschiedenis maakt Berlijn tot één van de meest fascinerende steden waar je nog veel over de Koude Oorlog te weten kunt komen.

E

East Side Gallery.
Met 1,3 kilometer lengte is de East Side Gallery het langste stuk overgebleven stuk Berlijnse Muur. Sinds de val van de Berlijnse Muur doet de oostkant van de muur dienst als open air gallery, met daarop schilderingen van 118 kunstenaars uit binnen- en buitenland die hun visie op de vrijheid delen in kleurrijke schilderingen. Ik heb een beetje een haat- liefdeverhouding met de East Side Gallery.

20150924-_dsf3708-berlijnblog-berlijn-abc-east-side-gallery

F

Fernsehturm.
Uiteraard, geen twijfel over mogelijk dat de F voor Fernsehturm staat. Elke keer als ik de Fernsehturm zie, overvalt me weer een gevoel van Berlijnliefde. De glanzende bol tovert vrijwel altijd een glimlach op mijn gezicht en helpt me feilloos door de stad te navigeren. Bovendien vind het ook gewoon een hartstikke mooi en fotogeniek ding waarvan ik regelmatig fotospam plaats op mijn Instagramaccount met de hashtag #thattoweragain.

G

Geschmackssache.
Één van mijn favoriete plekken voor lunch in Kreuzberg. Elke dag tover Eddy met hulp van zijn moeder weer de lekkerste lunchgerechten, soepen en taarten op tafel.

H

Hohenschönhausen.
De beruchte voormalige Stasi gevangenis in Oost-Berlijn waar veel DDR-burgers vastgenomen werden omdat ze zich verzetten tegen het DDR-regime. Onder onmenselijke omstandigheden moesten ze hier hun straf uitzitten. Fysieke en geestelijke mishandeling was aan de orde van de dag.

20110827-dsc03780-berlijnblog-berlijn-abc-hohenschonhausen

I

Il Ritrovo.
I, je bent een lastige letter. Deze letter bleef het langst zonder begrip totdat Il Ritrovo me ineens te binnen schoot. Een fijne pizzatent in Friedrichshain waar je gigantische pizza’s weg kunt werken tussen de gele muren en punkposters. Pizza bufalina is mijn standaard bestelling.

J

Joods museum.
Zowel qua inhoud als qua architectuur is het Joods museum absoluut de moeite waard. Nergens anders in Berlijn krijg je zo’n compleet overzicht over de geschiedenis van de Joodse cultuur in Berlijn, waarbij de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote rol inneemt. Het museum is ontworpen door Daniel Libeskind en ondersteunt met zijn ontwerp de boodschap van de tentoonstelling en zet aan tot na- en herdenken.

K

Karl-Marx-Allee.
Gebouwd als dé pronkstraat voor de DDR is de Karl-Marx-Allee één van de meest indrukwekkende bouwprojecten in Berlijn uit die tijd. Als mens voel je je tussen de appartementenblokken in Zuckerbäckerstil ineens heel nietig…

L

Lange Nacht der Museen.
De jaarlijks terugkerende museumsnacht is één van mijn favoriete evenementen in Berlijn. Met een ticket voor een vaste prijs krijg je toegang tot wel 70 verschillende musea, tentoonstellingen en andere culturele instellingen. Voor de musea vinden concerten en street food markten plaats en daarmee heerst er bijna een soort festivalsfeer in de stad.

20160827-img_1842-berlijnblog-berlijn-abc-lange-nacht-der-museen

M

Mauerweg.
Een wandel- en fietspad over het voormalige grensgebied rondom West-Berlijn. Trek er minstens een dag of twee voor uit als je de hele route wilt fietsen want de 160 kilometer zijn niet mis en er is ontzettend veel te zien onderweg. Zelf heb ik de route in vier etappes gefietst en zo had ik precies genoeg tijd om regelmatig te stoppen en alle gedenkplaatsen uitvoerig te bekijken.

N

Neue Nationalgalerie.
Less is more was het motto van Bauhausarchitect Mies van der Rohe. Zijn ontwerp van de Neue Nationalgalerie is daar het perfecte voorbeeld van. Groot granieten terras met daarop het kunstmuseum dat vrijwel alleen uit glas en staal bestaat. Hypermodern voor die tijd en nog altijd een klassieker.

O

Open air.
In de zomer leeft iedereen lekker op straat in Berlijn. Zelf vind ik het ook heerlijk om van de buitenlucht te genieten. Open air feestjes, open air bioscopen, alles open air!

P

Pfaueninsel.
Het pauweneiland dankt zijn naam aan de pauwen die op het eiland wonen. Het eiland in de Havel is enkel met een pontje te bereiken en één van de meest idyllische plekjes binnen de stadsgrenzen van Berlijn.

20120925-p1190850-berlijnblog-berlijn-abc-pfaueninsel

Q

Quasimodo.
Dé jazzclub van Berlijn in de Kantstraße in Charlottenburg.

R

Ringbahn.
De 37,5 kilometer lange spoorbaan van de S-Bahnring die in een cirkelvorm door Berlijn kronkelt. Een rondje Ringbahn laat je verschillende gezichten van Berlijn zien. De Hinterhöfe in het noorden, de Funkturm op het beursgebouw in het westen en een blik over de voormalige luchthaven Tempelhof in het zuiden. Prima rondje sightseeing voor als je eens wat anders wilt dan de bus of fiets.

S

Schnauze.
Een beetje morrig, voorzien van de nodige dosis eigenzinnige humor en vooral recht voor zijn raap: dat zijn de meeste Berlijners. Berliner Schnauze heeft een beetje een negatieve lading maar ik waardeer die nuchterheid van de meeste Berlijners eigenlijk wel.

T

Travekiez.
De buurt in Friedrichshain waar zich mijn favoriete café Aunt Benny bevindt. Bestel er zeker de warme apple crumble met vanille-ijs. Té lekker.

U

U-Bahn.
De trouwe Berlijnse metro brengt me altijd weer netjes thuis en geeft me steeds weer het gevoel van thuiskomen als ik na een vakantie of weekendje weg weer terug in Berlijn ben. Ik ben zelfs zo dol op de U-Bahn dat ik bezig ben met een fotoserie van alle Berlijnse metrostations. Een project voor het leven.

fotoserie-ubahnhofe-in-berlin

V

Viktoriapark.
Een park dat niet alleen prachtig is voor een wandeling maar ook nog eens een mooi uitzicht biedt over de stad. Bovendien is hier Berlijns enige echte waterval (ja, echt!) te bewonderen.

W

Wannsee.
Een prachtig meer ten westen van Berlijn. Door het droge landklimaat in Berlijn kan het in de zomermaanden lekker warm worden en de Wannsee is één van de mooiste meren in Berlijn om van het zomerweer te genieten.

X

X-Berg.
Beter bekend als Kreuzberg. De wijk van de Bergmannstraße, van de Markthalle IX, van het Landwehrkanal, van de Prinzessinnengarten en van de Berlinische Galerie. Ja, ik hou van deze veelzijdige Berlijnse wijk.

Y

Yaam.
De Y een lastige letter? Nee hoor! Niet als je Yaam hebt, een strandbar gelegen aan de Spree. Voetjes in het zand, biertje in de hand en genieten van reggae beats. Wat een fijne plek is dit toch… Is het al bijna zomer?

20150701-dscf0238-berlijnblog-berlijn-abc-yaam

Z

Zwijnen.
In Berlijn, zwijnen? Ja, echt. Toen ik het voor het eerst hoorde wilde ik het ook niet geloven. Totdat ik een stel wilde zwijnen onder mijn raam hoorde snuffelen. In het Grunewald wonen veel zwijnen en ze trekken steeds verder de stad in op zoek naar eten.

Welke associaties komen er bij jou het eerste op wanneer je aan Berlijn denkt? Komt het een beetje overeen met mijn ABC’tje? Ik ben benieuwd en lees jullie resultaten graag bij de reacties onder dit artikel!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This