Hoewel ik het heerlijk vind om in de herfst lekker op de bank te hangen met een goede film of boek over Berlijn, kan ik er ook flink van genieten om er lekker op uit te trekken tijdens de herfstdagen. Omdat Berlijn zo’n groene stad is, kun je hier de perfecte indian summer beleven. Alle bomen kleuren vanaf eind september zo prachtig geel, oranje en rood. Een waanzinnig mooi kleurenschouwspel dat zich ook prachtig laat fotograferen. In dit artikel lees je wat mijn favoriete activiteiten zijn tijdens de herfst in Berlijn. Viel Spaß!

Maak een herfstwandeling

Het bezoeken van een park of het maken van een lekkere wandeling is natuurlijk niet seizoensgebonden. Toch doe ik dit het liefst in de herfst. Berlijn barst van de prachtige parken en het groen op straat, wat deze stad een herfstparel maakt tijdens de indian summer. Al die mooie herfstkleuren maken dit seizoen voor mij favoriet voor een fijne wandeling door een Berlijns park. Dit zijn enkele van mijn favoriete parken om een herfstwandeling in Berlijn te maken:

Tiergarten
Het enorme stadspark Tiergarten is omringd door stad maar daar merk je eigenlijk helemaal niets van als je over de smalle bospaadjes langs kabbelende meertjes wandelt. Het park is 5.17 km² groot en daarmee één van de grootste stadsparken van Berlijn. Wil je het park van bovenaf zien? Bezoek dan eens de Siegessäule. 285 trappen brengen je naar de gouden Viktoria vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het park met de Berlijnse skyline aan de horizon. Mooie foto’s gegarandeerd!
➤ Meer op mijn blog over Tiergarten

20151101 - _DSF6408- BerlijnBlog

Romantisch uitzicht vanaf de Siegessäule over herfstig Berlijn

Naturpark Südgelände
Het bijzondere aan het Naturpark Südgelände is de locatie op een voormalig rangeerterrein en treinnetwerk. Maar niet alleen de vervallen en verroeste sporen kenmerken dit park, er zijn ook veel bijzondere vogel- en andere diersoorten te spotten en je komt er de nodige graffiti en street art tegen.
➤ Meer op mijn blog over het Naturpark Südgelände.

De verkleurde blaadjes dwarrelen tussen de verroeste sporen in Park Südgelände

Gärten der Welt
Ook Gärten der Welt is niet zomaar een stadspark. Dit uitgestrekte park in Marzahn bestaat uit allerlei verschillende thematuinen zoals een Japanse, een Arabische en een Balinese tuin. Het pronkstuk is toch wel de Chinese tuin met het theehuisje waar je je weer even lekker kunt opwarmen met een kop groene thee.
➤ Meer op mijn blog over het Gärten der Welt

garten der welt 15

De gekleurde bomen in de Chinese tuin in het Gärten der Welt spiegelen prachtig in de vijver

Müggelturm & Müggelwald
Berlijn en uitzichtpunten. Ik heb er iets mee. Tijdens mijn missie om alle uitzichtpunten in Berlijn te bezoeken, kwam ik op de Müggelturm. Een oude DDR-uitzichttoren midden in het bos Müggelwald. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het bos en je kunt helemaal tot de Teufelsberg aan de andere kant van de stad kijken.
➤ Lees hier meer over de wandeling door het Müggelwald die ik maakte

Het Müggelwald met het stadscentrum van Berlijn aan de horizon

Andere parken die prachtig zijn om te bezoeken zijn in de herfst zijn het Volkspark Friedrichshain, Park Sanssouci (Potsdam), het Pfaueninsel en het Viktoriapark. Eigenlijk kun je geen verkeerde keuze maken. Meer impressies en ideeën vind je in mijn artikel 7 favoriete herfstwandelingen in Berlijn.

Vliegeren met uitzicht over Berlijn

Ik ken Berlijn doorgaans als een vrij windstille stad. In de herfst is dat anders. Begin oktober begint het te waaien en dan weet je dat het zover is. Herbst ist da! En dat nodigt vliegerfans uit alle hoeken van de stad uit om de wind te trotseren op prachtige open plekken in Berlijn.

Geliefde locaties om te vliegeren zijn de Drachenberg en het park Tempelhof. De Drachenberg is een platte heuvel gebouwd op oorlogspuin. Dankzij de vlakke bovenkant kun je hier super vliegeren en de hoogte zorgt voor een prachtig uitzicht over de stad. Ook de voormalige landingsbanen op het vliegveldterrein Tempelhof bieden sportievelingen alle ruimte om te vliegeren. Als er sneeuw ligt binden sommigen zelfs snowboards onder hun vlieger. Een geweldig gezicht!

Ook wanneer je zelf niet in het bezit bent van een vlieger is het heerlijk om even lekker uit te waaien op deze open locaties en te genieten van de vliegeraars om je heen. In september wordt het jaarlijkse ‘Riesendrachenfestival‘ georganiseerd op Tempelhof, de grootste en mooiste vliegers vliegen dan over het voormalige luchthaventerrein.

Vliegeren op voormalig luchthafenterrein Tempelhof

Evenementen in de herfst

In de herfst wordt het culturele seizoen geopend. Er vinden talloze evenementen plaats, nieuwe tentoonstellingen openen hun deuren en Berlijn wordt verlicht met een stel prachtige lichtprojecties. Genoeg te doen dus! Dit zijn enkele van mijn favoriete regelmatig terugkerende evenementen:

Lichtfestivals in Berlijn
Fotografen opgelet. Elk jaar in oktober worden de lichtfestivals Festival of Lights en Berlin Leuchtet georganiseerd in Berlijn. Veel bezienswaardigheden worden prachtig verlicht met projecties waardoor de stad er ineens heel anders uit komt te zien. Prachtige lichtprojecties geven de Brandenburger Tor, de Berliner Dom en de Gendarmenmarkt nog een extra beetje flair. De Berlijnse lichtfestivals bewijzen dat de herfst hoeft helemaal niet guur en donker hoeft te zijn!
➤ Kijk voor een overzicht van verlichte gebouwen en voor sfeerimpressies in mijn artikel Lichtfestivals in Berlijn


Maand van de fotografie
Deze herfst vindt het grootste fotografiefestival van Duitsland in Berlijn plaats: de Europese Maand van de Fotografie. Om de twee jaar vindt het festival plaats waaraan ongeveer 100 culturele instellingen deelnemen. Musea, projectruimtes, galerieën, ambassades en fotografiescholen openen hun deuren met exposities van bekende fotografen en nieuw jong talent. Op het programma staan ook talrijke workshops en presentaties. Een hoogtepunt voor de fotografieliefhebber!
➤ Kijk op de officiële website voor meer informatie en een compleet programma: www.emop-berlin.eu

Tentoonstellingen en musea
Ben je net als ik dol op fotografie? Of moderne kunst? Neem dan eens een kijkje bij het Museum für Fotografie, het Hamburger Bahnhof, de Boros Bunker of de Berlinische Galerie. Stuk voor stuk prachtige panden met kwalitatieve wisselende tentoonstellingen.
➤ Een uitgebreider overzicht van mijn favoriete musea vind je in mijn artikel musea in Berlijn

Op de hoogte blijven van komende evenementen?
Meer informatie over evenementen in Berlijn vind je o.a. op Berlin.de, Exberliner.com of iheartberlin.de. Geen zin om alles zelf uit te pluizen? Een selectie van alle evenementen in Berlijn die me zelf het leukst lijken, kun je elke maand in mijn nieuwsbrief vinden. Meld je gratis aan als je op de hoogte wilt blijven van komende evenementen (afmelden kan natuurlijk op ieder gewenst moment).

De seizoensgebonden keuken

Het eten van lokale en seizoensgebonden gerechten is een trend die zich in Berlijn steeds verder doorzet. Goed zo, want producten die in de omgeving in het seizoen verkrijgbaar zijn, smaken doorgaans ook veel beter en hoeven van minder ver te komen. In de herfst worden de menukaarten gedomineerd door pompoen, maar Pfifferlinge (paddenstoelen) en Maronen (kastanjes) kom je ook veelvuldig tegen. Schmeckt jut!

Culinary Misfits (lunch)
Culinary Misfits geeft ‘mislukte groente’ een kans. Alle misvormde groente die de detailhandel niet wil, en anders zouden worden weg gegooid, worden hier omgetoverd tot de lekkerste gerechten. Want waarom zou een wortel met twee benen of een hoekige aardappel niet smaken? Onzin toch! Vanzelfsprekend zijn de levensmiddelen allemaal lokaal en seizoensgebonden maar ook het interieur komt uit de omgeving. Veel items komen gewoon van de vlooienmarkt in Berlijn. Daarmee is Culinary Misfits ook vooral een fijne plek om op een gure herfstdag lekker bij te komen.

P1010416 24. July 2014 BerlijnBlog Culinary Misfits

Horvarth
Wil je het iets chicquer aanpakken? Dan raad ik Horvarth aan! Dit restaurant op een prachtige lokatie aan het Landwehrkanal is knus en biedt een moderne Duitse keuken. Op een druilerige herfstavond doe ik niets liever dan een avond lang eten, vergezeld door goed gezelschap een goede wijn. En daarvoor ben je bij Horvarth aan het juiste adres. Een 5-gangen menu kost hier € 89,-.

Andere favoriete restaurants met een lokale keuken zijn La Soupe Populaire en vele stands op de street food markt Street Food Thursday.

Popcornromantiek in een filmhuis

Van die kleine gezellige filmhuizen met kneuterig interieur en een selectief maar goed aanbod aan films. Die vind je veel in Berlijn. Zo zijn Intimes (Boxhagener Straße 107, Friedrichshain), Tilsiter Lichtspiele (Richard-Sorge-Straße 25A, Friedrichshain), Ladenkino (Gärtnerstraße 19, Friedrichshain) en Eiszeit (Zeughofstraße 20, Kreuzberg) echte favorieten van me. Neem wel een dosis Duitskennis mee, want de meeste films zijn nagesynchroniseerd.

De bioscoop in de Hackesche Höfe (Rosenthaler Straße 40-41) is een goed alternatief en biedt films in originele versie met (Duitse) ondertiteling aan. Lekker een filmpje pakken, omdat herfst nou eenmaal niet altijd garant staat voor een mooie zonnige dag.

Tilsiter Lichtspiele is echt een knusse bioscoop en tevens de op één na oudste bioscoop van Berlijn

Shoppen

Shop-a-holics weten het wel. Aan het einde van de zomer druppelen langzaam de herfst- en wintercollecties de modehuizen binnen. Heerlijk wegdromen bij prachtige etalages en shoppen voor een nieuwe frisse wintergarderobe. Heerlijk toch? De prestigieuze warenhuizen KaDeWe en Galaries Lafayette zijn alweer voorzien van alle nieuwe collecties. Maar ook kleinere boetiekjes zijn het bezoeken waard (bijvoorbeeld rond de Kastanienallee in Prenzlauer Berg of de Wühlischstraße in Friedrichshain). Meer lees je hier over winkelen in Berlijn.

Zo zie je maar. Oktober, november en december zijn helemaal zo slecht nog niet. En mocht het nou toch slecht weer zijn? Ook als het regent is er genoeg leuks te doen in Berlijn! Wat doe jij het liefste in de herfst in Berlijn? Deel je tips in de reacties onder dit artikel.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This