Één ding is zeker, de Berlijnse winters zijn niet geschikt voor koukleumen! De afgelopen weken lagen de temperaturen vaker onder dan boven nul en zagen we meer sneeuw dan zonnestralen. Maar dat betekent niet dat er in Berlijn niets te beleven is! Ook de winter biedt een hoop gezelligheid. Glühwein op de kerstmarkt (het lijkt alweer zo’n tijd geleden!), rondslenteren in één van de vele musea in Berlijn, sneeuwwandelingen maken of heerlijk dineren naast een knusse haard. Check mijn Berlijnse wintertips of kijk mee naar mijn foto’s van onbekende en nieuwe plekjes.


Wat tape al niet kan doen, het mooiste in straatnaambordjes naar boven halen. Kuss!


Best goed om je woordenschat te toetsen. Scrabble spelen in het Duits. Grappig trouwens dat de ü, ö en ä ook officieel meedoen.


Saporito is mijn favoriete Italiaanse restaurant in Friedrichshain. Het eten is er ge-wel-dig en heel goed betaalbaar, het personeel en de koks echt Italiaans, de pasta’s en antipasti’s vers en ook het interieur heeft net dat beetje extra. Het is er niet al te groot, dus reserveren is een must! Maar ik kom hier graag voor een wildvleesragout of een pasta met zeevruchten. Het restaurant zit in de Straßmannstraße, de M10 stopt er bijna voor de deur.


Alweer een tijdje terug, dat ik een bezoek bracht aan het kantoor van Axel Springer. Wat een complex!


Kaasfonduen met collega’s bij Nola’s am Weinberg, omdat ik alweer een jaar in Berlijn werk! 1 december 2011 begon ik hier officieel te werken, en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. En Nola’s is een ontzettend gezellige locatie, ondanks dat ik eigenlijk helemaal geen fan van van kaasfondue.


Het newdelicafe in de Falckensteinstraße, leuk lunchtentje en heerlijke gerechten. Een lunch (warme maaltijd met een sapje) heb je hier voor ongeveer €6. Hier at ik linzen met aardappelbolletjes en yoghurt.


Geheel naar Duitse traditie heb ik Plätchen gebakken. Duitsers zijn erg fanatiek in de weken voor kerst en staan massaal te bakken tijdens de Adventszondagen.


Sneeuw in de Frankfurter Allee.


Het lijkt alweer zo’n tijd geleden, dat ik lekker Glühwein kon slurpen op de kerstmarkten. Dat vind ik ook wel de grootste tegenvaller in januari, alle kerstmarkten zijn plots weg. De kerstmarkt op de Gendarmenmarkt blijft toch wel één van mijn favorieten, wat een sfeertje!


Bij Wahrhaft Nahrhaft, die volgens mij bijna in elk exemplaar van mijn Berlijn Hipstamatics terugkomt, hebben ze in de winter warme sapjes. Heel erg lekker!


Het RAW Gelände is echt een must voor liefhebbers van graffiti. Regelmatig maak ik er een wandeling en het verbaast me vaak hoe vaak ik nieuwe graffiti zie. Aan te raden om vaker langs te lopen dus!

20130127-160757.jpg

Als je goed kijkt, zie je in dit graffitiwerk de Berlijnse U+S-Bahn kaart terug.

Prachtige kerstversiering in het Sony Center op Potsdamer Platz.

Oud en nieuw vierde ik dit jaar in club Weekend en wat was het er prachtig. Tijdens de jaarwisseling stond iedereen op het dakterras en je kon over heel Berlijn kijken. Zoveel vuurwerk had ik nog nooit gezien! Ik heb ook een filmpje gemaakt van het uitzicht (iPhone kwaliteit, maar toch)


Gelukkig nieuwjaar wensen in Berlijnstyle!

Yummie, yummie, yummie! Het water loopt me in de mond als ik deze bagel weer zie. Heerlijk met gegrilde groenten en feta. Meer lekkere bagels en verse soepen vind je bij GESCHMACKSSACHE.

Romantiek in de Schlesische Straße in Kreuzberg.

Aiaiai, wat kan Berlijn toch grauw en treurig zijn. Vooral op de Warschauer Brücke vang je altijd lekker veel wind waardoor de rillingen over je rug lopen. Mocht je grauw Berlijn zat zijn, dan raad ik aan om de fotocollectie “Color Berlin” van Matthias Heiderich eens te bekijken.


De tramlijn M10 die de wijken Prenzlauer Berg en Friedrichshain met elkaar verbindt. Omdat veel mensen deze lijn gebruiken om op hun feestlocatie te geraken, wordt de M10 ook wel de partytram genoemd.


Wat een immense ruimte, deze grote balzaal in het Ballhaus Riviera. Enorme plafonds, hoge ramen, een brede bühne. Echt een betoverende locatie, zeker als je je voorstelt hoe dit er vroeger uit moet hebben gezien.


In de tuin van het Ballhaus Riviera vind je ook nog de nodige resten. In de jaren ’20 werden hier veel openlucht feestjes gehouden.


Prachtig om te zien hoe mooi het Pergamonaltaar in het Pergamonmuseum bewaard is gebleven. Dit enorme altaar, wat ervoor diende om Zeus te eren, is door een Duitse archeoloog in Pergamon (het huidige Turkije) gevonden en meegenomen.


Naast het Pergamonaltaar, is de poort van Babylon één van de trekplijsters van het museum. De poort die je op bovenstaande foto ziet, beslaat maar 20% van de totale hoogte van de poort. Onvoorstelbaar!


Resten van Babylon in het Pergamonmuseum.


De Islamitische tentoonstelling in het Pergamonmuseum. Je vindt hier zoveel stukken uit de oudheid, dat je hier gemakkelijk urenlang kunt rondbrengen.


Ik heb een nieuwe locatie ontdekt voor zondagsbrunch! Het Intimes restaurant, naast de gelijknamige bioscoop, biedt voor een vaste prijs (€8,50) een brunchbuffet aan. Er was zoveel lekkers! Verse broodjes, guacamole, gevulde tomaten, lekkere kaas, gefrituurde camembert, scrambled eggs. Heerlijk! En geen haast op de zondagmorgen, tot 15:00 is er brunch.

20130127-161323.jpg

De bioscoop Intimes is trouwens ook een aanrader! Echt zo’n typische “Wohnzimmerstyle” bioscoop.


U-Bahnhof Tierpark.


Gezellig op winterse dagen, spelletjes! Deze Monopoly stamt zelfs uit de jaren ’60!


Opvallend vond ik bij de Duitse Monopoly dat de straten van dezelfde kleur, niet allemaal tot dezelfde stad behoorden. Wat zeg ik, er was geen enkele koppeling tussen straat en stad.


Het RAW Gelände in de sneeuw.


Als de temperaturen dagenlang onder de nul blijven dan vormen zich enorme ijsblokken in de Spree. Een prachtig gezicht!

Mein HipstaPrint 870328261 (1)

Uitzicht vanuit kantoor. Op het Cuvryveldje wordt nog altijd gekampeerd.


Zon!


Interessant leesvoer over verlaten oorden in Berlijn en Brandenburg.
20130127-133804.jpg

Prachtige gevels in Prenzlauer Berg. Na die Wende zijn veel huizen gerenoveerd, maar niet allemaal. En dat levert soms prachtige contrasten op!
20130127-133824.jpg

Dit voelt totaal niet Prenzlauer Berg. Maar het is het wel.


Chillen met een Oosterse thee? Dat kan in de Tadschikische Teestube.

Mein HipstaPrint 870328261

Onder de U1 doorlopen, vanaf de Oberbaumbrücke.

Alexanderplatz, damn, wat ben je toch een enorm station! Soms ontdek je gewoon weer nieuwe (uit)gangen.

Best wel een touri foto hihi. Ik kom regelmatig op Alexanderplatz omdat Alexa toch wel een fijn winkelcentrum is. Ondanks dat het zo´n beetje het lelijkste pand is van heel Berlijn.

Die weekendjes in Nederland zijn zo waardevol, en zo betaalbaar! Een retourtje Easyjet heb je soms al voor €70 wat echt een prikkie is. En eigenlijk heb ik altijd goede ervaringen gehad, in ieder geval nooit vertraging.

De Oberbaumbrücke.

De Puschkinallee (langs het Treptower Park) is echt een prachtige straat om door te rijden. Het fijne van Berlijn is dat de wegen zo breed zijn en dat de stad zo groen is. Echt één van de redenen waarom Berlijn zo’n fijne stad is om te wonen.

Zoals jullie zien was het donker in Berlijn de afgelopen tijd. Ik las zelfs dat de zon maar 8 uur heeft geschenen in heel januari in Berlijn. Ik hoop dat de zon zich de komende maanden weer wat vaker laat zien en dat we snel kunnen genieten van de lente. Tot de volgende Berlijn in Hipstagrams!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This